FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 3. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

DALJ

Ogorčeni što je hrvatski branitelj iz Dalja Mario Bošnjak pozvan danas u 10 sati u daljsku Policijsku postaju na informativni razgovor, na mirnom prosvjedu ispred postaje okupilo se 60-ak predstavnika mnogih braniteljskih udruga i stradalnika Domovinskog rata iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Saša Malčić iz Udruge veterana 3. gardijske brigade, koja je organizirala prosvjed, rekao je kako je sramota pozivati branitelje na informativni razgovor samo dva dana pošto su položeni vijenci i zapaljene svijeće za 39 hrvatskih branitelja koje su pripadnici bivše JNA i paravojne srpske postrojbe na najoktrutniji način ubili upravo u zgradi gdje je na obavijesnom razgovoru njihov suborac. Istodobno nije odgovarao nitko od onih koji su mučki ubili 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite, a ni za sve ubijene u Dalju tijekom Domovinskog rata nitko nije odgovarao, rekao je Malčić i upitao: "Zar nas to netko namjerno provocira?" Na prosvjedu, koji je je trajao 40-ak minuta, koliko i obavijesni razgovor, predstavnici braniteljskih udruga i stradalničkih udruga iskazali su nezadovoljstvo odnosom prema hrvatskim braniteljima. Od glasnogovornice osječko-baranjske Policijske uprave Ivane Delaš doznaje se kako je hrvatski branitelj na obavijesni razgovor pozvan kao građanin, a ne kao svjedok ni kao osumnjičenik. "On se na taj razgovor nije morao odazvati, ali pristao je doći", rekla je.

ZAGREB

Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta ustvrdila je danas da su tijekom i posebno nakon oslobođenja okupiranih hrvatskih područja stradali i srpski civili te da je stoga zajedno s obilježavanjem godišnjice Oluje potrebno podsjetiti i na ta stradavanja, čime se, smatraju, ne umanjuje značaj te operacije. Nepravomoćnom presudom Haškog suda protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača "van razumne sumnje" utvrđeno je da su pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije protiv Srba iz Krajine počinili više od 40 ubojstava kao dio rasprostranjenog i sustavnog napada na civilno stanovništvo i deportirali više od 20.000 Srba iz Krajine, podsjetila je ta udruga na konferenciji za novinare. Predsjednica Documente Vesna Teršelić tu je presudu ocijenila bitnom za utvrđivanje činjeničnog stanja i doprinos suočavanju s prošlošću, posebno u odnosu na pobjedničku stranu, neovisno o pravnim dilemama i kontroverzama koje ta presuda nosi, posebice u odnosu na individualni oblik kaznene odgovornosti inauguriran kroz koncept udruženog zločinačkog pothvata. Teršelić smatra da se činjenice o stradanjima srpskih civila utvrđene u nepravomoćnoj presudi neće pobijati i da će se žalbeno vijeće baviti pitanjem udruženog zločinačkog pothvata. Documenta i udruge Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek upozoravaju da još nema ni jedne pravomoćne presude za ratne zločine tijekom i nakon Oluje te su zatražile učinkovitije procesuiranje tih zločina i poboljšanje statusa civilnih žrtava rata.

SINJ

Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić danas je u sklopu posjeta alkarskim dvorima u Sinju posjetila Galeriju "Sikirica" u kojoj će se sutra otvoriti izložba "Sinj - pogled na stvaranje jednoga grada". Izložba je dio šireg projekta te galerije o nastanku Sinja kao urbane sredine te obuhvaća razdoblje s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Bit će prikazano stotine izložaka istaknutih obitelji i pojedinaca iz Sinja, a posebno je zanimljivo što su svi izlošci preuzeti iz obiteljskih kuća te se dio njih još redovito upotrebljava. Ministrica Zlatar-Violić rekla je kako izložba ima urbani identitet te da pokazuje prve elemente nastanka grada Sinja. "Ono što je posebno u ovoj izložbi je kako su svi eksponati iz obiteljskih kuća, a to govori da se Sinjani i te kako brinu o svojoj baštini, a baština nije prošlost, nego ono što nasljeđuju današnje generacije", istaknula je ministrica kulture. Izložbu će sutra u 13 sati u Galeriji "Sikirica" u alkarskim dvorima otvoriti predsjednik Republike Ivo Josipović.

ZAGREB

U sklopu javnog poziva za projekt "Poduzetništvo u kulturi" za ovu godinu, koji se provodi na temelju sporazuma između Ministarstva kulture i Ministarstva poduzetništva i obrta, odobreno je 90 potpora vrijednih ukupno četiri milijuna kuna, priopćilo je danas Ministarstvo kulture. Međuministarsko povjerenstvo odabralo je dobitnike bespovratnih financijskih sredstava između 434 zahtjeva na natječaju koji je trajao od 27. travnja do 28. svibnja. Ministarstvo poduzetništva i obrta isplatit će dva milijuna kuna za 31 potporu trgovačkim društvima i obrtima, a Ministarstvo kulture će isto toliko isplatiti za 59 potpora umjetničkim organizacijama, samostalnim umjetnicima te udrugama u kulturi. Novac je namijenjen za nabavu nove tehnologije, za marketing kulturnih projekata i programa, stručno usavršavanje, zakup prostora za organizaciju kulturnih aktivnosti, pokriće dijela troškova vanjskih suradnika te ostale troškove u provedbi kulturnih projekata. Devedeset umjetničkih organizacija, kazališta, galerija, festivala, samostalnih umjetnika, izdavačkih kuća, kulturnih udruga dobilo je od 20 do 100 tisuća kuna, a rezultati natječaja u cijelosti su objavljeni na internetskoj stranici Ministarstva kulture.

PULA

Filmove ovogodišnjeg 59. festivala igranog filma u Puli pratilo je ukupno 78.300 gledatelja, 4690 više od prošlogodišnjih 73.610, što je najveći broj gledatelja pulskog festivala u neovisnoj Hrvatskoj, izvijestila je ravnateljica Pula film festivala Zdenka Višković Vukić na današnjoj konferenciji za novinare. Po njenim riječima četrnaest hrvatskih filmova u Nacionalnom programu festivala pogledalo je 50.478 gledatelja s time da je prosječna posjećenost filma iz Nacionalnog programa u Areni bila 4166 gledatelja po filmu. Tijekom 15 festivalskih dana (od 14. do 28. srpnja) prikazan je 151 film, održano je 13 koncerata, a programi festivala održani su na 18 lokacija. "Ovogodišnji festival igranog filma u Puli ostat će zapamćen i po prvoj 3D projekciji u Areni koja je postavila 3 svjetska rekorda", istaknula je Višković-Vukić. Dodala je kako je projekcija izvedena s udaljenosti od 73,6 metara, što nadilazi sve dosad poznate filmske projekcije, ali i tvornički predviđene postavke same tehnologije. Uz to, postignut je kut vidljivosti 3D projekcije od 60 stupnjeva, čime je pokrivena ukupna površina auditorija u Areni.

ZAGREB

Zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko granice USKOK je optužio peteročlanu kriminalnu skupinu koju se tereti za "krijumčarenje" 42 stranca iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te još 16 osoba iz Hrvatske u Sloveniju. Za petoricu optuženika u dobi od 29 do 55 godina tužiteljstvo je uz zatvorsku kaznu zatražilo i oduzimanje novca navodno zarađenog nezakonitim prebacivanjem preko granice, objavio je USKOK na svojim internetskim stranicama. No, u službenom priopćenju nije navedeno koliko su novca krijumčari navodno zaradili te iz kojih su zemalja dolazili njihovu "klijenti". Optuženike se tereti da su se od 23. prosinca prošle godine do lipnja 2012. osnovali skupinu u Karlovcu i Zagrebu te s "drugim osobama" sudjelovali u preuzimanju, prijevozu i ilegalnom prebacivanja većeg broja osoba iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te iz Hrvatske u Sloveniju i Austriju. Nakon preuzimanja i ilegalnog prebacivanja u Hrvatsku, strance su dovozili na području Zagreba a zatim su ih preko ilegalnih graničnih prijelaza prebacivali u Sloveniju a potom i u Austriju.

DUBROVNIK

Na graničnom prijelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore policija je našla u osobnom vozilu talijanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljala 33-godišnja državljanka Albanije oko 24 kilograma marihuane u sanducima zavarenim uz stražnji branik. U vozilu se bio i 41-godišnji državljanin Albanije koji je zajedno s 33-godišnjakinjom uhićen i nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja priveden u pritvor dubrovačko-neretvanske Policijske uprave.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙