FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomoćnik državne tajnice SAD-a na Croatia Summitu

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 6. srpnja 2012.(Hina) - Pomoćnik američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philip Gordon sudjelovat će na 7. Croatia Summitu, koji se u petak i subotu održava u Dubrovniku, objavio je State Department.

"U Dubrovniku će se Gordon sastati s visokim dužnosnicima hrvatske vlade kako bi ukazao na blisko partnerstvo i prijateljstvo koje njeguju SAD i Hrvatska", navodi se u priopćenju State Departmenta objavljenom u četvrtak u Washingtonu.

Pomoćnik državne tajnice također će održati govor na Croatia Summitu te se sastati s okupljenim regionalnim čelnicima, dodaje se u priopćenju. Philip Gordon će u sklopu europske turneje od 6. do 12. srpnja posjetiti i Francusku, Srbiju, Kosovo i Cipar.

U pratnji državne tajnice Hillary Clinton u Parizu će u petak sudjelovati na trećem sastanku Prijatelja Sirije, te na sastancima s francuskim dužnosnicima.

Gordon će nakon posjeta Hrvatskoj otputovati u Beograd, gdje će u razgovorima s visokim državnim dužnosnicima "izraziti američku potporu za formiranje nove vlade predane radu na europskoj budućnosti Srbije, osobito s obzirom na regionalnu stabilnost i konstruktivan odnos s Kosovom", ističe Državno tajništvo.

U Prištini će se američki diplomat sastati s visokim državnim dužnosnicima te čestitati Kosovu na planiranom dovršetku nadzirane neovisnosti od rujna ove godine i ohrabriti kosovske čelnike da nastave raditi na europskim integracijama. Također će posjetiti sjever Kosova gdje će ga brifirati zapovjednici snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) i dužnosnici europske misije EULEX-a.

Na Cipru će pomoćnik državne tajnice sudjelovati na neformalnom sastanku političkih direktora ministarstava vanjskih poslova članica EU-a u Pafosu, na kojem američko izaslanstvo sudjeluje kako bi razmijenilo mišljenja o aktualnim europskim i globalnim pitanjima s europskim partnerima. U Nikoziji će se također sastati s dužnosnicima Republike Cipar i drugim ciparskim sugovornicima.

(Hina) xdh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙