FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Ministri financija zemalja članica eurozone dogovorili su u petak paket pomoći španjolskim bankama u visini do najviše 100 milijardi eura, a 30 milijardi eura će biti stavljeno na raspologanje do kraja srpnja za slučaj da nekoj financijskoj instituciji hitno zatreba pomoć već ovoga ljeta. Ministri su odluku donijeli na telefonskoj konferenciji. "Ministri su jednoglasno odobrili danas financijsku pomoć za rekapitalizaciju financijskih institucija na zahtjev španjolskih vlasti od 25. lipnja 2012. godine", kaže se u priopćenju. Pomoć će biti osigurana iz privremenog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), dok stalni Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) ne počne s radom, što se očekuje ubrzo. Financijska pomoć će ići preko španjolskog državnog fonda za pomoć bankama (FROB). Pomoć se dodijeljuje isključivo za španjolski bankarski sektor, za razliku od pomoći Grčkoj, Portugalu i Irskoj, koje su sredstava dobila za financiranje državnog duga. U memorandumu o razumijevanju, koji će biti potpisan za nekoliko dana, definirani su strogi uvjeti koja Španjolska mora ispuniti u zamjenu za pomoć.

ZAGREB/BRUXELLES - Izvješće Europske komisije, objavljeno u petak, pokazalo je da su zahvaljujući EU sustavu brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) mnogi rizici vezani za sigurnost hrane izbjegnuti ili ublaženi. Sustav RASFF ima ključnu ulogu u sigurnosti hrane na putu od "farme do stola", jer pokreće brze reakcije u slučaju otkrivanja rizika. "RASFF jača povjerenje naših potrošača u sustav ispitivanja sigurnosti hrane. U 2011. rješavali smo niz važnih kriza poput posljedica nuklearne nesreće u Fuhushimi, krize se dioksinom i E. coli. EU ih je uspješno otklonio i iskustva koja smo iz toga izvukli nedvojbeno će nas voditi da to činimo još bolje u budućnosti", kazao je John Dalli, povjerenik za zdravlje i potrošače. U 2011. godini 9157 prijava u sustavu RASFF odnosilo se na kršenje zakona EU-a o hranu, od čega 617 prijava uključuje ozbiljne rizike. Većina prijava bile su samo naknadne prijave, njih 5345, dok je novih prijava bilo 3812. Od 3812 novih prijava, njih 3139 ticalo se hrane, 361 hrane za životinje i 312 ih se odnosilo na materijale u doticaju s hranom. Neki od najčešće prijavljenih problema bili su aflatoksini u hrani za životinje, suhom voću i orašastim plodovima, te kemijske tvari s kućanskih potrepština iz Kine.

SAN FRANCISCO - Internetski gigant Google izvijestio je o snažnom rastu tromjesečne dobiti uslijed rasta prihoda od internetskog oglašavanja. Dobit tog pretraživača interneta iz Kalifornije porasla je za 11 posto u tromjesečju do 30. lipnja, na 2,79 milijardi dolara, nakon što su se konsolidirani prihodi popeli za 35 posto, na 12,21 milijarde dolara. "Google je ostvario snažno tromjesečje uz rast prihoda od 21 posto u odnosu na prethodnu godinu, a pokrenuli smo i niz novih uzbudljivih proizvoda ... primjerice Nexus 7 tablet koji je dobio dobre recenzije", rekao je izvršni direktor Larry Page. "Ovo tromjesečje je također posebno jer je Motorola postala dio Google obitelji, te smo uzbuđeni zbog moguće izgradnje izvrsnih uređaja za korisnike", dodao je Page. Google je u svibnju sklopio 12,9 milijardi dolara vrijedan ugovor za Motorola Mobility, ključnog proizvođača pametnih telefona i drugih uređaja.

LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 107 dolara za barel, spustivši se tako s 8-tjednih najviših razina koje su jučer dosegnute zbog napetosti na Bliskom istoku. Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 1,07 dolara na 106,73 dolara za barel, dok je na američkom tržištu za isporuke u rujnu bila 1,11 dolara niža i iznosila je 91,55 dolara. Napetosti na Bliskom istoku samo su dio priče koja je ovaj mjesec utjecala na rast cijena nafte, tvrde analitičari. Ograničeni globalni rezervni kapaciteti na strani ponude u kombinaciji sa sezonskim rastom potrošnje nafte mogli bi dovesti do daljnjeg rasta cijena nafte, smatraju. "Napetosti na Bliskom istoku sada znače da zabrinutost za opskrbu ulazi u jednadžbu za izračun sirove nafte, što stvara uzlazni cjenovni pritisak", kazao je Tim Waterer, trgovac iz tvrtke CMC Market. Dodatne poticajne mjere u SAD-u mogle bi oslabiti dolar te povećati cijene nafte i ostalih roba izraženih u dolarima. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 103,71 dolara što znači da je bila 1,98 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙