FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: vmom
ZAGREB, 24. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON - Poslovne aktivnosti u privatnom sektoru eurozone u srpnju su smanjene šesti mjesec zaredom, pritisnute oštrim padom aktivnosti u sektoru proizvodnje, pokazalo je danas budno praćeno izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit. Ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji izrađuje Markit, a obuhvaća sektor proizvodnje i usluga u 17-članom bloku i služi kao smjernica rasta gospodarskih aktivnosti, u srpnju se zadržao na 46,4 boda, stoji u najnovijem izvješću. Indeks se tako nalazi šest mjeseci zaredom ispod razine od 50 bodova, koja označuje pad aktivnosti te upućuje na tromjesečni pad BDP-a od 0,6 posto, smatraju u Markitu. "To navodi na zaključak da se situacija pogoršava. Općeniti dojam stabilizacije prikriva rastuće probleme koji pogađaju Njemačku, kao i da temeljna gospodarstva eurozone sve više pogađa dužnička kriza", tumači Chris Williamson, glavni ekonomist u Markitu. U Njemačkoj su aktivnosti u proizvodnom sektoru u srpnju zabilježile najveći pad u posljednje više od tri godine. Smanjene su i aktivnosti u uslužnom sektoru, premda je očekivana njihova stagnacija. I u susjednoj Francuskoj, drugom najvećem gospodarstvu eurozone, aktivnosti u tvornicama zabilježile su pad, i to najveći od svibnja 2009. godine, dok je tamošnji sektor usluga neočekivano zabilježio blagi rast. PMI za sektor proizvodnje 17-člane eurozone, koji je uvelike zaslužan za oporavak eurozone nakon zadnje recesije, u srpnju je smanjen na 44,1 bod, nakon u lipnju zabilježenih 45,1 bod. Na najnižoj je razini od lipnja 2009. godine.

BEČ - Izlazak Grčke iz eurozone nije opcija o kojoj se trenutno razmišlja, kazala je danas austrijska ministrica financija Maria Fekter, dodajući kako će Europska unija morati pričekati objavu ključnog izvješća o Grčkoj i potom odlučiti o daljnjim koracima. "Trenutno se takva opcija ne razmatra", kazala je Fekter, odgovarajući na upit novinara o mogućem izlasku Grčke iz monetarne unije. "Čekamo izvješće trojke", kazala je Fekter i dodala da se izvješće trojke, aludirajući na inspektore Europske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB), očekuje u rujnu. Dužnosnici trojke međunarodnih kreditora trenutno borave u Ateni kako bi procijenili ispunjava li ta posrnula članica eurozone dogovorene uvjete odobrenog paketa zajmova od 130 milijardi eura, koji osiguravaju daljnju isplatu pomoći, ili će ju u suprotnom pustiti da bankrotira. Dok njihovo izvješće ne bude dovršeno, kako je istaknula Fekter, mora se pretpostavljati da će Grčka biti u stanju osoviti se na noge do 2020. godine te ispunjavati obveze preuzete po pitanju provedbe nužnih reformi.

LUXEMBOURG/BERLIN - Čelnik eurozone, premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker izrazio je danas svoju "snažnu predanost" stabilnosti eurozone nakon što je agencija za kreditne rejtinge Moody's snizila prognozu rejtinga za tri članice, uključujući Njemačku. Ustvrdivši da Njemačka, Nizozemska i Luksemburg imaju „stabilne fundamente", Juncker je izjavio je da u tom kontekstu, ponovno ukazuje na predanost osiguravanju stabilnosti eurozone u cjelini. "Primili smo na znanje odluku Moody'sa koja potvrđuje vrlo snažne rejtinge za niz država članica eurozone, poduprte stabilnim fundamentima koje uživaju te tri navedene zemlje, kao i ostale zemlje eurozone", navodi Juncker. Agencija Moody's snizila je izglede vrhunskih Aaa kreditnih rejtinga Njemačke, Nizozemske i Luksemburga sa stabilnih na negativne zbog produbljivanja dužničke krize u eurozoni. U međuvremenu, njemačka vlada ublažava odluke agencije Moody's o snižavanju prognoze za to najveće europsko gospodarstvo. Ministarstvo financija ističe da je Moody's zadržao za Njemačku najviši mogući kreditni rejting, te napominje da rizici koje je naveo Moody's u svojoj odluci nisu novi i da se u velikoj mjeri temelje na kratkoročnoj procjeni.

NEW YORK - Agencija Moody's Investors Services smanjila je jutros izglede za vrhunski 'Aaa' kreditni rejting Njemačke, Nizozemske i Luksemburga sa 'stabilnih' na 'negativne', jer dužnička kriza u eurozoni prijeti i najstabilnijim članicama tog bloka. Kao razlog smanjivanja izgleda za rejtinge tih zemalja, Moody's navodi povećanu vjerojatnost da bi Grčka mogla napustiti eurozonu, što bi „potaknulo lanac šokova u financijskom sektoru, koje političari mogu zadržati samo uz vrlo visoku cijenu“. Agencija je također upozorila da će Njemačka i druge zemlje s vrhunskim 'Aaa' rejtingom možda morati pružiti veću podršku prezaduženim članicama eurozone, kao što su Španjolska i Italija, koje se bore sa financiranjem i smanjenjem proračunskih deficita. Teret te podrške najviše će pasti na vodeće članice eurozone, navodi Moody's. Agencija je jutros također potvrdila 'Aaa' kreditni rejting Finske i zadržala njegove izglede 'stabilnima', no upozorila je da su sve četiri zemlje pod utjecajem neizvjesnosti po pitanju ishoda dužničke krize u eurozoni. Moody's je jutros poručio i to da će sagledati utjecaj nastavka dužničke krize na 'Aaa' kreditne rejtinge Austrije i Francuske. Agencija je u veljači izglede za rejting tih zemalja smanjila na 'negativne', dok sada očekuje da će do kraja trećeg tromjesečja "preispitati da li su njihove trenutne ocjene izgleda i dalje odgovarajuće ili će trebati poduzeti opsežniju recenziju rejtinga“. Agencija je poručila da su sada rejting-izgledi negativni za sve zemlje "čije bi bilance trebale snositi najveći teret financijske podrške“.

RIM - Gradonačelnici iz cijele Italije okupljaju se danas u Rimu, prosvjedujući protiv plana vlade premijera Marija Montija o daljnjem smanjenju potrošnje. Gradonačelnici se planiraju okupiti ispred talijanskog Senata, potom se sastati s predsjednikom Senata Renatom Schifanijem te ministrom za odnose s parlamentom Pierom Giardom. Predsjednik udruge talijanskih gradova Graziano Delrio tvrdi da će najavljeni daljnji proračunski rezovi biti "smrtonosni" za mnoge gradove te da nije prekasno da parlament izmijeni vladinu odluku.

Prema odluci talijanske vlade, usvojenoj ovoga mjeseca u sklopu mjera štednje, gradovi moraju za najmanje 25 posto smanjiti prihode koje su u svojim bilancama planirani prije više od pet godina a još ih nisu realizirali. Talijanski gradovi tako će možda morati smanjiti planirane prihode u svojim proračunima za ukupno otprilike 580 milijuna eura, jer je malo vjerojatno da će ih ikada prikupiti, objavio je danas talijanski dnevni list Il Sole 24 Ore, pozivajući se na izračune temeljene na podacima statističkog ureda. Naime, procjenjuje se da planirani prihodi koje talijanski gradovi nisu uspjeli ostvariti dosežu brojku od 2,3 milijarde eura, a 25 posto od toga čini 575 milijuna.

BRUXELLES - Europski regulatori izvijestili su danas 13 proizvođača uređaja za čitanje optičkih diskova da su možda kršili europska pravila o zaštiti tržišne utakmice namještanjem natječaja tijekom petogodišnjeg razdoblja, čime su tvorili svjetski kartel, a to bi moglo rezultirati novčanim kaznama. Europska komisija priopćila je da je poslala prigovore kompanijama, no nije navela o kojim kompanijama je riječ, što je u skladu s njezinom uobičajenom politikom. "Komisija je zabrinuta da su ti dobavljači možda koordinirali svoje ponašanje na natječajnim postupcima koje su organizirala dva velika proizvođača originalne opreme za optičke diskove, koji se koriste u osobnim računalima i u serverima“, navodi Komisija u svom priopćenju.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Nakon oštrog pada cijena dionica dan ranije, na europskim burzama danas se oprezno trguje, jer investitore i nadalje more brige oko Španjolske, a na oprezu su i zbog Moody's-ovog snižavanja izgleda za rejting Njemačke.

Londonski Ftse indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,13 posto na 5.540 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,16 posto na 6.408 bodova, a pariški CAC 0,08 posto i iznosio 3.099 bodova. Španjolska je danas uspješno prodala 3,04 milijardi eura na rok od 3 i 6 mjeseci, uz nešto više prosječne prinose nego u lipnju, što je ojačalo zabrinutost investitora oko održivosti javnih financija te članice eurozone. Prinosi po 3-mjesečnim zapisima porasli su s lipanjskih 2,362 na 2,434 posto, a na 6-mjesečne sa 3,237 na 3,691 posto. Agencija Moody's Investors Services, pak, smanjila je izglede za vrhunski 'Aaa' kreditni rejting Njemačke, Nizozemske i Luksemburga sa 'stabilnih' na 'negativne', jer dužnička kriza u eurozoni prijeti i najstabilnijim članicama tog bloka

TOKIO - Nakon jučerašnjeg oštrog pada, na azijskim su se burzama cijene dionica jutros stabilizirale, jer je ulagače ponešto ohrabrilo jačanje industrijskih aktivnosti u Kini, no španjolski dužnički problemi i dalje pritišću tržišta. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a blago su pale i cijene dionica u Australiji te Šangaju. U Južnoj Koreji i Singapuru burzovni su indeksi u plusu između 0,1 i 0,5 posto, dok je trgovanje na burzi u Hong Kongu odgođeno zbog uragana. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je jučer potonuo 2,4 posto. Jutros je ulagače ponešto ipak ohrabrio podatak HSBC banke da je njezin PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u srpnju porastao s 48,2 na 49,5 bodova, najvišu razinu od veljače. Premda je to i dalje ispod razine od 50 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti, analitičari kažu da skok PMI indeksa pokazuje da poticajne mjere kineskih vlasti počinju davati rezultate.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer se čini da će Španjolska morati zatražiti cjelokupni paket međunarodne pomoći, a ulagače su razočarali i slabi kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dow Jones indeks oslabio je 101 bod, ili 0,79 posto, na 12.721 bod, dok je S&P 500 pao 0,89 posto, na 1.350 bodova, a Nasdaq indeks 1,20 posto, na 2.890 bodova. Od samog početka trgovanja cijene su dionica bile u dubokom minusu. Dow Jones i S&P 500 indeks u jednom su trenutku zaronili gotovo 2 posto, jer je na površinu ponovno izronila europska dužnička kriza. U fokusu je Španjolska, koja je u recesiji i koja uvodi oštre mjere štednje kako bi zauzdala proračunski manjak. Tamošnje banke posluju s golemim gubicima, pa im je odobrena pomoć iz europskih kriznih fondova, no ulagače zabrinjava prezaduženost španjolskih regija.

(Hina) xvmo yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙