FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd minimizira odluku o punoj suverenosti Kosova

Autor: ssai
BEOGRAD, 2. srpnja 2012. (Hina) - Vlasti u Beogradu ocijenile su da odluka Međunarodne upravljačke skupine za Kosovo, koja je na sastanku u Beču ponedjeljak zaključila kako su ispunjeni uvjeti da u rujnu bude okončana nadgledana neovisnost Kosova, nije od većeg značaja za srpsku zajednicu na Kosovu.

Državni tajnik srbijanskog Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanović je za beogradsku televiziju B92 kazao kako odlazak ICO-a sa Kosova za srpsku zajednicu ne znači mnogo, jer ga je srpska zajednica ''u startu odbila'', te je upozorio na opasnost u slučaju odlaska te međunarodne misije jer je, po njegovim riječima, u trenutačnim je okolnostima "bolji bilo koji stranac, jer mi (Srbi i Albanci) nismo u stanju zajedno funkcionirati".

Ivanović je ocjenio da bi europska misija za provedbu prava na Kosovu (EULEX) mogla preuzeti ulogu ICO-a, dodavši kako to, što je ICO imala zadatak zamjeniti međunarodnu misiju UN-a na Kosovu (UNMIK) i što je EULEX tehnička misija koja sada smanjuje broj pripadnika, Srbe može samo brinuti jer, kako je rekao, to za njih znači manje prostora da vjeruju u te institucije.

Međunarodni civilni ured na Kosovu (ICO) objavio je u ponedjeljak da je Međunarodna upravljačka skupina za Kosovo na današnjem sastanku u Beču zaključila kako su ispunjeni uvjeti da u rujnu bude okončana nadgledana neovisnost Kosova.

Međunarodna upravljačka skupina je čestitala kosovskoj vladi na jasnoj potpori uspostavljanju demokratske i multietničke države, dokazanoj kroz usvajanje zakona i amandmana na provođenju Prijedloga sveobuhvatnog rješenja, uključujući tu zakone u području kulturne i vjerske baštine, prava zajednica i decentralizacije.

''Imajući to na umu, Međunarodna upravljačka skupina je utvrdila da se Prijedlog sveobuhvatnog rješenja uvelike provodi i odobrava konačne korake ka završetku nadzirane neovisnosti i zatvaranju Međunarodnog civilnog ureda'', navodi se u priopćenju.

Isaknuto je kako načela i duh po kojima je do sada funkcionirala provedba Prijedloga sveobuhvatnog rješenja trebaju biti nastavljeni i nakon završetka nadgledane neovisnosti Kosova.

Dodaje se kako Međunarodna upravljačka skupina ovlašćuje relevantne kosovske institucije da usvoje potrebne ustavne i zakonodavne izmjene i dopune te time bude ''postavljena pozornica'' za prekid nadzirane neovisnosti Kosova nakon sastanka Međunarodne upravljačke skupine u rujnu 2012. godine.

Međunarodna upravljačka skupina za Kosovo osnovana je 28. veljače 2008. godine, pošto su to zatražili lideri Kosova nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost 17. veljače 2008. godine.

Zemlje članice Međunarodne upravljačke skupine za Kosovo su Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Irska, Italija, Latvia, Litvanija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Slovenija, Švicarska, Švedska, Turska, Velika Britanija i SAD.

(Hina) xdas ydh

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙