FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 13. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i obnašatelj dužnosti predsjednika parlamenta, Josip Leko ocijenio je danas kako je sedmi saziv Sabora u prvih pola godine rada donio zakonski okvir koji će do kraja godine dati rezultate vidljive za građane. Leko je rekao kako je Sabor, s obzirom na promjenu političke opcije i smjera hrvatske politike, u prvoj osmini rada ovoga saziva pridonio ostvarenju svih zakonodavnih pretpostavki da bi politika, koju je proklamirala vladajuća koalicija i za koju je dobila povjerenje građana, napokon počela davati za građane vidljive rezultate. "Očekujem da će do kraja godine ovo za što smo mi u Saboru stvorili zakonodavni okvir početi davati rezultate", rekao je Leko na konferenciji za novinare u Saboru, održanoj u povodu završetka proljetnog zasjedanja. Leko je izvijestio da je Sabor od konstituiranja, 22. prosinca prošle godine, do danas održao 4 sjednice na kojima je obradio 206 točaka dnevnog reda te raspravio i usvojio 110 zakona. Od tih zakona 103 su donesena po hitnom, a 7 po redovnom postupku, doneseno je 14 zakona koji se usklađuju s propisima EU, dva su zakonska prijedloga povučena, a 5 ih je odbijeno. Postavljeno je 550 zastupničkih pitanja, od kojih 59 na plenarnoj sjednici. Sabor je plenarno zasjedao ukupno 61 dan, odnosno gotovo 343 sata. Leko je kazao i kako su troškovi Sabora manji u odnosu na isto razdoblje lani.

ZAGREB

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić najavio je danas da će se kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika na lokalnim izborima u svibnju iduće godine. "Tražit ću povjerenje gradskog odbora SDP-a za svoju kandidaturu. To je logično kao predsjednik gradske organizacije i nadam se da ću to povjerenje dobiti", rekao je Bernardić u emisiji Radio Sljemena dodavši da želi Zagreb pozicionirati kao najrazvijeniji grad na jugoistoku Europe. Osvrnuo se i na gradonačelnika Milana Bandića i njegovo jučerašnje napuštanje sjednice zagrebačke Gradske skupštine, rekavši da je to gradonačelnikov stil te da su zastupnici sjednicu najnormalnije nastavili zbog odgovornosti prema građanima. "Završili smo je brzo i efikasno. Donijeli smo sve potrebne odluke. Zapravo se može reći da smo bili puno brži bez njega", rekao je Bernardić.

ZAGREB

Udruge Roda i Ženska mreža Hrvatske reagirale su na danas prihvaćen Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) upozorivši kako je on diskriminativan i da, premda donosi mnoga poboljšanja i povećanja prava, ne nudi optimalne mogućnosti liječenja kakve su omogućene drugdje u Europi, te su pozvale na njegovu doradu, a Ženska mreža Hrvatske najavila je i pravnu akciju. "Danas izglasovan zakon je diskriminativan jer u sebi sadrži odredbu koja eksplicitno propisuje diskriminaciju žena koje žive u istospolnim zajednicama, dok u potpunosti isključuje žene koje nemaju problem s neplodnosti, ali žele primjenom MPO-a ostvariti pravo na začeće, trudnoću i rađanje zdravog djeteta", ističe Ženska mreža Hrvatske u svojem priopćenju. Člankom 10. Stavkom 2. toga zakona, žene koje žive u istospolnim zajednicama u potpunosti su isključene od mogućnosti primjene ovog zakona, upozorava. "Žene koje žive u istospolnim zajednicama imaju pravo na zaštitu svog obiteljskog života. Ovakva odredba predstavlja nerazumno i nerazmjerno miješanju države u privatni život pojedinca. Radi se o direktnoj diskriminaciji lezbijki koja je zabranjena zakonom.

ZAGREB

USKOK je danas zbog objave svjedočenja bivšeg ministra Petra Čobankovića u slučaju "Planinska" na razgovor pozvao autora članka u "Jutarnjem listu" i sve sudionike postupka kojima je istražni spis bio na raspolaganju kako bi se utvrdilo tko je dao snimku i počinio kazneno djelo odavanja službene tajne. USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio i priopćenje u kojemu opovrgava izjavu Čobankovićeva odvjetnika Mate Matića da je objavljene tajne podatke imao samo USKOK. "Tvrdnja da je Čobankovićev tajni iskaz imao samo USKOK je laž", ističu u USKOK-u. Objašnjavaju da je Čobanković u USKOK-u ispitan samo jedanput, u travnju 2012. Nakon njegova ispitivanja, u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku, jedna snimka ostala je u USKOK-u, druga je zapečaćena i predana sucu istrage na čuvanje, a treća je odmah nakon ispitivanja predana osumnjičeniku uz prisutnost branitelja Mate Matića, stoji u priopćenju. Dodaju kako to dokazuje i Čobanković potpis na zapisniku kojim potvrđuje da je preuzeo i snimku. "Sve tri snimke su identične i zato začuđuje navod odvjetnika Matića da neke dijelove iskaza čak i on prvi put vidi, to više što se radi o činjenicama koje je lako provjeriti", kažu u USKOK-u. Tvrde i kako je pravo na preuzimanje snimki iskoristio i branitelj još jednog osumnjičenika, no ne navode o kome je riječ.

ZAGREB

Bivši major JNA Dragoslav Gračanin posvjedočio je danas da je tijekom višemjesečnog zatočeništva u "konačištu" ratnih zarobljenika u Kerestincu bio mučen i zlostavljan te da ga je, među ostalim, tukao i bivši načelnik vojne Sigurnosno-informativne službe (SIS) Josip Perković. Gračanin, koji je po hrvatskim zatvorima proveo gotovo 300 dana, na zagrebački Županijski sud došao je kao svjedok u nastavku suđenja bivšem zapovjedniku zatvora u Kerestincu Stjepanu Klariću i četvorici njemu podređenih hrvatskih vojnika koje se tereti da su 1991. i 1992. zlostavljali 34 ratna zarobljenika. Tijekom mučnog svjedočenja prisjetio se kako je u siječnju 1992. uhićen u vojarni na zagrebačkom Črnomercu nakon čega je prebačen u vojni zatvor u Gajevu ulicu, gdje su ga dva puta pretukli i slomili mu osam rebara. Kao jednog od zlostavljača, Gračanin je na slici objavljenoj na internetu prepoznao bivšeg čelnika SIS-a Perkovića, koji je krajem svibnja, također kao svjedok u postupku, izjavio da je nakon saznanja o zlostavljanjima naredio smjenu straže u Kerestincu i na razgovor pozvao tadašnjeg zapovjednika vojne policije Matu Laušića, koji mu je poslije rekao da se stanje u "konačištu" sredilo i da je osnovan sanitet za zarobljenike.

ZAGREB

Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata priopćio je danas da je završeno otkopavanje i prebrojavanje posmrtnih ostataka u masovnom grobištu na lokaciji Obernjak na Medvednici (Zagrebačka gora), gdje su ekshumirani ostaci ukupno 36 osoba, od kojih se za neke sa sigurnošću može reći da su ubijeni vatrenim oružjem. "Prema nalazima vještaka sudske medicine, sa sigurnošću se može utvrditi da ukupan broj pronađenih posmrtnih ostataka odgovara broju od 36 osoba, a na određenom dijelu lubanja utvrđeni su defekti karakteristični za defekte nastale projektilima vatrenog oružja", ističe se u priopćenju. Uz posmrtne ostatke pronađeno je nekoliko predmeta kao i osobnih predmeta žrtava, koji će biti upućeni na daljnju obradbu. "Otkopavanje masovnoga grobišta i vještačenje posmrtnih ostataka, uz dokaze koje je dosad prikupio Ured, dodatno je učvrstilo sumnju kako je riječ o dijelu pacijenata i osoblja iz lječilišta za plućne bolesti Brestovac na Medvednici, koje je djelovalo u vrijeme Drugog svjetskog rata kao vojno lječilište NDH", dodaje se u priopćenju. Otkopavanja na Obernjaku izvela je jedinica za ekshumaciju MORH-a, uz asistenciju MUP-a i posebnu pomoć Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, a vještačenje posmrtnih ostataka obavili su stručnjaci iz zagrebačkog Zavoda za sudsku medicinu.

ZAGREB

Prorektori za poslovanje te za prostorni razvoj i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu Vesna Vašiček i Bojan Baletić izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare o stanju u Studentskome centru (SC) zagrebačkoga Sveučilišta, sadašnjoj fazi obnove i izgradnje sveučilišnih objekata - Francuskoga paviljona i Muzičke akademije, kao i izrade urbanističkoga plana kampusa Borongaj. Teme su to o kojima je bilo riječi i na jučerašnjoj sjednici Senata, a novinari su s njima upoznati danas u sveučilišnu Rektoratu. Prorektorica Vašiček, koja je i predsjednica Upravnog vijeća SC-a, podsjetila je da je još krajem prošle godine Upravno vijeće dalo poticaj da se promijeni dosadašnji okvir financiranja prehrane u SC-u i smještaja u studentskim domovima, jer postojeći prihodi (od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta - MZOS te od studenata) ne pokrivaju troškove, tako da SC bilježi godišnji minus od oko 12 milijuna kuna. Upozorila je i na nelikvidnost SC-a koja iznosi 100 milijuna kuna i s kojom je SC 'ušao' u ovu godinu te da se smanjuje prihod koji SC ostvaruje preko Student servisa. Prorektor Baletić najavio je pak da bi do kraja godine trebala biti dovršena obnova Francuskoga paviljona, a na gradilištu Muzičke akademije bi svi građevinski radovi trebali bili gotovi na proljeće iduće godine.

ZAGREB

Osam studentica i jedan student treće generacije diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije primili su danas diplome na svečanosti u Rektoratu zagrebačkoga Sveučilište, a diplome su im uručili rektor toga sveučilišta Aleksa Bjeliš i profesor Daniel Hagege sa Sveučilišta u Orléansu, koji je i jedan od koordinatora toga studijskog programa. Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Jerome Pasquier izrazio je zadovoljstvo suradnjom dvaju sveučilišta, rekavši da je suradnja na tome području osobito važna i u ukupnoj suradnji Francuske i Hrvatske te izrazio nadu da će ona biti primjer i drugim francuskim i hrvatskim sveučilištima. Rektor Bjeliš i profesor Hagege izrazili su pak nadu kako će diplome studentima omogućiti da pronađu dobre poslove. U riječima zahvale u ime diplomiranih studenata studentica Amra Šećerović s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu posebice je istaknula vrijednost iskustva, koje su studenti stekli u praksi u francuskim i hrvatskim tvrtkama što će im, smatra, biti od velike pomoći na pragu novoga životnog razdoblja. Suradnja Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu na diplomskom studiju iz područja bioindustrije temelji se na Sporazumu o suradnji, što su ga čelnici dviju institucija potpisali u studenom 2007.

VARAŽDIN

Mladi Varaždinac (22) zadavio je predvečer svojeg 66- godišnjeg oca te nazvao Operativno komunikacijski centar Policijske uprave varaždinske, prijavio zločin te rekao da čeka policiju kako bi se predao. Kako je priopćila PU varaždinska, dolaskom na mjesto događaja, policijski službenici su zatekli 22-godišnjaka, te ga bez pružanja otpora priveli u prostorije Policijske postaje Varaždin. U kuću u Križanićevoj ulici pronađeno je mrtvo tijelo njegova 66-godišnjeg oca.

Kako je priopćeno, nastavlja se rad na utvrđivanju svih okolnosti događaja.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙