FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: vmom
ZAGREB, 24. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je danas u Bruxellesu da bi se problem Ljubljanske banke brzo riješio da je hrvatska Vlada fleksibilnija i da ne razumije zašto se u Hrvatskoj nastavlja s tužbama protiv te banke. "Taj bismo problem vrlo brzo riješili kada bi nova hrvatska Vlada bila fleksibilnija. Ne razumijem zašto se nastavlja s tim tužbama, koje se odbacuju. Kada bi (hrvatsko) ministarstvo financija povuklo te punomoći, mi bismo sutra počeli s ratifikacijom", rekao je Erjavec na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a. Slovenska strana traži od Hrvatske da povuče punomoć iz 1995. i 2001. godine s kojom Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb nastavljaju tužbe pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke u vezi s neisplaćenim depozitima štediša u Ljubljanskoj banci koji su već bili preneseni u javni dug. Iako su do sada hrvatski sudovi odbijali takve tužbe, Slovenija se pribojava da bi neki od sudskih procesa mogao završiti presudom protiv Ljubljanske banke, a u situaciji kada je Hrvatska članica te presude imaju izvršnu snagu u Europskoj uniji. Erjavec je ponovio svoju ocjenu da nova hrvatska Vlada ne poštuje obveze koje je preuzela prijašnja vlada u okviru pregovora u poglavlju 4 - Sloboda kretanja kapitala. Slovenci tvrde da se Hrvatska obvezala da se pitanje Ljubljanske banke riješava u okviru sukcesije.

TOKIO - Japanski ministar rada danas je najavio otvaranje istrage o izloženosti radnika tvornice u Fukushimi radijaciji, nakon objavljivanja članaka u kojima je kooperant koji je radio na oštećenoj nuklearnoj centrali navodno nagovarao radnike da varaju u vezi s razinom zračenja kojemu su bili izloženi, najvjerojatnije zato da ne bi izgubio posao. "Ako je to istina, čitav sustav kontrole izloženosti radnika radijaciji bit će doveden u pitanje", rekao je Yoko Komiyama na konferenciji za novinare. Ministar je od svojih službi zatražio da se pokrene istraga o napisima u novinama te da se istraže uvjeti u kojima je provođena kontrola radioaktivnosti na zaposlenicima nuklearne centrale Fukushima Daiichi. Kako navode japanski mediji, direktor građevinske tvrtke Build-Up zatražio je u prosincu od desetak radnika da dozimetre što su ih nosili radi mjerenja ukupne radioaktivnosti kojoj su bili izloženi stave u olovno kućište dok borave u najozračenijim dijelovima oštećene centrale, jer bi inače brzo dostigli dopuštenu godišnju granicu od 50 milisiverta. Na taj je način želio postići da prijavljene vrijednosti budu niže od stvarnih kako bi tvrtka mogla nastaviti posao u centrali. Radnici su u elektrani radili četiri mjeseca, od prosinca 2011. do ožujka 2012.

LONDON - Cijene nafte danas su se stabilizirale na međunarodnim tržištima, nakon oštrog pada dan ranije uslijed produbljivanja dužničke krize eurozone. Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je danas za pet centi, na 103,31 dolar, dok je na američkom tržištu bila u plusu dva centa, dosegnuvši 88,16 dolara. U ponedjeljak su cijene oštro pale, za otprilike tri dolara po barelu, zbog zabrinutosti investitora da će Španjolska možda zatrebati međunarodnu financijsku pomoć. Iako su ti strahovi još prisutni, njihov utjecaj na tržište oslabio je nakon nešto boljih podataka o kineskoj industrijskoj aktivnosti u srpnju. Indeks menadžera nabave (PMI) industrijske aktivnosti u Kini porastao je s lipanjskih 48,2 na 49,5 bodova. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 100,07 dolara, što znači da je bila 3,63 dolara niža nego na kraju prošlog tjedna u petak.

LONDON - Euro je danas na međunarodnim tržištima oslabio prema dolaru zbog slabih podataka iz eurozone koji su ojačali bojazni od usporavanja gospodarskog rasta u 17-članom bloku, a zbog Španjolske će vjerojatno i dalje biti izložen pritiscima prodaja. Tečaj eura spustio se tako za 0,15 posto, na 1,2094 dolara, nedaleko najniže razine u dvije godine od 1,2067 dolara, na koju se spustio u ponedjeljak nakon što su intenzivirani dužnički problemi Madrida. Jedinstvena europska valuta oslabjela je i 0,5 posto prema jenu, na 94,50 jena. Drži se tako iznad najniže razinu u posljednjih gotovo 12 godina od 94,23 jena, na koju se spustila dan ranije. Među lošim gospodarskim vijestima izdvaja se indeks menadžera nabave u Njemačkoj, koji je pokazao pad aktivnosti u sektoru proizvodnje i usluga u srpnju, i to veći nego što se očekivalo. Odgovarajući podatci iz susjedne Francuske također su bili ispod očekivanja. Na razini 17-člane eurozone poslovne aktivnosti u privatnom sektoru smanjene su u srpnju šesti mjesec zaredom, poglavito zbog oštrog pada proizvodnih aktivnosti. Analitičari kažu da će situacija u kojoj bi još španjolskih regija, nakon Valencije, moglo tražiti financijsku pomoć od vlade u Madridu održavati troškove zaduživanja te zemlje na visokim razinama i time poticati ulagače da prodaju euro.

(Hina) xvmo yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙