FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: rtom
ZAGREB, 5. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 15.30

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u nedjelju da srpske žrtve u Oluji treba priznati i pokloniti im se, ističu strane agencije izvještavajući o obilježavanju 17. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluje. Srbijanska agencija Tanjug prenosi da hrvatski državni vrh na ovogodišnjoj svečanosti Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 17. godišnjici vojno-redarstvene akcije Oluje nije spominjao haaške osuđenike, ali je spomenuo srpske žrtve i potrebu da se one uvaže. Pobijediti u miru znači pružiti ruku srpskom narodu, priznati njegove žrtve i pokloniti im se, rekao je u Kninu Josipović, objavio je Tanjug koji dodaje da je u Oluji poginulo i nestalo gotovo dvije tisuće Srba, a oko 220 tisuća ih je protjerano. I slovenska agencija STA ističe Josipoviće poziv na priznavanje i poštovanje srpskih žrtava. STA ističe da je predsjednik Srpskoga demokratskog foruma Veljko Džakula, unatoč protivljenju dijela javnosti bio na proslvai i da je on prvi visoki predstavnik hrvatskih Srba na proslavi Oluje. Džakula je rekao novinarima kako bi se svi morali ispričati za počinjene zločine, prenosi STA. I francuska agencija AFP ističe da je Josipović pozvao na poštivanje srpskih ratnih žrtava i pozvao na "pobjedu u miru" pri čemu je istaknuo gospodarske teškoće, ljudska prava, vjerske i manjinske slobode. Pobjednički dan Oluje treba Hrvatsku preobraziti u novu sjajnu zvijezdu Eurospke unije, prenosi AFP te podsjeća da 2013. Hrvatska treba postati članica Europske unije.

ADEN - Broj žrtava bombaša samoubojica narastao je na najmanje 45, a ranjeno je više desetaka ljudi na bdijenju u jemenskome gradu Džaru, objavilo je u nedjelju ministarstvo obrane. Eksplozija se dogodila noću na nedjelju, a riječ je o najgorem napadu otkad je u lipnju jemenska vojska proglasila pobjedu nad islamističkom gerilom. Prema prvim podacima objavljenima iza ponoći, u napadu koji se pripisuje al-Kaidi, poginulo je dvadeset osoba. Dok se još utvrđuje točan broj žrtava, jedan lokalni dužnosnik rekao je da je svuda oko mjesta eksplozije bilo pougljenjenih tijela. Napad bi mogao zabrinuti Sjedinjene Države i Saudijsku Arabiju koji siromašni Jemen smatraju frontom za borbu protiv al-Kaide.

RIJAD - Ministri vanjskih poslova šest zemalja Zaljeva sastat će se u rujnu kako bi razgovarali o planu za tješnju integraciju tih većinom sunitskih monarhija, objavio je u nedjelju saudijski list ArabNews. Saudijski kralj Abdulah predložio je prošlog prosinca da se Vijeće za suradnju u Zaljevu, koje uz Saudijsku Arabiju čine Kuvajt, Katar, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman, usmjeri prema "stupnju jedinstva u jednom entitetu" kao odgovor na arapsko proljeće i prijetnju Irana. "Inicijativa da se krene prema Zaljevskoj uniji razmotrit će se na sastanku ministara vanjskih poslova Vijeća za suradnju u Zaljevu idući mjesec", rekao je glavni tajnik organizacije Abdulatif al-Zajani. Arapsko proljeće od tih je šest država pogodilo samo Bahrein, a povremenih prosvjeda bilo je i u Omanu.

LILONGWE - Američka državna tajnica Hillary Clinton u nedjelju je posjetila Malavi, kao prva šefica američke diplomacije koja je posjetila tu zemlju, jednu od najsiromašnijih u Africi gdje je razgovarala s predsjednicom Joyce Banda. Po dolasku u zračnu luku u glavnome gradu Lilongwe, Clinton se sastala s predsjednicom Bandom, koja je postala druga žena predsjednica neke afričke zemlje nakon Liberijke Ellen Johnson Sirleaf. "Mi smo odavna borci za prava žena i djece i iščekivala sam dan kada ćemo se sastati", rekla je Banda državnoj tajnici. Hillary Clinton doputovala je u Malavi iz Kenije u sklopu jedanaestodnevne afričke turneje koju je počela prošli tjedan posjetom Senegalu. Nakon Malavija Clinton treba u nedjelju stići u Južnu Afriku. Banda, koja je predsjedničku dužnost preuzela u travnhu, ubrzo je poduzela korake kako bi za svoju zemlju obnovila pomoć iz inozemstva. Ta je pomoć bila obustavljena zbog kršenja ljudskih prava dok je vladao njezin prethodnik Bingu wa Mutharika. Sjedinjene Države najavile su u lipnju da će obnoviti pomoć za energetski sektor Malavija u visini od 350 milijuna dolara.

MOSTAR - Slovenski odvjetnik Franc Bucik, koji zastupa bosanskohercegovačke štediše u sporu s Ljubljanskom bankom, izrazio je sumnju da bi slovenske vlasti mogle ucijeniti BiH kako bi odustala od potraživanja za staru deviznu štednju kao što je to u slučaju ulaska Hrvatske u EU najavio slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. Bucik je za sarajevski list Dnevni Avaz izjavio da bi se potezi koje slovenska vlada poduzima u slučaju Hrvatske mogli dogoditi i BiH zbog navodnih dugovanja tvrtki iz BiH Ljubljanskoj banci.

ATENA - Grčki ministar financija Yannis Stournaras rekao je u nedjelju za dnevnik Ethnos da će tjedni koji dolaze biti "ključni" za zadržavanje Grčke u eurozoni, ne budu li usvojene nove mjere štednje. Priznajući da su Grci podnijeli "značajne žrtve", ministar je istaknuo da su "tjedni koji dolaze ključni za opstanak države, jer bi drukčiji izbori od onih koji nalaže logika mogli dovesti do bankrota i izlaska iz eurozone."

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙