FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vllasi: Iza dijela Nikolićeve izjave kriju se teritorijalne pretenzije

Autor: ssai
BEOGRAD, 11. srpnja 2012. (Hina) - Kosovski politički analitičar Azem Vllasi u srijedu je, komentirajući izjavu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da smatra da on nikada neće biti predsjednik u Prištini, ali da ni predsjednik Kosova nikada neće biti predsjednik u Kosovskoj Mitrovici, dio te izjave koji se odnosi na Kosovsku Mitrovicu ocijenio kao ''potpuni promašaj'' iza kojeg se kriju teritorijalne pretenzije.

Vllasi je za beogradski dnevnik ''Danas'' kazao da, otkako je Srbija dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji u ožujku ove godine, političari u Beogradu, među kojima i Nikolić, shvaćaju da Srbiju treba što brže pripremiti da prizna i prihvati novu realnost u vezi s Kosovom, ''a to je da je Kosovo neovisna država''.

Nikoliću je baš u ovom trenutku pripala dužnost da tu realnost shvati i ''oslobodi Srbiju tereta Kosova'', kaže Vllasi ocjenjujući pozitivnim Nikolićeve izjave o potrebi konsenzusa u Srbiji o Kosovu. Dio Nikolićeve izjave u kojoj on kaže da predsjednik Kosova nikada neće biti predsjednik u Kosovskoj Mitrovici Vllasi smatra ''potpunim promašajem'' te ukazuje na činjenicu da je Mitrovica dio lokalne samouprave Kosova i ističe da srbijanski predsjednik ne bi smio davati izjave iza kojih se kriju teritorijalne pretenzije, jer je, kako dodaje, pitanje granica riješeno i nitko se na Balkanu ne smije više igrati otvaranjem te teme.

Vllasi zaključuje kako Nikolić svojim ''toplo-hladnim'' izjavama stavlja do znanja da treba prihvatiti činjenicu da je Kosovo neovisno te da je sada samo pitanje pozicioniranja Srbije u tom pogledu.

Bivši srbijanski veleposlanik u Njemačkoj Ognjen Pribićević za ''Danas'' kaže da Nikolićeva izjava ne predstavlja veliku novinu u odnosu na politiku prethodne vlade te očekuje da će Zapad ići mnogo dalje u svojim zahtjevima. Zapadne zemlje će, smatra Pribićević, zasigurno od nove srbijanske vlade tražiti da prestane financirati institucije na sjeveru Kosova (koje tamošnji Srbi smatraju legalnim, a kosovske vlasti i međunarodna zajednica ilegalnim i nazivaju ih paralelnim), i očekivat će od kabineta novog premijera Ivice Dačića da bude mnogo konstruktivniji od kabineta odlazećeg premijera Mirka Cvetkovića. Pribićević upozorava kako se, u suprotnom Srbija ne može nadati financijskoj pomoći Zapada, koji je, kako podsjeća, zbog Kosova uskratio novac vladi u odlasku.

Predsjednica Centra za vanjsku politiku Aleksandra Joksimović izjavila je za isti list kako se stječe dojam da je Nikolić prihvatio realnost da Beograd više nema nikakvu kontrolu nad Prištinom, što mu je, po njenim riječima, poručio i dužnosnik State Departmenta Philip Gordon, koji je proteklog tjedna boravio u Beogradu. Ona smatra kako se drugi dio Nikolićeve izjave zapravo odnosi na pitanje koliko će Priština biti u stanju integrirati sjever Kosova u svoje institucije, imajući u vidu snažan otpor koji pružaju tamošnji Srbi.

Srbi sa sjevera Kosova ne prihvaćaju kosovske vlasti, a rijeka Ibar, koja dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni dio, većinski nastanjen Srbima i južni, u kojemu pretežito žive Albanci, istodobno se smatra crtom koja simbolično razdvaja sjever Kosova, naseljen pretežito Srbima, od ostatka Kosova, gdje žive većinom Albanci.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u utorak je izjavio kako smatra da on nikada neće biti predsjednik u Prištini, ali da ni predsjednik Kosova nikada neće biti predsjednik u Kosovskoj Mitrovici te da će Srbija i Kosovo morati ''poštovati realnost'' i pregovarati, nakon čega je ured srbijanskog predsjednika priopćio je da se time ne prejudicira rješenje otvorenih pitanja niti se pretendira na teritorijalne podjele.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙