FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke poduprle rast europskih dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 10. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u utorak temeljem špekulacija da će njemački ustavni sud dati svoj blagoslov novom europskom kriznom fondu koji bi mogao utrti put fleksibilnijem korištenju fondova.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,9 posto na 5.676 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,5 posto na 6.481 bod, dok je pariški CAC bio u plusu 1,1 posto i iznosio 3.190 bodova.

Pozornost ulagača u utorak je zaokupio sastanak na kojem bi najviši njemački sud trebao razmotriti jesu li novi europski krizni fond (ESM) i proračunska pravila u skladu s njemačkim ustavom.

Njemački parlament odobrio je ESM u lipnju, no saslušanje suda vjerojatno će potrajati neko vrijeme, držeći Europu na iglama.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao je sudu da bi veliko kašnjenje ESM-a moglo izazvati nesigurnost na tržištima i gubitak povjerenja u sposobnost EU-a da donosi odluke.

"Bilo bi blago pozitivno kada bi ga njemački sud odobrio, a ako to ne učini, to baš ne bi bilo sjajno za tržišta", kazao je analitičar jedne londonske tvrtke.

Banke, koje će imati najveće koristi ako fond bude odobren, ojačale su zajedno s ostalom rizičnom imovinom.

Odluka ministara financija eurozone o dodjeli Španjolskoj dodatnih godinu dana vremena za postizanje ciljanog smanjenja deficita i očekivano postavljanje parametara paketa pomoći za posrnule španjolske banke također su pomogli popraviti raspoloženje na tržištu.

Očekuje se da će nadolazeća sezona poslovnih izvješća pokazati utjecaj kolebljivih uvjeta trgovanja u Europi na kompanije.

Da se pojedine kompanije teško nose s trenutnim makroekonomskim okruženjem u Europi pokazuje primjer francuske prehrambene grupe Sodexo čije su dionice pale 5,5 posto nakon što je izvijestila o usporavanju rasta u trećem tromjesečju zbog smanjenja potrošnje korporativnih klijenata diljem Europe. Britanski Compass Group oslabio je 2,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,4 posto, na 8.857 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙