FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 8. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ŠANGAJ

Tajfun Haikui je u srijedu, gubeći putem snagu, stigao na istok Kine, gdje je iz opreza evakuirano više od milijun ljudi, ali je poštedio gospodarsku prijestolnicu Šangaj. Tajfun se obrušio na obalu pokrajine Zhejianga, nešto južnije od Šangaja, s vjetrom brzine 150 km/h koji je odnio četiri kuće i stotinjak sela ostavio bez struje, po prvim informacijama državnih medija. Šangaj se na kraju ne bi trebao naći Haikuiju na putu, ali meteorološke službe predviđaju da će tajfun tijekom dana donijeti obilnu kišu. Premda je šangajska burza normalno počela s radom, dvije zračne luke u tome gradu bile su zagušene a željeznički promet poremećen.

KAIRO

Dvadeset islamista ubijeno je u srijedu u napadu egipatskih helikoptera na Sinaju, izvijestila je egipatska televizija tri dana nakon pogibije šesnaestorice egipatskih graničara u napadu koji se pripisuje islamistima. Kako navodi Nile News, iz helikoptera tipa Apache zapucano je na vozila islamista na sjeveru poluotoka. Vojni časnik na Sinaju koji je htio ostati anoniman rekao je novinarima da je "ubijeno 20 terorista" u operaciji u selu Tumahu. "Operacija se nastavlja", dodao je. Drugi sigurnosni čelnici na Sinaju izvijestili su o udarima blizu grada Šeik Zuvajida, nedaleko od tog sela. Tijekom noći nepoznati napadači su napali sigurnosne kontrolne točke pokraj grada El-Ariša, dodaju čelnici, a u razmjeni vatre nitko nije stradao.

TUCSON

Jared Loughner (23) priznao je u utorak na sudu u Tucsonu krivnju za prošlogodišnje ubojstvo šestero ljudi i ranjavanje 13, uključujući i tadašnju kongresnicu Gabrielle Giffords, na predizbornom skupu u tom gradu u Arizoni, a zauzvrat će biti pošteđen smrtne kazne. Loughner je priznao krivnju odmah pošto je proglašen mentalno sposobnim za praćenje suđenja. "Priznajem krivnju", odgovorio je Loughner na svih 19 točaka optužnice za ubojstva i pokušaje ubojstva koje mu je pročitao sudac Larry Burns. Po nagodbi s tužiteljstvom, ono za priznanje krivnje neće tražiti smrtnu kaznu za Loughnera. Izricanje presude zakazano je za 15. studenoga, a Loughner je sada suočen s doživotnom zatvorskom kaznom. Taj je mladić 8. siječnja prošle godine na predizbornom skupu kongresnice Giffords, tada zvijezde u usponu Demokratske stranke, ubio šest ljudi, uključujući jednog saveznog suca i devetogodišnju djevojčicu, i ranio ih 13. Unatoč teškim ozljedama glave, kongresnica je preživjela napad.

WASHINGTON

Zaštitarska tvrtka Academi LLC, ranije poznata pod nazivom Blackwater, pristala je platiti kaznu od 7,5 milijuna dolara kako bi izbjegla sudski progon za kršenje zakona u vezi s prodajom oružja, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa u utorak. Nagodba s ministarstvom pravosuđa, koja je u utorak podnesena sudu u Sjevernoj Karolini, obuhvaća neovlaštenu prodaju satelitskih telefona u Sudanu, neovlaštenu vojnu obuku u korist stranih vlada, ilegalno posjedovanje automatskog oružja i druge prekršaje i pokriva razdoblje od 2005. do 2008. godine. Za sve te aktivnosti tvrtka je po američkom zakonu morala imati odobrenje ministarstva financija i State Departmenta. Academi je priznao odgovornost i pristao platiti 7,5 milijuna dolara, objavilo je ministarstvo pravosuđa, što znači da protiv tvrtke neće biti podignuta optužnica. Prije dvije godine kontroverzni Blackwater postigao je sličnu nagodbu s ministarstvom pravosuđa, a kazna je tada iznosila 42 milijuna dolara. Tvrtka Blackwater u svijetu je došla na loš glas nakon što su njezini plaćenici u Iraku, u kojem su djelovali kao ugovorna strana s američkom vojskom i za nju obavljali rizične poslove, bili upleteni u ubijanje civila.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙