FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju daljnji rast cijena

Autor: neba
NEW YORK, 2. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi najavljuju danas nastavak rasta cijena dionica na Wall Streetu, jer na tržištu vlada optimistično raspoloženje nakon što su u petak čelnici eurozone postigli napredak u suzbijanju dužničke krize.

Terminski S&P 500, Dow Jones i Nasdaq indeks bili su u 13 sati u plusu oko 0,3 posto, nakon što su u petak cijene dionica skočile između 2 i 3 posto, što je bio njihov najveći dnevni skok u ovoj godini.

Optimistično raspoloženje na tržištima traje od petka, kada su čelnici eurozone dogovorili mogućnost izravnog financiranja banaka tog bloka iz kriznih fondova.

Makroekonomski podaci iz eurozone i azijskih gospodarstava, posebice Kine, ukazuju na usporavanje rasta, no to ne utječe znatnije na tržišta jer ulagači očekuju daljnje labavljenje monetarne politike najmoćnijih središnjih banaka u svijetu.

Tako se nadaju da će čelnici Europske središnje banke već na sjednici u četvrtak smanjiti ključne kamate, što bi trebalo potaknuti oporavak gospodarstva eurozone iz recesije.

Zahvaljujući tome, najvažniji europski burzovni indeksi - londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC – bili su oko 13 sati u plusu između 0,6 i 1,2 posto.

U SAD-u se, pak, danas očekuje indeks industrijske aktivnosti Instituta za menadžere nabave. Analitičari očekuju da je ISM indeks u lipnju skliznuo s 53,5 na 52 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙