FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanska vlada morat će povući policiju sa sjevera Kosova - tisak

Autor: ssai
BEOGRAD, 17. srpnja 2012. (Hina) - Pojačan pritisak Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da se sa sjevera Kosova povuče srbijanska policija jedno je od najozbiljnijih i najtežih pitanja s kojima će se suočiti nova srbijanska vlada, piše u utorak beogradski ''Blic'' dodajući da je to pitanje od vrhunskog političkog i sigurnosnog značenja za lokalno srpsko stanovništvo, ali i cijelu regiju te da će utjecati i na pregovore o statusu sjevera Kosova.

''I ako do sada nisu pružili niti jedan dokaz da su u stanju zaštititi srpsko stanovništvo na Kosovu, SAD i Njemačka traže od Srbije povlačenje svojih policajaca sa sjevera Kosova i Metohije'', piše taj dnevnik, navodeći da Srbija službeno nema sigurnosne snage na sjeveru Kosova, ali da je, po riječima neimenovanih izvora, javna tajna da je ondje između 300 i 400 angažiranih djelatnika srbijanskog MUP-a, a da je, po procjenama stranih službi, u tom području između tisuću i dvije tisuće srpskih obavještajaca.

''Službeno i formalno Srbija nema sigurnosne snage na Kosovu i Metohiji, ali ima službenike MUP-a koji izdaju dokumenta. Mislim da je procjena od tisuću ili dvije tisuće srpskih obavještajaca pretjerana'', rekao je za ''Blic'' neimenovani izvor iz vrha srbijanske vlasti.

Po Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN iz lipnja 1999. godine, Srbiji je, nakon tadašnjeg povlačenja njezinih vojnih i policijskih snaga sa Kosova, ostavljena mogućnost da u budućnosti, u suradnji s međunarodnom zajednicom, vrati jedan broj policajaca i vojnika na Kosovo (kako se navodi u Rezoluciji, taj broj su ''stotine, ne hiljade'').

Umjesto toga Srbija je, navodi list, neslužbeno razvila policijske strukture i sudove koji imaju sjedište po privatnim kućama, neobilježenim bilo kakvom službenom oznakom. Slično je, kako se podsjeća, funkcionirala i kosovska administracija devedesetih godina u vrijeme režima ondašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Pomoćnik američke državne tajnice Philip Gordon je, podsjeća list, tijekom nedavnog posjeta Beogradu, nakon sastanka s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, mandatarom nove vlade Ivicom Dačićem i liderom Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandrom Vučićem rekao da ''SAD mogu i hoće pomoći'', ali da Beograd mora prestati podupirati ''ilegalne sigurnosne i sudske strukture na sjeveru Kosova''.

Ukidanje paralelnih institucija na sjeveru Kosova kao jedan od uvjeta u napredovanju Srbije ka članstvu u EU istaknula je još u kolovozu prošle godine njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom službenog boravka u Beogradu.

Srbi sa sjevera Kosova ne prihvaćaju kosovske vlasti, a rijeka Ibar, koja dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni dio, većinski nastanjen Srbima i južni, u kojemu pretežito žive Albanci, istodobno se smatra crtom koja simbolično razdvaja sjever Kosova, naseljen pretežito Srbima, od ostatka Kosova, gdje žive većinom Albanci.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙