FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 17. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

DAMASK

Pobuna protiv sirijskog režima doživjela je zaokret u ponedjeljak, kada su se prvi put žestoko sukobili vojska, uz pomoć oklopnih vozila, i pobunjenici u Damasku, simbolu vlasti predsjednika Bašara al-Asada. Dok Rusija u UN-u blokira svaku inicijativu za osudu sirijskog režima, pobunjenici su u ponedjeljak navečer najavili operaciju "velikih razmjera" pod nazivom "vulkan u Damasku i potresi u Siriji", koja se sastoji u sustavnim udarima na sve nadzorne točke diljem zemlje, blokadi glavnih prometnica kako bi se paralizirala režimska vojska i pozivima na napuštanje vojske. Ovo je "prva strateška etapa koja će Siriju dovesti u stanje potpunog građanskog neposluha", ističe se u priopćenju koje je potpisalo zajedničko zapovjedništvo Homsa i Slobodne sirijske vojske (FSA). U Damasku su pobunjenici rekli da kontroliraju dvije četvrti, Midan i Tadamun, na jugu i na istoku prijestolnice, ali agencija France Presse nije mogla provjeriti te informacije. U šesnaestomjesečnoj pobuni u Siriji poginulo je više od 17.000 ljudi, a oko 850.000 treba pomoć, rekao je UN-ov Koordinacijski ured za humanitarna pitanja.

SEUL

Mladi sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un imenovao je novog vicemaršala koji će vjerojatno zamijeniti glavnog vojnog zapovjednika razriješenog dužnosti te tako učvrstiti vlast nad vojskom koja je zadnjih desetljeća stekla velike ovlasti. "Hion Jong-ho imenovan je vicemaršalom Korejske narodne vojske", izvijestila je u utorak agencija KCNA, glasilo komunističkih vlasti u Pjongjangu. KCNA ne navodi hoće li Hion Jong-ho zamijeniti na najvišoj vojnoj dužnosti Ri Jong-hoa koji je ovih dana razriješen dužnosti, ali analitičari misle da je ta mogućnost vrlo vjerojatna. Odluku su u ponedjeljak donijeli Glavno vojno povjerenstvo i Nacionalno povjerenstvo za obranu, dodaje agencija.

Dan ranije službeni mediji su izvijestili da je Ri Jong-ho "iz zdravstvenih razloga" razriješen svih dužnosti, što je samo izlika, misle analitičari koji se bave Sjevernom Korejom, jednom od najizoliranijih režima u svijetu. Ri je bio blizak Kim Jong-ilu, sve do njegove smrti u prosincu prošle godine. Kim Jong-ila je na čelnoj dužnosti zamijenio njegov sin Kim Jong-un.

TOKIO

Stanovnici japanskog otoka Kyushua, na jugu, koji su prošlog tjedna pogodili prolomi oblaka i poplave, pripremali su se u utorak za dolazak tajfuna, strahujući od novih oštećenja nakon neuobičajeno jakih pljuskova u kojima je, po najnovijim informacijama, život izgubilo 29 osoba a više ih je nestalo. Kako javlja japanska meteorološka agencija, tajfun Khanun praćen jakim naletima vjetra što postižu brzinu od 125 km/h, približavao se s juga velikom južnom otoku u japanskom arhipelagu, uz koji će proći zapadnom stranom u noći na srijedu. Kiša je zasad prestala padati na većem dijelu Kyushua, nakon snažnih pljuskova koji nisu prestajali od srijede do subote prošlog tjedna. Pljuskovi se ipak nastavljaju na sjeveru otoka.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙