FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 7. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 4,30 sati:

BUKUREŠT - Vijeće Europe zatražilo je od ustavnopravnih stručnjaka da razmotre odluku rumunjskih parlamentarnih zastupnika koji su u petak glasovali za smjenu predsjednika Traiana Basescua, nakon što su Njemačka i SAD kritizirale ovaj potez vladajuće rumunjske koalicije lijevog centra, jer smatraju da se je na taj način ugrožena vladavina prava. "Iznimno sam zabrinut zbog nedavnog razvoja događaja u Rumunjskoj, osobito zbog onoga što su poduzeli vlada i parlament, kada je riječ o ključnim demokratskim institucijama", rekao je glavni tajnik Vijeća Thorbjorn Jagland. "Zatražio sam mišljenje Povjerenstva za demokraciju kroz pravo Vijeća Europe, čiji je član i Rumunjska, o tomu jesu li ovi potezi u skladu s demokratskim načelima i vladavinom prava", rekao je. Rumunjski parlament u petak je glasovao za smjenu predsjednika Traiana Basescua. Od 432 zastupnika u parlamentu 256 ih je glasovalo za njegovu smjenu. Smjena će biti konačna ako se potvrdi na referrendumu 29. srpnja. Predsjedničku dužnost privremeno obnaša predsjednik Senata Crin Antonescu, predsjednik Socijalno-liberalne demokracije (USL) koji je na vlast došao početkom svibnja. Oni optužuju Basescua da je prekršio ustav na način što si je, među ostalim, prisvojio premijerske ovlasti i što je "uveo mjere štednje koje su uzrokovale osiromašenje stanovništva".

PRIŠTINA - Voditelj misije UNMIK-a Farid Zarif osudio je u subotu ubojstvo srpskog bračnog para Jeftić, povratnika u selu Talinovac nedaleko od Uroševca na jugoistoku Kosova. "Oni koji počine takva djela rade užasnu štetu ugledu i težnjama naroda Kosova", rekao je Zarif u priopćenju za medije. On je također pohvalio brz odgovor kosovskih i međunarodnih institucija nakon tog događaja. "Takvim užasnim zločinima ne smije se dopustiti da ostanu neriješeni ili nekažnjeni", rekao je Zarif. Kosovska policija je objavila da su dvije osobe, srpske nacionalnosti, prosječne dobi 55 godina, u petak navečer pronađene mrtve u selu Talinovac kod Uroševca. Policija je isključila potencijalne etničke motive ubojstva bračnog para Jeftić. Bračni par vratio se 2004. u Talinovac, iz kojeg su otišli nakon NATO-ova bombardiranja u proljeće 1999.

PRAG - Norveški film 'The Almost Man'' (Gotovo čovjek) osvojio je u subotu glavnu nagradu na 47. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovyim Varyima u Češkoj. Film, u režiji Martina Lunda psihološka je studija o čovjeku u kasnim 30-im, koji pokušava odrasti i postati odgovoran partner i otac. Film je izabran između 12 kandidata za Kristalni globus odlukom festivalskog žirija, kojem je predsjedavao američki filmaš Richard Pena, predsjednik selekcijskog odbora filmskog festivala u New Yorku. Pobjedniku festivala u Karlovyim Varyima pripala je i novčana nagrada od 25.000 dolara (20.300 eura). Počasni Kristalni globusi, za doprinos svjetskoj kinematografiji, dodijeljeni su britanskoj glumici Helen Mirren i američkoj glumici Susan Sarandon. Ukupno je 220 filmova, od kojih 30-ak kratkometražnih, prikazano tijekom festivala, koji je od 29. lipnja privukao više od 120.000 gledatelja.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙