FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: Bernanke i poslovna izvješća određuju smjer tržišta

Autor: neba
NEW YORK, 16. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Na Wall Street će ovoga tjedna smjer burzovnih indeksa ponajviše ovisiti o kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i izvješću predsjednika Feda Bena Bernankea o situaciji u gospodarstvu.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna ojačao 0,1 posto, na 12.777 bodova, a S&P 500 indeks 0,2 posto, na 1.356 bodova. No, Nasdaq indeks pao je 1 posto, na 2.908 bodova.

S&P 500 i Dow Jones indeks bili su u silaznoj putanji šest dana zaredom, a tek su skokom u petak nadoknadili gubitke od početka tjedna i završili u blagom plusu.

No, Nasdaq indeks ostao je u minusu jer su od prošloga ponedjeljka, kada je počela sezona objave poslovnih rezultata kompanija za drugo tromjesečje, brojne tehnološke kompanije, zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i jakog dolara, smanjile svoje procjene prihoda i zarada u proteklom tromjesečju.

Zbog toga je odnos između negativnih i pozitivnih procjena dosegnuo 3,3 naprema 1, što je, prema podacima Thomson Reutersa, najslabiji odnos još od 2008. godine.

Ovoga će tjedna, među ostalim, poslovne rezultate objaviti tehnološki lideri Intel i Microsoft, te industrijski divovi General Electric, Johnson & Johnson i Coca-Cola.

Iz financijskog sektora s najvećim se nestrpljenjem očekuju izvješća Bank of America, Citigroupa i Goldman Sachsa.

S obzirom na niz upozorenja i smanjenja procjena poslovnih rezultata kompanija, ulagačima preostaje samo nada da su te loše vijesti već ugrađene u tržište te da bi svako pozitivno iznenađenje moglo potaknuti rast cijena dionica.

„Očekivanja su znatno smanjena. Usporava se rast globalnog gospodarstva i siguran sam da ćemo o tome slušati u mnogim komentarima poslovnih izvješća“, kaže Robbert Van Batenburg, direktor u tvrtki Louis Capital.

Procjene zarada kompanija oštro su smanjene posljednjih mjeseci. U anketi Reutersa analitičari očekuju da će dobiti kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, u prosjeku biti samo 5 posto veće u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se još u travnju očekivao njihov rast od 9,2 posto.

U gotovo svim sektorima smanjene su procjene poslovanja zbog loših makroekonomskih podataka iz SAD-a, Kine i eurozone. Pritom su procjene najviše smanjene u energetskom sektoru zbog oštrog pada cijena nafte u drugom tromjesečju.

S nestrpljenjem se očekuje i izvješće predsjednika američke središnje banke Bernankea u Kongresu u utorak i srijedu.

Prošloga je tjedna ulagače razočarao zapisnik s posljednje sjednice Feda koji pokazuje da bi se situacija u američkom gospodarstvu trebala dodatno pogoršati kako bi središnja banka uvela nove poticajne mjere.

No, postoji nada da bi ovoga tjedna Bernanke mogao biti nešto jasniji po pitanju pokretanja novog, trećeg kruga kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno kupnje državnih obveznica.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙