FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI: OLIMPIJSKE IGRE KRONOLOGIJA (29) - PEKING, 2008.

Autor: zmat
ZAGREB, 15. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo kratki pregled zbivanja na XXIX. olimpijskim igrama održanima u Pekingu od 8. do 24. kolovoza 2008. (po službenim podacima MOO-a).

- broj sudionika: 10.942 (4.637 žena, 6.305 muškaraca)

- broj zemalja sudionica: 204

- broj sportova: 31

- broj disciplina: 302

- Igre je otvorio: Predsjednik Kine Hu Jintao

- olimpijski plamen: gimnastičar Li Ning

- olimpijska prisega sportaša: stolotenisačica Zhang Yining

- olimpijska prisega sudaca: gimnastički sudac Huang Liping

- gradovi protukandidati: Toronto (KAN), Pariz (FRA), Istanbul (TUR), Osaka (JAP)

- novinari: 24.562

- volonteri: 70.000

U Pekingu je nastupio 101 hrvaski sportaš u 15 sportova, koji su osvojili pet medalja, dvije srebrne i tri brončane, čime je Hrvatska zauzela 56. mjesto na ljestvici osvajača medalja na koju se uvrstilo 86 zemalja. Na svečanosti otvaranja zastavu je nosio rukometaš Ivano Balić.

Streljačica Snježana Pejčić prva je dobitnica medalje na Igrama u Pekingu, ona je u prvoj finalnoj disciplini čitavog programa, pucanju zračnom puškom na 10 metara osvojila broncu sa 500.9 pogodaka.

Srebrne medalje osvojili su gimnastičar Filip Ude za svoju vježbu na konju s hvataljkama s ocjenom 15.725 i atletičarka Blanka Vlašić u skoku u vis. Iako je u Peking stigla kao apsolutna favoritkinja za zlato, te je u finalu preskočila sjajnih 2.05 metara, Vlašić je zbog jednog rušenja više ostala iza Belgijanke Tije Hellebaut.

Dvije bronce za Hrvatsku osvojile su taekwondašice Martina Zubčić (do 57kg) i Sandra Šarić (do 67kg).

Apsolutno prvo ime Igara u Pekingu bio je američki plivač Michael Phelps koji je osvojio čak osam zlatnih medalja i tako postavio novi rekord po broju zlatnih medalja na jednim Igrama srušivši rekord sunarodnjaka Marka Spitza koji je u Muenchenu 1972. osvojio sedam zlatnih medalja. Phelps je pritom u Pekingu postavio i sedam svjetskih rekorda. Uz šest zlata i dvije bronce iz Atene Phelps je s ukupno 14 zlata i dvije bronce postao najuspješniji olimpionik u povijesti.

Na stadionu "Ptičje gnijezdo" briljirao je Jamajčanin Usain Bolt koji je osvojio zlatne medalje na 100, 200 i 4x100 metara postavivši pritom svjetski rekord u svakoj od tih disciplina.

Kod sportašica jedina osvajačica tri zlata bila je australska plivačica Stephanie Rice (200 i 400 mješovito i štafeta 4x200 slobodno), dok je američka plivačica Natalie Coughlin osvojila najveći broj medalja - šest (jedno zlato, dva srebra i tri bronce).

(Hina) xzm yzm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙