FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 2. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada u ovoj godini očekuje stagnaciju BDP-a, odnosno nultu stopu BDP-a, a u idućim godinama očekuje postupno ubrzanje rasta, u 2013. rast za 1,8 posto, 2014. za 3 posto i u 2015. za 3,5 posto, predviđaju danas prihvaćene smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2013. - 2015. Investicije u javnom sektoru u prvoj polovici godine su bez većih efekata, bitka za nulti rast nešto je što možemo ostvariti, uz ulaganja, kazao je ministar financija Slavko Linić na današnjoj sjednici Vlade. Vlada je smjernicama korigirala procjenu rasta BDP-a, jer je ranije predviđala rast u ovoj godini za 0,8 posto, dok sada projicira nultu stopu. Makroekonomske projekcije upućuju i na usporavanje stope inflacije te se, kaže Linić, očekuje inflacija u razdoblju 2013.-2015. na razini od 2 do 3 posto. Prihodi državnog proračuna u idućoj godini projicirani su na 112,7 milijardi kuna, što je u odnosu na ovu godinu rast za 3,4 posto. Linić najavljuje i uvođenje poreza na imovinu. U 2013. nastavlja se sa smanjenjem doprinosa za zdravstveno osiguranje, a smjernice predviđaju smanjenje za jedan postotni bod, sa 13 na 12 posto. Rashodi proračuna, po projekcijama Vlade, u 2013. godini iznosili bi 122,3 milijarde kuna, što je 2,9 posto više nego ove godine.

ZAGREB - Vlada se najavom otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe (TKU) upušta u neodgovornu avanturu koja bi mogla imati ozbiljne financijske posljedice za proračun, zbog čega će Matica hrvatskih sindikata ubrzo podići kaznenu prijavu protiv Vlade, izjavio je za Hinu predsjednik Matice Vilim Ribić upitan za komentar današnje Vladine najave otkazivanja TKU-a za javne službe. Otkazivanje TKU-a Vlada ne bi mogla obraniti na sudu, smatra Ribić koji sudski epilog najavljuje u slučaju da Vlada otkaže TKU, a članstvo Matičinih sindikata na referendumu u rujnu odbije Vladine prijedloge. Najavljuje da će Matica vrlo skoro, zbog, kako je rekao, neodgovornosti Vlade koja bi porezne obveznike mogla stajati milijune kuna, protiv nje podići kaznenu prijavu. Ribić smatra da nema razloga za otkazivanje TKU-a jer zato nisu stečeni uvjeti, odnosno gospodarsko stanje nije u tolikoj mjeri pogoršano. Dodaje da država ne bi ništa izgubila kad bi pričekala rezultat referenduma. Kaže kako četiri sindikata učlanjena u Maticu, koji nisu potpisali izmjene TKU-a, nisu imala nikakve ekstravagantne zahtjeve, već samo da se novac od suspendiranih materijalnih prava vrati nakon što kriza prođe.

ZAGREB - Predstavnici radnika Diokija i Dina Petrokemije pozdravljaju današnju Vladinu odluku o davanju državnog jamstva na pet milijuna eura u korist Zagrebačke banke za avansno plaćanje turskog investitora Caliskan koje bi poslužilo za isplatu plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije. "Hvala Bogu da se to dogodilo i da ćemo dobiti plaće", izjavio je za Hinu povjerenik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske u Diokiju Josip Pavelić. Očekuje da će plaće biti isplaćene u sljedećih nekoliko dana. Predsjednik Nadzornog odbora Diokija Zdravko Rumenović, predstavnik radnika u NO, koji je jedan od organizatora nedavnih prosvjeda radnika Diokija, kaže da je riječ o plaćama za ožujak, travanj, svibanj i lipanj te polovici plaće za veljaču, a u Dina Petrokemiji tome treba pribrojiti još dvije plaće. Potpredsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević kaže da je potez Vlade očekivan te kako dokazuje da Dina ima perspektivu i da bi stečaj bio veoma štetno rješenje.

ZAGREB - Zrakoplovna kompanija Croatia Airlines (CA) u ovogodišnjem je srpnju prevezla rekordan broj od 236.890 putnika, što je gotovo 9.100 putnika ili 4 posto više u odnosu na dosadašnji rekordni mjesec, srpanj 2011. Najveći broj putnika u jednom danu zabilježen je u ponedjeljak, 23. srpnja, kada je u zrakoplovima te kompanije ukupno prevezen 8.161 putnik, izvijestili su iz Croatia Airlinesa. U CA ističu kako je u ovogodišnjem srpnju za 1,9 postotnih bodova poboljšana i prosječna popunjenost putničke kabine, koja je iznosila 75,6 posto. Prošlog je mjeseca, 18. srpnja, zabilježen i ovogodišnji milijunti putnik CA, najranije u povijesti tvrtke tj. dva dana prije u odnosu na dosadašnji rekordni datum (20. srpnja 2011.). U prvih sedam mjeseci ove godine na letovima CA ukupno je zabilježeno 1.087.699 putnika, što je za 2 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a istodobno i najveći broj putnika u prvih sedam mjeseci od početka komercijalnog letenja 1991. godine.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex, nakon šest trgovinskih dana rasta, danas je pao za 0,49 posto, na 1.701,09 bodova, a dobitnica dana je dionica Diokija sa rastom cijene većim od 18 posto. Specijalizirani indeks Crobex10 smanjen je za 0,17 posto, na 930,10 bodova. Redovni promet Burze iznosio je danas gotovo 13 milijuna kuna, a tri su dionice imale milijunske promete. Po rastu cijene izdvaja se dionica Diokija, čija je sijena skočila za 18,27 posto, na 18,90 kuna, uz promet od 534 tisuće kuna. Na taj je rast utjecala današnja odluka Vlada o davanju jamstva na pet milijuna eura za avansno plaćanje turskog investitora Caliskana za isplatu plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije. Najveći promet danas je imala dionica HT-a, od 4,2 milijuna kuna, kojoj je cijena porasla za 0,11 posto, na 208,60 kuna. Dionica Zagrebačke banke imala je promet malo manji od dva milijuna kuna, a cijena joj je pala za 3,77 posto. Uz promet od 1,2 milijuna kuna cijena dionice Ericssona Nikole Tesle pala je za 3,37 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙