FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 3. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik RH Ivo Josipović izjavio je u petak da bi trebalo ratificirati sporazum o granici s BiH iz 1999. godine, ali da bi prije toga trebalo odrediti je li sporno područje u Malostonskom zaljevu bilo u sastavu Hrvatske ili BiH. "Svakako bih na neki način ratificirao sporazum i odredio hrvatske granice", rekao je Josipović za dnevnik Nove TV. "Mislim da bi trebalo svakako napraviti i to preporučam da učini, da se javnosti vrlo jasno kaže, da li su na dan osamostaljenja Hrvatske sporna područja bila u sastavu Hrvatske ili u sastavu Bosne i Hercegovine", pojasnio je predsjednik. Ako bi se Hrvatska odlučila za ratifikaciju, a utvrdi se da je to bio teritorij BiH, onda bi, tvrdi Josipović, za ratifikaciju bila dovoljna relativna većina u Saboru. "Međutim, ako se pokaže da su to bila područja u sastavu Hrvatske, onda bi tu po meni trebala potrebna dvotrećinska većina".

MOSTAR - Hrvatski premijer Zoran Milanović iskazao je potporu Bosni i Hercegovini na njezinu putu prema Europskoj uniji tijekom neformalnog susreta sa supredsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem održanog u četvrtak navečer na otoku Krku, priopćili su u petak iz SDA. "Premijer Milanović još jednom je potvrdio spremnost Republike Hrvatske za potporu našoj zemlji na putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u. Iskustva Hrvatske i drugih susjednih, kao i zemalja regije iz ovih procesa bit će vrlo korisna za Bosnu i Hercegovinu i njezine građane", navodi se u priopćenju.

NEW YORK - Opća skupština UN-a usvojila je u petak velikom većinom rezoluciju koju su predložile arapske države, a koja osuđuje sirijsko bombardiranje pobunjeničkih gradova, kritizira nemoć Vijeća sigurnosti da djeluje na prekid sukoba u Siriji i poziva na političku tranziciju u toj zemlji. Rezoluciju je podastrijela Saudijska Arabija u ime arapske skupine i podržalo ju je šezdesetak zemalja, među kojima Sjedinjene Države i europske zemlje, a usvojena je s 133 glasova za, 12 je bilo protiv i 31 suzdržana. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je pozvao u petak velike sile da nadiđu suparništva i postignu dogovor kako bi djelovale u Siriji.

MOSKVA - Rusko ministarstvo obrane demantiralo je u petak vijesti da šalje vojne brodove u sirijsku luku Tartus, priopćila je agencija RIA novosti. Ministarstvo je demantiralo napise ruskog tiska, koji se pozivao na izvor u glavnom stožeru ruske vojske, po kojima je Moskva uputila tri borbena broda sa po 120 marinaca u vojnu bazu u sirijskoj luci Tartus.

MADRID - Španjolski premijer Mariano Rajoy u petak je obećao kako tijekom 2013. neće dirati mirovine, no namjerava nastaviti sa svojom politikom reformi, unatoč tome što će neke mjere biti vrlo nepopularne. "Ne namjeravam dirati mirovine u 2013., no nastavit ću s reformama koje smo započeli početkom godine", a neke među njima su vrlo nepopularne, poput primjerice povećanja PDV-a koji će na snagu stupiti od 1. rujna.

STOCKHOLM - Bjelorusija je protjerala švedskog veleposlanika iz zemlje zbog njegove angažiranosti na potpori demokraciji, izjavio je u petak švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt. Režim predsjednika Aleksandra Lukašenka u Bjelorusiji "odlučio je protjerati našeg veleposlanika", rekao je u telefonskom razgovoru Bildt. "Optužili su veleposlanika, a optužbe su potpuno neutemeljene. To se dogodilo zbog švedskog angažmana na demokraciji i ostvarenju ljudskih prava u Bjelorusiji", kazao je, dodavši da budući bjeloruski veleposlanik neće biti dobrodošao u Švedskoj te da će bjeloruski diplomati u Švedskoj biti zamoljeni da napuste zemlju.

OSTIA - Tisuće talijanskih privatnih plaža ostavilo je u petak zatvorene suncobrane u simbolični znak prosvjeda protiv nove europske direktive koja bi ih mogla prisiliti na zatvaranje. Trideset tisuća privatnih plaža, koje pokrivaju oko četvrtine talijanske obale, a kreću se od običnog iznajmljivanja suncobrana do pravih zabavnih središta s bazenom, restoranom i disko klubom, protive se novoj europskoj direktivi koja stupa na snagu 2016.

BUKUREŠT - Rumunjski Ustavni sud 31. kolovoza će odlučiti je li referendum o opozivu predsjednika države Traiana Basescua bio valjan, objavljeno je u petak. Rumunjska vlada lijevog centra u petak je pokrenula postupak provjere popisa birača, na zahtjev Ustavnog suda. "Sud je od nas zatražio da provjerimo podatke s popisa do 31. kolovoza", rekao je premijer Victor Ponta na sastanku s dužnosnicima javne uprave.

BEOGRAD - Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević uputio je glavnom tužitelju Haaškog tribunala Sergeu Brammertzu izvješće o istrazi o pomagačima u skrivanju haaškog optuženika i nekadašnjeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića, prenio je u petak beogradski "Danas", pozivajući se na neimenovani izvor. Izvješće je, po riječima tog izvora, vrlo iscrpno, a u njemu je navedeno cjelokupno kretanje Mladića od donošenja Zakona o suradnji s Haaškim tribunalom u svibnju 2002., pa do uhićenja u svibnju 2011.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙