FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi u minusu uoči izvješća o zaposlenosti

Autor: neba
NEW YORK, 6. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi u blagom su minusu, uoči objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u, o kojemu uvelike ovisi kako će se danas kretati cijene dionica na Wall Streetu.

Terminski S&P 500, Dow Jones i Nasdaq indeks bili su u 13 sati u minusu do 0,2 posto, nakon što su jučer cijene dionica blago pale.

Današnje kretanje burzovnih indeksa uvelike će ovisiti o podacima o zaposlenosti. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u lipnju broj zaposlenih porastao za 90.000 te da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 8,2 posto.

Ako podaci budu bolji od očekivanja, to bi značilo da usporavanje oporavka američkog tržišta rada ipak nije tako zabrinjavajuće, no to bi smanjilo očekivanja o dodatnim poticajima američke središnje banke. Ako, pak, podaci budu slabiji, Fed bi uskoro mogao pokrenuti novu rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike, što bi moglo pozitivno utjecati na tržište.

No, jučerašnje popuštanje monetarne politike u Kini, eurozoni i Britaniji nije potaknulo optimizam na tržištima, kako to obično biva. Naime, ulagači se plaše da ovakvi simultani potezi predstavljaju signal da se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava brže nego što se mislilo.

Na to je danas upozorila i čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, najavivši da će prognoza rasta koja će uskoro biti objavljena biti niža od onih ranijih.

U travnju je MMF povisio globalne prognoze rasta za ovu godinu na 3,5 posto, te na 4,1 posto u 2013., naprema u siječnju prognoziranih 3,3, odnosno 4,0 posto.

Lagarde nije željela ići u detalje nove prognoze koja će biti objavljena ovog mjeseca, ali je kazala da izgledi "nažalost više zabrinjavaju" nego u vrijeme objave prethodne MMF-ove prognoze.

U očekivanju podataka o zaposlenosti u SAD-u, najvažniji europski burzovni indeksi - londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC - bili su oko 13 sati u minusu između 0,1 i 0,4 posto.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙