FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 9. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15:30 sati.

SARAJEVO

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović ocijenio je u četvrtak kako se politička kriza u toj zemlji sve više zaoštrava, a kao glavnog krivca za takav razvoj događaja označio je predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i ministra vanjskih poslova te zemlje Zlatka Lagumdžiju, zbog čega i traži njegovu ostavku ili smjenu. "Politička kriza u BiH produbljuje se kršenjem ustava i zakona a u tome aktivno sudjeluje onaj koji već dulje vrijeme proizvodi krize - Zlatko Lagumdžija", izjavio je Radmanović na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu. Srpski član predsjedništva BiH ponovo je ustvrdio kako je Lagumdžija na prouustavan i nezakonit način izdao naputak predstavniku BiH pri UN-u da krajem srpnja na općoj skupštini svjetske oprganizacije glasuje u prilog rezolucije o Siriji koju je predložila Saudijska Arabija.

MOSTAR

Nakon višemjesečnih pisanih prijetnji o izvođenju terorističkih napada širom svijeta, koje su stizale na adrese više zapadnih veleposlanstava u BiH, pripadnici državne policijske agencije SIPA-e kazneno su prijavili jednu osobu iz Banovića na sjeveroistoku BiH, prenijeli su u četvrtak tiskani mediji u BiH. Pripadnici SIPA-e pretražili su dvije lokacije na području Banovića te su uzeli izjavu od osobe kojoj su navedeni inicijali M.S. kao osumnjičenog. Pretragama stambenih i poslovnih zgrada koje je koristio osumnjičeni, pronađen je i oduzet dokazni materijal koji će s prijavom za kazneno djelo terorizma biti predan državnom odvjetništvu BiH.

MOSTAR

Požar koji nekoliko dana guta nisko raslinje i šumu na nepristupačnom području kod Mostara zaprijetio je u četvrtak i obiteljskim kućama, a u njegovo gašenje uključio se i helikopter oružanih snaga BiH. Gasitelji su tijekom noći obranili obiteljske domove u Kutima, naselju podno planine Velež na teško pristupačnom terenu, gdje je gašenje otežano zbog velikog broja mina zaostalih iz rata. Na desetine mina je eksplodiralo usljed požara. Uz pomoć helikoptera oružanih snaga BiH spašeni su obiteljski domovi.

Kako navodi vatrogasna postrojba u Mostaru, crta požarišta iznimno je duga te postoji prijetnja da se požar ponovno proširi i prema drugim naseljima, čemu pogoduje i vjetar koji stalno mijenja smjer.

BEOGRAD

Srbijanska policija uhitila je nekoliko vodećih ljudi Agrobanke osumnjičenih da su davali kredite bez odgovarajućih jamstava, u prvoj takvoj akciji protiv visokih bankarskih dužnosnika otkako je na vlast došla vlada predvođena socijalistima.

Tužitelj za organizirani kriminal izjavio je kasno u srijedu da su uhićeni čelnici Agrobanke i direktori dviju privatnih tvrtki. Njihov identitet nije otkriven, no mediji prenose da je među uhićenima bivši predsjednik uprave Agrobanke Dušan Antonić.

Tužitelj je priopćio kako je istraga pokazala da je "velik brod kredita odobravan tvrtkama bez odgovarajućih jamstava, suprotno zakonu o bankama". "Posljedica toga je 200 milijuna eura loših kredita", navodi se u priopćenju.

HEFEI, Kina

Supruga bivšeg kineskog dužnosnika Bo Xilaija priznala je na suđenju u četvrtak da je otrovala britanskog poslovnog čovjeka, što je zločin koji je snažno potresao kinesku Komunističku partiju. Gu Kailai (53), po riječima svojeg odvjetnika, "nije osporila" da je ubila Neila Heywooda (41), no nada se da će njezina suradnja biti uzeta u obzir, rekao je Tang Yigan, dužnosnik suda u Hefeiu, na istoku Kine. Sudsko ročište u toj aferi u kojoj su isprepleteni ubojstvo, novac i politika trajalo je samo jedan dan, a presuda će biti izrečena naknadno, dodao je. Ugledna međunarodna odvjetnica, Gu Kailai, trebala bi izbjeći smrtnu kaznu. No njezina sudbina, kao i sudbina njezina supruga, usko su povezani s borbom koja se odvija u vrhu kineske vlade, nekoliko mjeseci prije 18. kongresa Komunističke partije koji bi trebao označiti dolazak na vlast novih čelnika.

ISTANBUL

Gotovo 2.200 sirijskih izbjeglica prešlo je u zadnja 24 sata granicu s Turskom bježeći od nasilja u svojoj zemlji tako da ih je u Turskoj sada više od 50.000, objavila je u četvrtak turska Uprava za krizne situacije. "Između 8. i 9. kolovoza, 2219 sirijskih građana ušlo je u našu zemlju, a 71 osoba vratila se u Siriju dobrovoljno", priopćila je agencija.

Broj sirijskih izbjeglica u Turskoj porastao je time na 50.227. Smješteni su u devet kampova duž granice.

BEJRUT

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad imenovao je Vaela Al-Halkija, bivšeg ministra zdravstva, za novog premijera Sirije, izvijestila je državna televizija u četvrtak.

"Predsjednik je potpisao ukaz o imenovanju Vaela Al-Halkija za novog premijera", kaže se u izvješću. Halki je imenovan umjesto Rijada Hidžaba, čiji je prelazak na stranu oporbe objavljen u ponedjeljak.

BEJRUT

Sirijski pobunjenici u četvrtak su se u potpunosti povukli iz četvrti Salahedin u Alepu nakon žestokog bombardiranja sirijske vojske, rekao je jedan njihov zapovjednik.

"Izveli smo taktičko povlačenje iz Salahedina. Više nema pobunjeničkih boraca zbog neviđenog bombardiranja i snage režima ulaze u četvrt", rekao je Husam Abu Mohamad, zapovjednik brigade Dera Ašahba. Sirijska vojska pokrenula je u srijedu kopnenu ofenzivu na Salahedin s tenkovima i oklopnim vozilima.

DANANG

Obitelji koje žive u blizini zračne baze Danang u Vijetnamu godinama su uzroke čestih bolesti, od deformirane djece do staraca oboljelih od raka, pripisivali teškom naslijeđu rata, no nakon više desetljeća čekanja, sada konačno počinje uklanjanje otrovnog defolijanta narančasti agens. Ta je baza bila ključno mjesto američkog programa korištenja kemijskih herbicida tijekom Vijetnamskog rata, a najveći dio od 80 milijuna litara narančastog agensa upotrijebljenog tijekom "operacije Zavrnuta ruka" upravo je tamo bio uskladišten i ukrcan u zrakoplove. Sjedinjene Države i Vijetnam počele su u četvrtak s dugoočekivanim čišćenjem baze, služeći se tehnologijom koja zagrijava tlo do temperature koja razgrađuje otrov na bezopasne sastavne elemente.

Defolijanti su raspršeni po golemim prostranstvima južnovjetnamskih prašuma, kako bi gerilce komunističkog Vijetkonga ostavili bez zaklona i hrane. Govoreći na obilježavanju početka čišćenja Dananga, američki veleposlanik David Shear ocijenio je taj događaj "povijesnom prekretnicom". Projekt vrijedan 43 milijuna dolara dolazi u vrijeme zatopljavanja odnosa nekadašnjih neprijatelja i sve snažnijeg utjecaja Kine u Južnokineskom moru.

KIŠINJEV

Jedanaest osoba izgubilo je život, a više od trideset je ozlijeđeno u četvrtak u padu autobusa u ponor u središtu Moldavije, priopćila je policija te istočnoeuropske zemlje. Autobus je išao iz grada zapadno od prijestolnice Kišinjeva u grad udaljen stotinjak kilometara, kada je izletio u zavoju i strovalio se u ponor uz cestu, rekao je čelnik prometne policije Vladimir Pendus. Nesreća se dogodila rano ujutro, a autobus je bio dupke pun, dodao je čelnik, istaknuvši da će se istragom utvrditi okolnosti nesreće.

Većina ozlijeđenih putnika prevezena je u bolnicu a deset osoba je u životnoj opasnosti, po istom izvoru.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙