FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 25. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predstavnici Vlade i sindikata državnih službi danas su u četvrtom krugu pregovora postigli načelni dogovor o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za 60.000 državnih službenika i namještenika, a potpis ugovora očekuje se 2. kolovoza. Postignut je načelni dogovor o novom KU za državne službenike, koji će vrijediti sljedeće četiri godine, te o tekstu dodatka koji će regulirati iznimke u ovoj i idućoj godini. Dogovoreno je da to razmotre nadležna tijela sindikata i očekujemo da se potpis KU i dodatka obavi 2. kolovoza, s primjenom od kolovoza ove godine, izjavio je nakon današnjeg kruga pregovora potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kazao je kako možda svi članovi neće biti zadovoljni s postignutim, no ocjenjujući situaciju u zemlji, a i dio sindikata javnih službi potpisao je takav KU, odlučili smo se za potpisivanje. Dobro je što će vrijediti četiri godine, odrekli smo se nekih prava, ali ne trajno nego privremeno i želja nam je da se KU poštuje i u potpunosti provodi, rekao je.

RIJEKA - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izvijestio je danas u Rijeci da je potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije o sanaciji jame Sovjaka, koja je služila kao odlagalište kemikalija, čime se, kako je rekao, pokreće dugoočekivana sanacija tog ekološkog problema. Vrijednost projekta sanacije procjenjuje se na 25 milijuna eura, a sljedeće godine će se raspisati javni natječaj za sanaciju. Projekt će se prijaviti za financiranje iz europskih fondova, rekao je Zmajlović. Jama Sovjak služila je kao odlagalište raznih kemikalija, motornih ulja i drugih naftnih prerađevina. Riječ je o vrtači s golemom količinom crne smjese. Ministar Zmajlović danas je u pratnji obnašatelja dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoja Vujića i riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela obišao dosadašnje odlagalište otpada na Viševcu, u općini Viškovu, obližnju crnu jamu Sovjak i novu zonu za gospodarenje otpadom Marišćinu. "Izgradnja Marišćine daleko je odmakla, još se samo očekuju administrativna dopuštenja da se otpad može početi skladištiti na ovoj lokaciji", rekao je ministar.

RIJEKA - Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić ocijenio je danas u Rijeci da je vatrogasna akcija kod Selca "klasičan primjer kako treba obavljati vatrogasne intervencije" te je opovrgnuo predsjednika jednog od vatrogasnih sindikata Mladena Magdića, koji je rekao da je u požaru kod Selca sustav vatrogastva "opet zakazao". Predsjednik odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih službenika i namještenika Mladen Magdić naveo je u izjavi za "Novi list" da je sustav zakazao jer pravodobno nisu pozvane postrojbe iz drugih krajeva kako bi pomogle gasiti požar koji su morali gasiti mještani, to jest civili. Perinić je pak na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci ocijenio da je vatrogasna akcija kod Selca "klasičan primjer kako treba obavljati vatrogasne intervencije", a Magdićeve izjave proglasio je tendencioznima navodeći da one nemaju veze s vatrogasnom strukom. Perinić je istaknuo da je akcija kod Selca obavljena po državnom intervencijskom planu koji točno određuje kad se zovu dodatne snage. Da sustav nije djelovao, ne bi bilo moguće za nekoliko sati dignuti dvjestotinjak vatrogasaca, obraniti kamp i kuće, dodao je.

RIJEKA - Potraga za nestalim 20-godišnjim mladićem, koji je isplovio na gumenjaku po jakoj buri 22. srpnja ujutro iz Selca i nestao, nastavlja se na kopnu i moru ali još nema rezultata, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. U potrazi sudjeluju plovila Lučkih ispostava Novi Vinodolski i Crikvenica, manji putnički brodovi i 20-tak pripadnika HGSS-a koji pretražuju sjevernu obalu Krka. Mladić iz Svete Nedjelje je s vršnjakom iz Opatije isplovio gumenjakom po olujnoj buri. Opatijac je skočio iz gumenjaka i otplivao na obalu te obavijestio mjerodavne službe, koje su odmah krenule u potragu. Potraga je prekidana u više navrata zbog jake bure..

PULA - U nepropisnom upravljanju gliserom u lučici Monseni u Rovinju istarska pomorska policija jučer je zatekla desetogodišnjega Nizozemca kojemu je plovilo dao 44-godišnji otac, izvijestila je danas istarska policija. Policija je protiv 44-godišnjega državljanina Nizozemske o počinjenom prekršaju obavijestila Lučku kapetaniju. Kako se navodi u priopćenju istarske policije, pojačane aktivnosti na moru u prvome su redu usmjerene prema osobama koje nedopušteno upravljaju gliserima na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale. Tako je samo jučer policija utvrdila 21 prekršaj, od čega je čak 17 počinjeno pri upravljanju gliserom.

ZAGREB - Petorica napoznatih napadača napala su jutros oko četiri sata u središtu Zagreba trojicu 20-godišnjih Danaca od kojih je jedan završio u bolnici sa slomljenim palcem i ozljedom glave, doznaje se od policije. Danci su napadnuti na tramvajskoj stanici u Draškovićevoj ulici dok su čekali taksi. Dva sata prije napadači su provocirali Dance u parku Ribnjaku ali su nakon svađe otišli da bi se zatim vratili i fizički ih napali u susjednoj Draškovićevoj ulici. Ozljede koje je zadobio Danac okvalificirane su kao teške, a ostali nisu ozljeđeni. Policija traži nasilnike čiji motivi napada nisu poznati.

ZADAR - U Islamu Grčkom u zadarskome zaleđu danas je svečano otvorena djelomično obnovljena Kula Stojana Jankovića, spomenik kulture prve kategorije. Kula je vrlo rijedak primjer kombinacije stambenoga i fortifikacijskog objekta na nekadašnjoj granici bivšega Osmanskog Carstva. Njezina je povijest bogata znamenitim ličnostima, od legendarnog junaka Stojana Jankovića, koji se kao uskok proslavio u borbama protiv Turaka, do književnika Vladana Desnice. U toj su kuli bile i zbirke skupljane kroz stoljeća, među kojima vrijedna zbirka ikona, zatim arheološka i etnografska zbirka, zbirka starog oružja i vrijedni arhiv od Mletačke Republike dalje. U njoj je živio i radio književnik Vladan Desnica, koji je upravo tu napisao i jedan od najboljih hrvatskih romana "Proljeća Ivana Galeba". Njegova kći Olga Desnica ističe kako je njezin otac želio da vrijednosti i ljepote Kule Stojana Jankovića budu dostupne svima i da njegovi nasljednici nastave tu zamisao te podupru sve što vodi njezinoj obnovi. Ministarstvo kulture već deset godina redovito financira obnovu te kule, a u tome važnu ulogu ima i Sveučilište u Zagrebu koje je uspjelo dobiti znatna financijska sredstva iz europskih fondova.

BLATO/DUBROVNIK - U organizaciji ogranka Matice hrvatske iz Blata u velikoj dvorani Doma kulture u Blatu predstavljena je knjiga "Zaljubljenici u kazalište - 50 godina hrvatskog kazališnog amaterizma" autora Damira Bačića, inače dugogodišnjeg tajnika Hrvatskog sabora kulture. Knjiga govori o razvoju kazališnog amaterizma na području Hrvatske od 60-ih godina prošlog stoljeća do danas te daje pregled svih nagrađivanih predstava u tom razdoblju, kao i mnoštvo popratnih priloga.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙