FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nikolić: Nikada neću biti predsjednik u Prištini

Autor: ssai
BEOGRAD, 10. srpnja 2012. (Hina) - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u utorak kako smatra da on nikada neće biti predsjednik u Prištini, ali da ni predsjednik Kosova nikada neće biti predsjednik u Kosovskoj Mitrovici te da će Srbija i Kosovo morati ''poštovati realnost'' i pregovarati.

Istaknuo je kako od pregovora i razgovora između dvije strane neće biti rezultata ukoliko one budu ostale ''kilometrima udaljene'' jedna od druge.

''Mi ćemo morati sjesti za stol, pokušati približiti stajališta, da i jedni i drugi ne budu zadovoljni onim što se dogovori, ali da poštujemo realnost. Ja mislim da ja više nikada neću biti predsjednik u Prištini, ali i predsjednik privremenih institucija na Kosovu i Metohiji neće nikada biti predsjednik u Kosovskoj Mitrovici'', rekao je Nikolić.

Dodao je kako je u Srbiji potrebno postići konsenzus u vezi s Kosovom što, kako je objasnio, znači zauzimanje zajedničkog stajališta o pitanju do koje mjere kosovske institucije mogu obavljati vlast i koje su granice iza kojih država može stati.

Upitan postoje li novi uvjeti za Kosovo Nikolić je kazao da se ne moraju očekivati novi uvjeti kada se od Srbije stalno očekuje uspostava dobrih odnosa s Kosovom kao susjednom državom. Želja je onih koji su priznali neovisno Kosovo da ta neovisnost ''bude potpuna'', dok je, kako je rekao, ''želja nas koji to ne prihvaćamo, a narod nas je izabrao, da se to nikada ne ostvari''.

Srbi sa sjevera Kosova ne prihvaćaju kosovske vlasti, a rijeka Ibar, koja dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni dio, većinski nastanjen Srbima i južni, u kojemu pretežito žive Albanci, istodobno se smatra crtom koja simbolično razdvaja sjever Kosova, naseljen pretežito Srbima, od ostatka Kosova, gdje žive većinom Albanci.

Dijalog pregovaračkih timova Srbije i Kosova započeo je u ožujku 2011. godine, nakon što je Opća skupština UN-a 9. rujna 2010. jednoglasno prihvatila Rezoluciju o Kosovu, čiji je prijedlog Srbija uskladila s Europskom unijom, a kojom je otvoren put za pregovore Beograda i Prištine o unapređenju međusobnih odnosa.

Posljednji, deveti krug tog dijaloga, koji se vodi uz posredovanje Europske unije, održan je potkraj veljače, a nastavak dijaloga očekuje se nakon što bude formirana nova srbijanska vlada, što bi trebalo biti najkasnije početkom rujna, odnosno 90 dana otkako je 31. svibnja konstituiran novi srbijanski pralament.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙