FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 29. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BUKUREŠT - Odaziv građana na referendum o smjeni rumunjskog predsjednika Traiana Basescua vrlo je nizak, te bi zahvaljujući tome Basescu mogao ostati na vlasti. Do 17 sati na referendumu je glasovalo 26,89 posto birača, a da bi bio valjan, potreban je odaziv iznad 50 posto. Parlament, kojim dominira ljevičarska Socijal-liberalna unija (USL) premijera Victora Ponte, suspendirao je desnog Basescua pod optužbom da je prekoračio svoje ovlasti a na referendumu se odlučuje hoće li trajno napustiti predsjednički položaj. Rumunjski ustavni sud je presudio da većina glasova izašlih na referendum nije dovoljna za smjenu Basescua te da na birališta mora izaći barem 50 posto od 18,3 miljuna rumunjskih birača kako bi referendum bio važeći. Ako odaziv na referendum ne dosegne potrebni prag, referendum će biti poništen i predsjednik Basescu će nastaviti svoj mandat do 2014.

BERLIN - Samo jedna trećina Nijemaca vjeruje da kancelarka Angela Merkel donosi prave odluke kada se radi o krizi eurozone, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja čiji su rezultati objavljeni u nedjelju, a pokazuju strmoglav pad potpore kancelarki tijekom posljednjih tjedana. Anketa YouGov koja bi trebala biti objavljena u izdanju Bilda u ponedjeljak pokazuje da se 33 posto ispitanika slaže s njezinim stajalištima a 48 posto je protiv, što je veliko nazadovanje za kancelarku koja bi željela treći mandat na parlamentarnim izborima 2013. Upitani u anketi boje li se za svoju štednju, njih 44 posto odgovorilo je potvrdno. Polovicom srpnja ZDF-Politbarometar pokazao je da 63 posto Nijemaca podupire Merkeličin način rješavanja krize, ali većina je kazala da bi ona građanima morala bolje objasniti svoju politiku. Tvrdo stajalište njemačke kancelarke i traženje štednje u razmjenu za pomoć učinili su je nepopularnom u inozemstvu, ali vrlo popularnom u Njemačkoj. Međutim, posljednjih tjedana eurozona je došla u novu opasnu fazu, a postoje strahovi da će rastući troškovi europske krize pogoditi njemačke porezne obveznike.

BERLIN - Njemačka i Italija su se dogovorile da će "učiniti sve da zaštite eurozonu", rekao je u nedjelju glasnogovornik njemačke vlade, dva dana nakon sličnog priopćenja Pariza i Berlina. Kancelarka Angela Merkel i predsjednik talijanske vlade Mario Monti u subotu su telefonski razgovarali o stanju u eurozoni, rekao je glasnogovornik Georg Streiter u priopćenju u kojemu se najavljuje susret dvoje čelnika u Berlinu "u drugoj polovini kolovoza", na prijedlog njemačke kancelarke. "Dogovorili su se da će Njemačka i Italija učiniti sve da zaštite eurozonu", rekao je. Kao i u francusko-njemačkom priopćenju od petka, u tekstu objavljenom u nedjelju u Berlinu ističe se kako su se Njemačka i Italija suglasile da se "zaključci europskog summita održanog 28. i 29. lipnja provedu što je prije moguće". Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi umirio je u četvrtak financijska tržišta obećavši da je ECB "spreman učiniti sve što je potrebno za očuvanje eura".

DUBAI - Čelnik Sirijskog nacionalnog vijeća (SNC), glavne krovne skupine protivnika predsjednika Bašara al-Asada, rekao je u nedjelju da će se za koji tjedan održati razgovori radi osnivanja prijelazne vlade koja će s vremenom zamijeniti Asadove ministre. Abdelbaset Sida, predsjednik SNC-a kaže da će ta vlada voditi zemlju od Asadova svrgnuća do demokratskih izbora. Većina članova bit će iz oporbe, ali možda uđu i neki članovi sadašnje Asadove vlade. Sida nije rekao kad će se ta nova vlada formirati.

TRIPOLI - Libijske prijelazne vlasti planiraju službeno predati vlast novoj Narodnoj skupštini 8. kolovoza, doznaje se u nedjelju od čelnika Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC). "Za 8. kolovoza planiran je prijenos vlasti između Nacionalnog prijelaznog vijeća i Općeg nacionalnog kongresa", rekao je Otman Ben Sasi, član SNC-a. Opći nacionalni kongres (GNC) proistekao je iz izbora 7. srpnja, prvih slobodnih izbora nakon pada diktatora Moamera Gadafija, koje su s odobravanjem dočekali Sjedinjene Države i Europljani. Prijenos će se obaviti na "simboličnoj svečanosti" a Kongres s dvjesto zastupničkih mjesta službeno će početi s radom dan ili dva poslije, rekao je čelnik.

JERUZALEM - Američki republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney poštovao bi izraelsku odluku da vojnom silom onemogući iransku proizvodnju nuklearnog oružja, rekao je u nedjelju jedan visoki Romneyev pomoćnik. U drugome dijelu svoga putovanja u inozemstvo, ne bi li popravio vanjskopolitički rejting uoči pokušaja da 6. studenoga na izborima zamijeni sadašnjega predsjednika demokrata Baracka Obamu, Romney se u Jeruzalemu sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Neposredno prije razgovora Romneyev visoki savjetnik za nacionalnu sigurnost Dan Senor rekao je novinarima koji putuju s Romneyem: "Da Izrael mora sam poduzeti akciju ne bi li spriječio Iran da se domogne nuklearnog oružja, guverner (Romney) bi poštovao tu odluku". Stojeći pored Netanyahua u njegovu uredu Romney je samo rekao kako iransko nastojanje da postane nuklearna sila shvaća "veoma ozbiljno". Netanyahu je uobičajeno ponovio zahtjev da se snažnijim mjerama pojačaju sankcije jer Izrael iranski nuklearni program smatra prijetnjom svome opstanku. Iran, naprotiv, tvrdi da je svrha nuklearnog programa isključivo mirnodopska. "Moramo iskreno priznati da sankcije nisu nimalo unazadile iranski nuklearni program te da je uz sankcije nužna i snažna vojna prijetnja kako bismo dobili priliku promijeniti tu situaciju", rekao je Netanyahu.

BERLIN - Katar namjerava kupiti do 200 borbenih tenkova Leopard 2 od Njemačke za oko 2 milijarde eura, prema tjedniku der Spiegel od ponedjeljka. Izaslanstvo tvrtke Krauss-Maffei Wegmann je bilo u Kataru na razgovorima o toj kupnji, navodi list. Početkom srpnja je njemački tisak pisao da će Saudijska Arabija kupiti 200 borbenih tenkova. Te informacije su pokrenule polemiku koju vodi oporba ali neki članovi konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel koji u tom vide kršenje uobičajene njemačke politike koja ne prodaje teško oružje diktatorima i još manje u tu već nestabilnu regiju Zaljeva. Merkel je opravdala neizjašnjavanje Berlina o mogućoj prodaji tenkova Saudijskoj Arabiji i ocijenila da postoje dobri razlozi da se taj tip transakcija drži tajnim.

SANAA - Naoružani napadači oteli su u nedjelju Talijana zaduženog za sigurnost talijanskog veleposlanstva u jemenskom gradu Sanaa, kazao je jedan zapadni izvor. Talijana su oteli u blizini sjedišta veleposlanstva, u jugozapadnom dijelu jemenskog glavnog rada, pojasnili su izvori. "Odveden je u nepoznatom smjeru", kazao je za agenciju France presse dužnosnik jemenske službe sigurnosti, te dodao da je otvorena istraga kako bi se pokušalo identificirati napadače i utvrditi kamo je oteti Talijan odveden. Iz ministarstva vanjskih poslova u Rimu je potvrđeno da je otet njihov zaposlenik. Jemen je često poprište otmica stranih državljana, a napadači na taj način pokušavaju ishoditi ispunjavanje svojih zahtjeva. Većina od 200 osoba koje su otete posljednjih godina oslobođene su žive.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙