FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 30. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ukupni financijski prihodi u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja u prvih pet mjeseci ove godine dosegnuli su 6,1 milijardi kuna, što je rast od 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, izvjestili su danas iz Ministarstva turizma. Po kategorijama, pravne i fizičke osobe ukupno su, primjerice, u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima u prvih pet mjeseci ostvarile prihod od 2,3 milijarde kuna ili 10 posto više. U isto vrijeme kampovi su uprihodili 54 milijuna kuna, odnosno 14 posto više prihode, a turoperatori 122,7 milijuna kuna ili 24 posto više prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Riječ je o nedavno objavljenim financijskim podacima Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave, navodi se u današnjem priopćenju.

ZAGREB -Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) odobrila je Raiffeisen Leasingu u Hrvatskoj kredit od 10 milijuna eura za financiranje malih i srednjih poduzeća, priopćeno je danas iz EBRD-a i Raiffeisen Leasinga. Namjena te EBRD-ove kreditne linije poticanje je malog i srednjeg poduzetništva putem operativnog i financijskog leasinga na razdoblje do pet godina. Sredstva će biti usmjerena u proizvodne djelatnosti s naglaskom na proizvodnu opremu, poljoprivrednu mehanizaciju, teška i laka komercijalna vozila te opremu za zdravstvo i turističku industriju, navodi se u priopćenju. “Unutar ulagačkog okvira za zemlje zapadnog Balkana uključujući Hrvatsku, ulaganje EBRD-a omogućiti će Raiffeisen Leasingu u Hrvatskoj rješavanje zahtjeva privatnog sektora iz različitih područja za financiranjem putem leasinga kako bi se povećala konkurentnost prilikom predstojećeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju", izjavila je direktorica za EBRD Hrvatska, Zsuzsanna Hargitai. EBRD je od početka svog poslovanja u Hrvatskoj investirao više od 2,6 milijardi eura, u približno 140 projekata u raznim sektorima gospodarstva zemlje.

ZAGREB - Neto dobit Croatia osiguranja u prvih je šest mjeseci ove godine dosegnula 51,9 milijuna kuna, što je 42,7 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, izvjestila je danas ta tvrtka. Prema nekonsolidiranom, nerevidiranom izvješću o poslovanju, tržišni udio Croatia osiguranja iznosio je u drugom tromjesečju 34,1 posto. "Naši rezultati u skladu su s našim očekivanjima i prognozama. Hrvatski osiguravateljni sektor i u drugom kvartalu bilježi pad premije. Odraz je to produljene recesije i sporog oporavka realnog sektora što se neminovno odražava i na tržište osiguranja. Ova godina je zato za nas jednako izazovna kao i prošla. Nadamo se da ćemo do kraja godine zaustaviti negativne trendove kretanja zaračunate premije", naglasio je Zdravko Zrinušić, predsjednik Uprave Croatia osiguranja. U prvom polugodištu CO je ostvario ukupnu zaračunatu premiju u visini od 1,67 milijardi kuna, što je 3,5 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupni prihodi povećani su za 0,7 posto na 1,32 milijardi kuna. Rashodi su istodobno smanjeni za 0,8 posto na 1,26 milijardi kuna.

ZAGREB - Trgovački lanac Konzum u prvom je polugodištu ove godine ostvario neto dobit od 36,3 milijuna kuna, što je porast od 18,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješće Konzuma. Ukupni prihodi Konzuma u tome su razdoblju dosegnuli 6,35 milijardi kuna, što je 3,4 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Ostvareni prihodi od prodaje Konzuma porasli su za 1,2 posto, na 5,6 milijardi kuna. Istodobno, ukupni su rashodi uvećani 4 posto, na 6,285 milijardi kuna. Šestomjesečna dobit Konzuma prije oporezivanja iznosila je 65,47 milijuna kuna. "Obzirom na cjelokupnu privrednu situaciju, te nominalni i realni pad prometa u trgovini na malo, ove relativno male stope rasta ocjenjujemo ohrabrujućima", navodi Uprava Konzuma. Do kraja godine u Konzumu očekuju da će ostvariti planirane poslovne rezultate kroz daljnje investiranje u prodajne kapacitete, modernizaciju poslovnih procesa i uštede.

ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvoj polovini godine ostvarila rast ukupnih prihoda od 7,5 posto i operativne dobiti od 25 posto, dok je neto dobit smanjena za 56 posto, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješća te tvrtke. Ukupni prihodi Atlantic grupe u tome su razdoblju dosegnuli 2,37 milijardi kuna i porasli su za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Neto dobit Atlantic grupe, pak, u prvom je polugodištu dosegnula 14,4 milijuna kuna, što je pad od 56 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosila je 6,65 milijuna kuna ili 76,3 posto manje. "Fokusom na sinergijske potencijale i organski rast, Atlantic Grupa je u prvoj polovici 2012. ostvarila rast prihoda od prodaje i rast operativne dobiti. Iznimno smo zadovoljni rezultatima koji svjedoče o uspješnosti integracijskih aktivnosti tijekom 2011. i u prvoj polovici ove godine te potvrđuju opravdanost investicije u Drogu Kolinsku", istaknuo je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) ostvarila je u prvih šest mjeseci ove godine dobit nakon oporezivanja od 401,3 milijuna kuna, što je za 100 milijuna kuna ili 19,9 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je PBZ u financijskom izvještaju koji prenosi Zagrebačka burza. Na smanjenje dobiti značajno je utjecao izostanak prihoda od dividende iz dobiti članica PBZ Grupe koji je u prvom prošlogodišnjem polugodištu iznosio 45,5 milijuna kuna, dok ove godine još nije bilo isplate dividende, kaže se u izvještaju. Po podacima iz izvješća, neto prihodi od kamata PBZ-a u prvom polugodištu porasli za 2,3 posto, na 1,14 milijardi kuna. Istovremeno, neto prihod od provizija i naknada povećan je za 3,3 posto, na 251,3 milijuna kuna. Troškovi vrijednosnog usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 289,8 milijuna kuna, što je 47,4 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. PBZ Grupa je u prvom polugodištu ostvarila dobit nakon oporezivanja od 558,7 milijuna kuna što je 6,8 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

ZAGREB - Tisak je u prvom polugodištu ostvario 4,9 milijuna kuna neto dobiti, što je povećanje od 41,4 posto prema istom razdoblju lani, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješće te tvrtke u većinskom vlasništvu koncerna Agrokor. Istodobno, dobit prije oporezivanja bila je 5,6 milijuna kuna, što je 28,9 posto više. Ukupni prihodi Tiska u prvih šest mjeseci dosegnuli su 1,53 milijarde kuna i bili su veći su za 6,7 posto. Tisak je u prvom polugodištu zabilježio i 6,6 posto veće rashode, koji su dosegnuli 1,52 milijarde kuna.

ZAGREB - U mirnom i blago pozitivnom raspoloženju, na Zagrebačkoj burzi i danas su u najvećem fokusu investitora polugodišnji poslovni rezultati kompanija, a najveće dobitnice zasad su dionice Konzuma i Tiska, tvrtki koje su izvijestile o rastu prihoda i neto dobiti. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,12 posto, na 1.693 boda, a Crobex10 0,06 posto, na 924 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 2,6 milijuna kuna, što je otprilike na istoj razini kao i u petak u ovo doba. Najlikvidnija do podneva je bila dionica HT-a, s prometom od otprilike 950.000 kuna. Cijena joj je blago ojačala, za 0,05 posto, na 204,13 kuna. Slijedi povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 406.000 kuna, i rastom cijene za 0,32 posto, na 218,9 kuna. Među likvidnijim izdanjima danas je i dionica Konzuma. Cijena joj je skočila gotovo 3 posto, na 157 kuna, uz promet od 232.000 kuna. Po dobitku se ističe i dionica Tiska – ojačala je do podneva 2,44 posto, na 190 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnu listu od petka oslabila prema euru za 0,05 posto, a u istom je postotku oslabila i prema švicarskom franku. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,518303 kune, a franka 6,262643 kune. Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a ojačala prema američkoj i britanskoj valuti, prema američkom dolaru za 0,03 posto, a prema britanskoj funti za 0,11 posto. Srednji tečaj dolara od sutra iznosi 6,124391 kunu, a funte 9,614198 kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙