FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 5. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja počelo je danas u prijepodnevnim satima podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi. Nazočni su bili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović i obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić. U 9 sati i 43 miminute oglasila su se kninska crkvena zvona, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 17 godina hrvatske snage ušle u Knin čime je bila završena vojnoredarstvena akcija "Oluja". Kad su se oglasila zvona, počelo je podizanje državne zastave uz zvuke himne. Zastavu su podigli pripadnici 4. gardijske brigade Ivan Mikulić i pripadnik 7. gardijske brigade Dražen Šantić, postrojbi koje su sudjelovale u oslobodilačkoj akciji Oluja, a stijeg su prije podizanja držali predstavnici ratnih vojnih invalida i predstavnici obitelji poginulih u Domovinskom ratu. Nakon podizanja zastave kninsku tvrđavu je u brišućem letu na oko stotinu metara visine preletio vojni zrakoplov MIG 21, te je uslijedio plotun. Zatim je letačka skupina zrakoplova "Krila Oluje" izvela kratki letački program iznad tvrđave i Knina. Pripadnici Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata na kninskoj tvrđavi danas su nosili sliku generala Mladena Markača, kojemu se sudi u Haagu. Predsjednik te udruge Josip Klemm novinarima je rekao kako je Markač njihov zapovjednik kojeg nikad neće zaboraviti. "Mi smo ponosni na generala Markača i nikad nećemo izgubiti vjeru u njega", rekao je Klemm.

KNIN

Na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 17. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" u Kninu, najviši državni dužnosinici - predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović te potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josip Leko izrazili su danas zahvalnost svim braniteljima koji su u obrambenom ratu odnijeli pobjedu za Hrvatsku. "U pravednom i obrambenom ratu odnijeli ste pobjedu za Hrvatsku i ja sam vam na tome beskrajno zahvalan. Ustav mi je dao poziciju da budem vrhovni zapovjednik hrvatskih Oružanih snaga i stoga osjećam poniznost, poštovanje i ponos što sam zapovjednik te ponosne pobjedničke vojske", poručio je predsjednik Republike Ivo Josipović čestitajući okupljenima današnji blagdan. Hrvatska nakon pobjede u ratu mora još pobijediti i u miru - svladati gospodarske teškoće, osigurati ljudska prava, vjerske i nacionalne slobode i prosperitet svih građana, dodao je. "Pobjediti u miru znači i pružiti ruku našim sugrađanima srpske nacionalnosti i njihove žrtve priznati i pokloniti im se", naglasio je predsjednik Republike dodavši kako je siguran da Hrvatska može pobijediti recesiju, gospodarsku krizu i sve tendencije koje nas žele svrstati izvan europskih virjednosti.

KNIN

Predsjednik Vlade Zoran Milanović poručio je na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 17. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" u Kninu kako, bez obzira na različitosti, oko zajedničkih ciljeva moramo biti jedinstveni. "Ovaj praznik ne slavimo zato da bismo uživali u tuđoj nevolji i da bismo se naslađivali tuđim jadima kojih je također bilo i to je ljudski i to treba priznati, nego kako bismo izvukli iz sebe ono najbolje", naglasio je premijer Milanović. Nakon Oluje, ocijenio je, hrvatska je država "u nekim trenucima bila ispod razine svoga zadatka". Međutim, to su stvari iz kojih trebamo naučiti postati bolji jer naš je rat bio pravedan, obrambeni, čovječan i human, naglasio je premijer Milanović dodavši kako su to vrijednosti s kojima ulazimo u Europu. Hrvatske granice ćemo uvijek braniti znajući gdje su, kao što je to radila svaka hrvatska vlast od 1990. na ovamo i u tome smo također jedinstveni, poručio je Zoran Milanović ispred spomenika Hrvatske pobjede Oluja '95.

KNIN

Hrvatska ponosi svojim braniteljima, rekao je okupljenima na središnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josip Leko. "Uspješno izvedenom vojno redarstvenom akcijom 'Oluja' vi ste bitno pridonijeli međunarodnom ugledu Republike Hrvatske. Vaše znanje i iskustvo stečeno u Domovinskom ratu i danas se visoko cijeni u međunarodnim krugovima", poručio im je Leko. Hrvatska želi biti faktor mira, sigurnosti i stabilnosti u globalnom svijetu, ali u tom svijetu u kojem nisu nestali državni i nacionalni interesi, naglsio je Josip Leko. Gradonačelnica Knina Josipa Rimac rekla je kako trebamo biti ponosni na svoje heroje i bez politikantstva pokazati dostojanstvo. "Ako smo mogli oprostiti, a kao kršćani jesmo, tko nam to može braniti veličati naše pobjede", zapitala se kninska gradonačelnica. "U našim proslavama nema ni 'm' od mržnje, niti 'r' od revanšizma. Naprotiv suosjećamo i žalimo za svim našim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, ali isto tako sućutno žalimo za svim nedužnim žrtvama i unesrećenim obiteljima", poručila je Rimac.

RIJEKA

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 17. obljetnicu oslobodilačke akcije Oluje i Dan hrvatskih branitelja, branitelji iz Primorsko - goranske županije obilježili su i ove godine mimohodom u Opatiji. Program obilježavanja počeo je u opatijskoj luci polaganjem vijenca u more za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu. Mimohod je krenuo ispred hotela "Ambasador" te glavnom opatijskom ulicom stigao do kupališta Slatina. Predvodili su ga nositelji ratnih zastava postrojbi iz Primorsko-goranske županije. U povorci su bili i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, načelnici liburnijskih jedinica lokalne samouprave, predstavnici policije, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te puhački orkestar Lovran. Branitelji Primorsko-goranske županije mimohodom u Opatiji obilježavaju Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, obljetnicu Oluje i svoj dan treću godinu za redom.

VUKOVAR

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, na kojem je do sada pokopano više od 800 poginulih i umrlih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te civilnih žrtava Domovinskog rata, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Počast žrtvama u Domovinskom ratu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika na groblju odala su izaslanstva Oružanih snaga Republike Hrvatske, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, molitvu na groblju vodio je gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordan Propadalo koji je u Župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova predvodio i misu za Domovinu.

SPLIT

Splitska policija uhitila je muškarca koji je noćas na svadbi u Dugopolju pucao u drugog muškarca i teško ga ozlijedio, izvijestila je splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Ozlijeđeni je hitno operiran u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Split i stanje mu se jutros stabiliziralo. Policija je za 31-godišnjakom, koji je pucao u 33-godišnjaka, tragala od 2,30 i uhitila ga oko 10 sati, te nad njim provodi kriminalsitičko istraživanje. Kako se neslužbeno doznaje, nakon kraće prepirke 31-godišnjak je izbačen iz sale za vjenčanja. Nakon toga se uputio po lovačku pušku, vratio do mjesta gdje se održavala svadba i u natkoljenicu ustrijelio 33-godišnjaka.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙