FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI: OLIMPIJSKE IGRE KRONOLOGIJA (4) - LONDON, 1908.

Autor: zmat
ZAGREB, 11. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo kratki pregled zbivanja na IV. olimpijskim igrama održanima u Londonu od 27. travnja do 31. listopada 1908. (po službenim podacima MOO-a).

- broj sudionika: 2008 sportaša (37 žena i 1971 muškarac)

- broj zemalja sudionica: 22

- broj sportova: 22

- broj disciplina: 110

- Igre je otvorio: Kralj Edward VII.

- olimijski plamen: nije bilo službene svečanosti

- olimpijska prisega sportaša: nije bilo službene prisege

- olimpijska prisega sudaca: nije bilo službene prisege

- gradovi protukandidati: Berlin, Milano i Rim

Na Olimpijskim igrama u Londonu održana su natjecanja u umjetničkom klizanju, a prvi su put nastupili sportaši iz Rusije.

Od natjecatelja svojim sportskim duhom i dostignućima posebice se isticao Amerikanac Ray Ewry, koji je u ranoj mladosti bolovao od dječje paralize. No, umjesto da ostane vezan za invalidska kolica, postao je vrhunskim sportašem, koji je na trima olimpijskim igrama osvojio osam zlatnih medalja. Danas ga se ipak malo tko sjeća jer je to bilo u disciplinama skoku u vis s mjesta, skoku u dalj s mjesta i u troskoku s mjesta. U Londonu je treći put zaredom bio najbolji u skoku u vis s mjesta te u skoku u dalj s mjesta. Vjerojatno bi isto bilo i u troskoku, ali ta je disciplina ukinuta. Igre u Londonu obilježio je i jedan 60-godišnjak. To je Šveđanin Oscar Swahn, koji je osvojio zlato u streljaštvu (gađanju pokretnog jelena jednim pucnjem).

(Hina) xad yad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙