FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI/DOK: NASTANAK I OBNOVA OLIMPIJSKIH IGARA (4) - HRVATSKI SPORTSKI SAVEZ

Autor: zmat
ZAGREB, 10. srpnja 2012. (Hina) - Objavljujemo osnovne podatke o nastanku i obnovi olimpijskih igara.

U Zagrebu je 5. listopada 1909. utemeljen Hrvatski športski savez, u sklopu kojega su osnovane sekcije za devet sportskih grana. U Prvome svjetskom ratu zabranjen je rad Savezu, a osnovan je Odbor za priređivanje sportskih priredbi u korist Crvenoga križa pod predsjedanjem Franje Bučara.

Nakon rata, godine 1918., ponovno je dopušten rad Hrvatskome sportskom savezu. Zaslugom Saveza, u poslijeratnom Zagrebu nastaju brojne skupine poduzetnih i sposobnih sportskih djelatnika, koje su inicirale osnivanje gotovo svih sportskih saveza u novoj državi - Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Potkraj studenoga 1919. Hrvatski sportski savez pozvao je sportske udruge i Sokolski savez Kraljevine SHS da pošalju po dva izaslanika u nedjelju, 14. prosinca 1919. u tri sata poslijepodne u Gundulićevu ulicu 29 - prizemno. Na toj je sjednici Hrvatski sportski savez preimenovan u Jugoslavenski olimpijski odbor, a Franjo Bučar izabran je za njegova prvog predsjednika. Tu je dužnost Bučar obnašao do 20. siječnja 1927., kada je sjedište JOO-a zbog političkih razloga iz Zagreba premješteno u Beograd. Zbog neaktivnosti, JOO je 1932. ponovno vraćen u Zagreb, a za predsjednika je izabran Stevan Hadži.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙