FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 17. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih viejsti do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska vlada još uvijek nije donijela konačnu odluku o tome hoće li ustrajati na imenovanju ministara i državnih dužnosnika u Nadzorni odbor INA-e, ali ako ostane pri tome to neće biti ministar "kojega se uobičajeno spominje", rekao je u utorak u Zagrebu visoki izvor blizak vladi. "Zasad nismo donijeli konačnu odluku" o tome hoćemo li ujesen predložiti parlamentu prijedlog izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji bi se odnosio na imenovanje ministara i državnih dužnosnika u nadzorne odbora kompanija u državnom vlasništvu, rekao je izvor. Ako se odlučimo za to, "vjerojatno se neće raditi o ministru o kojem se najčešće govori", naglasio je, potvrdivši neizravno da misli na prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića. Konačna odluka bit će u donesena u dogovoru s Bruxellesom, kazao je.

SARAJEVO - Koalicija koja okuplja sedamnaest nevladinih udruga iz Bosne i Hecegovine pozvala je u utorak političke stranke iz te zemlje da ne dopuste uvođenje asimetričnog načina biranja članova Predsjedništva BiH upozoravajući kako je to uvod u nove podjele u zemlji. Prema prijedlogu SDP BiH koji je usuglašen s HDZ BiH, HDZ 1990. i Savezom za bolju budućnost (SBB), članovi Predsjedništva BiH ubuduće bi se birali među zastupnicima u parlamentu, a kandidirali bi ih klubovi zastupnika. Njihovo imenovanje u načelu moraju potvrditi oba doma parlamenta, no u slučaju da to nije moguće konačnu odluku donosi Dom naroda. U biti je riječ o zahtjevu dva HDZ-a koji drže da bi se neizravnim izbornom članova državnog vrha spriječilo da hrvatskog člana izaberu glasači druge nacionalnosti kako je to već dva puta bilo u slučaju Željka Komšića.

WASHINGTON - Amnesty International pozvao je u utorak američkog predsjednika Baracka Obamu da pokaže "istinsko vodstvo" tijekom ključnih pregovora o trgovini oružjem i odbaci prijedloge koji bi ozbiljno ugrozili ljudska prava. U New Yorku su u tijeku pregovori zemalja članica UN-a koje raspravljaju o tekstu potencijalno povijesno važnog Međunarodnog sporazuma o trgovini oružjem. Taj bi sporazum mogao pridonijeti okončavanju razornih posljedica neodgovorne i loše regulirane trgovine oružjem, kaže se u pripćenju AI-ja. Dužnosnici Obamine administracije nagovijestili su da žele da se u Sporazum uključi tzv. oslobađajuća klauzula koja bi omogućavala da prilikom odlučivanja o trgovini oružjem razlozi nacionalne sigurnosti dobiju prednost pred svim ozbiljnim pitanja ljudskih prava.

ANKARA - Sirijski brigadni general i još nekolicina vojnih časnika prebjegli su u skupini od 1280 Sirijaca u Tursku, objavio je u utorak jedan turski dužnosnik. Po njegovim riječima, u Turskoj su sklonište pronašla već osamnaestorica sirijskih generala, među kojima i jedan umirovljeni. Nepoznat broj časnika prebjegao je s obiteljima, a riječ je o ukupno 68 ljudi. Ukupno 1280 izbjeglica prešlo je u noći na utorak u južnu tursku pokrajinu Hatay pa je u Turskoj sad 42.680 sirijskih izbjeglica, rekao je taj dužnosnik.

TEHERAN - Iranci su u utorak ponovno podsjetili kako američka vojna prisutnost u Perzijskom zaljevu predstavlja izvor nesigurnosti, nakon što je u ponedjeljak američki vojni brod otvorio vatru na ribarski čamac u vodama pokraj obale Ujedinjenih Arapskih Emirata. "Islamska Republika Iran ranije je objavila kako prisutnost stranih vojnih snaga unosi nesigurnost u Zaljev, a ovaj je incident savršen primjer za to", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast. Indijski ribar ubijen je, a tri su osobe ranjene u ponedjeljak nakon što je posada američkog opskrbnog broda USNS Rappahannock otvorila vatru na mali motorni brod koji im se približio dok su plovili pokraj obale Dubaija. Jedan od ribara je za Reuters rekao da ih posada američkog broda uopće nije upozorila već je samo na njih otvorila vatru.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙