FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 9. srpnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

WASHINGTON/ZAGREB - Kupci u jednom autosalonu u središtu Tokija odnedavno mogu kupiti Nissanov model Leaf na električni pogon koji će se integrirati u sustav napajanja energijom njihovog doma, odnosno strujom napajati kuću ili se strujom napajati iz kuće, izvjestila je u nedjelju američka TV mreža ABC. "Ako dođe do prekida opskrbe struje možete i dalje napajati stvari strujom", pojasnio je za ABC News Ken Screbnik, potpredsjednik za strateško planiranje i razvoj u Nissanu. "Ovisno o veličini kuće struja iz vašeg automobila može se koristiti za napajanje kuće oko dva dana". Sustav 'Leaf-Kuća' umnogome mijenja i način upravljanja energijom. Kupnjom automobila svaki korisnik postaje svoj vlastiti proizvođač energije i zarađuje na pohrani enegrije. Kuće na taj način mogu priključenjem energetske stanice na Leaf koristiti struju pohranjenu u baterijama automobila. Energetska stanica je slična klima uređaju, automobil će napuniti za četiri sata i košta oko 300.000 yena, odnosno 3.678 dolara. Korisnici tako mogu proizvoditi vlastitu struju pomoću vjetra ili solarnih panela a višak pohranjivati i baterijama automobila smanjujući si račune za struju.

LOS ANGELES - Novi nastavak iz serijala o super junaku "Spider-Manu" najgledaniji je film ovoga tjedna u sjevernoameričkim kinima i zaradio je 65 milijuna dolara na blagajnama, objavio je Sony Pictures. "The Amazing Spider-Man" s Andrewom Garfieldom i Emmom Stone u glavnim ulogama počeo se prikazivati u utorak. Računajući i strana tržišta film je već zaradio 341 milijun dolara. Prva tri filma iz franšize o "čovjeku pauku", "Spider-Man" (2002.), "Spider-Man 2" (2004.) i "Spider-Man 3" (2007.), zaradila su ukupno dvije i pol milijarde dolara. U sva tri glavne uloge imali su Tobey Maguire i Kirsten Dunst a režirao ih je Sam Raimi. Nakon što su propali pregovori o snimanju četvrtog dijela s istom ekipom, Sony je odlučio serijal pokrenuti ispočetka. Maguirea je ulozi Petera Parkera zamijenio Garfield, Emma Stone glumi njegovu djevojku umjesto Kirsten Dunst, a redateljsku je palicu preuzeo Marc Webb. Andrew Garfield i Emma Stone partneri su i u privatnom životu.

SARAJEVO - Hollywoodska filmska zvijezda Angelina Jolie u nedjelju poslije podne je otputovala iz Sarajeva gdje je bez posebne najave boravila nešto manje od 24 sata kako bi sudjelovala u dijelu programa filmskog festivala (SFF) koji se održava u tom gradu. Jolie je u Sarajevu boravila s djecom a u subotu je otvorila Talent Campus SFF-a na kojemu sudjeluje stotinjak mladih filmskih umjetnika iz 13 država šire regije. Jolie je tom prigodm kazala kako istinski vjeruje u potencijal glumaca i filmskih umjetnika iz regije. "Postoji nešto tako jedinstveno u ovoj regiji i u ljudima. Oni su drugačiji i donose tako jedinstven doprinos svijetu i umjetnosti. To svijetu treba i mislim da mu se ne trebate prilagođavati", poručila je Jolie mladim umjetnicima. Lokalni mediji u BiH nagađaju kako Jolie nije jedina glumačka zvijezda koja će se pojaviti u Sarajevu u vrijeme trajanja 18. SFF-a. "Dnevni avaz" u nedjelju tako tvrdi kako bi na sam dan zatvaranja 14. srpnja u Sarajevo mogao stići i George Clooney. U direkciji SFF-a nisu potvrdili kako je takvo što planirano.

MILFORD - Jedan Amerikanac isplatio je posljednju ratu hipotekarnog zajma na kuću u penijima donijevši u banku tisuće novčića koje je sakupljao 35 godina. Thomas Daigle iz Milforda u američkoj saveznoj državi Massachusetts, dostavio je banci dva sanduka teška više od 360 kilograma u kojima je bilo 62.000 penija kako bi konačno otplatio hipoteku na kuću, koju je kupio sa svojom suprugom 1977. godine. Za lokalne novine The Milford Daily News je izjavio kako je želio da isplata njegove poslednje rate bude zapamćena. Daigle se prisjetio da je nakon potpisivanja dokumenata o hipoteci našao peni na tlu, te da su se tada on i supruga našalili da će skupljati penije kako bi isplatili hipoteku. Dnevno je skupljao u prosjeku 2,5 penija i spremao ih u sanduk za voće. Kada se sanduk nakon nekoliko godina počeo raspadati, kupio je dva vojna čelična sanduka za projektile raketnih bacača i u njih spremao penije zamotane u role po 50 komada. Isplata zadnje rate dogodila se 24. travnja, istoga dana kada su on i njegova suproga slavili 35. godišnjicu braka, što je bila slučajna podudarnost. U banci su na mukotrpan način doznali koliko je truda Daigle uložio u svoj pothvat tijekom 35 godina, jer su blagajnicima trebala dva dana da razmotaju sve paketiće s penijima. Peni (penny) je u SAD-u kolokvijalni naziv za kovanicu od jednog centa, koja vrijedi 0,01 dolara.

ZAGREB - Jools Oliver, supruga slavnog britanskog kuhara Jamiea, poznatijeg kao Golog kuhara, priznala je da redovito provjerava mobitel i mailove svog supruga, objavio je u nedjelju britanski list Telegraph na svojoj internetskoj stranici. "Da, provjerit ću njegove mailove. Provjerit ću njegov profil na Twitteru. Provjerit ću njegov mobitel. On kaže da sam ljubomorna, ali ja mislim da prilično opuštena", rekla je Jools Oliver u intervjuu za Telegraph odgovarajući na pitanje novinara vjeruje li suprugu kada su u pitanju druge žene. Također je kazala da se njezin suprug ne uklapa u mačo stereotipe te da je prilično "ženskast". On je izabrao ružičastu boju za zidove u kući i radi kćerima frizure, kazala je. Također je rekla da ne viđa supruga onoliko koliko bi htjela zbog njegovih poslovnih obaveza.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙