FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: rtom
ZAGREB, 28. lipnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

ZAGREB - Ako vjerujete u neidentificirane leteće objekte, niste sami, sudeći po novom istraživanju National Geographica. Trideset i šest posto Amerikanaca, a to je gotovo 80 milijuna ljudi, uvjereno je da NLO-i postoje, a svaki deseti čak ga je i vidio, kaže se u istraživanju objavljenom u srijedu. U toj anketi 17 posto ispitanika kaže da ne vjeruje u NLO-e, a gotovo polovica nije sigurna postoje li. Vlada i gotovo univerzalno nepovjerenje prema vlastima: gotovo četiri petine ispitanika vjeruje da vlasti od javnosti kriju podatke o NLO-ima. Studiju je naručio National Geographic uoči petka kad počinje emitirati novu seriju "Lov na NLO" (Chasing UFOs). Brad Dancer, potpredsjednik National Geographica kaže kako studija nije sasvim ozbiljna. Na pitanju tko bi se bolje nosio s invazijom izvanzemaljaca, sadašnji predsjednik Barack Obama ili njegov republikanski protukandidat Mitt Romney, Obama je pobijedio sa 65 posto glasova. Hulk je pobijedio i Batmana i Supermena kad je trebalo odlučiti kojega bi superjunaka zvali upomoć u borbu protiv izvanzemaljaca. "Htjeli smo se malo zabaviti i vidjeti ima li pop kultura utjecaj na vjerovanje ljudi", kaže Dancer. "Zamislili smo to kao zabavno istraživanje javnog mišljenja".

NEW YORK - Atlas star 415 godina, ukraden u Švedskoj kraljevskoj knjižnici prije više od 10 godina, pronađen je u SAD-u i vraćen Švedskoj, izjavila je u srijedu u New Yorku voditeljica knjižnice Gunille Herdenberg. Tiskan 1597. atlas belgijskog kartografa Corneliusa van Wytflieta zvan "atlas Wytfliet" ukraden je s još 55 rijetkih knjiga za kojima se još uvijek traga. Njujorška galerija, nakon što ga je kupila na dražbi u londonskom Sotheby'su, ponudila ga je na prodaju u lipnju 2011., rečeno je iz odvjetničkog ureda Herrick Feinstein koji je knjižnica angažirala za pomoć u povratu atlasa. Pripadao je Švedskoj kraljevskoj knjižnici više od 300 godina u trenutku kad je ukraden. Nakon što je atlas ponovno otkriven, njujorška galerija vratila ga je Sotheby'su u Londonu. Aukcijska kuća vratila ga je tada švedskoj knjižnici.

MEXICO CITY - Meksički liječnici dvogodišnjem su dječaku ostranili golemi tumor, veći od njega samoga,. težine čak 15 kilograma, objavio je u srijedu kirurg Jaime Zaldivar, voditelj liječničkog tima koji je obavio uspješnu operaciju u jednoj bolnici u meksičkom glavnom gradu. "Dječak je težio 27 kilograma kad je stigao u bolnicu, a više od polovice te težine odnosilo se na ozbiljnu, složenu deformaciju nalik tumoru koji se proširio na dio prsnog koša i trbuha", pojasnio je kirurg. Operacija na Jesusu Gabrielu obavljena je 14. lipnja i trajala je 10 sati, a dječakov oporavak teče zadovoljavajuće, rekao je liječnik.

"Ponovno je počeo hodati, iako mu je to jako teško jer se odviknuo", dodao je Zaldivar, procjenjujući da dječak ima dobre izglede za normalan život. Golema izraslina, prema njegovim riječima, nije bila kancerozna, ali je zbog nekontroliranog širenja mogla ugroziti rad vitalnih organa. Jesusova majka ispričala je da je njezin sin rođen s tim tumorom, otkrivenim još u trudnoći, i da je već pomislila da neće biti moguće spasiti mu život s obzirom na enormnu veličinu izrasline.

ZAGREB - Američki dnevni list New York Times pokrenuo je novu internetsku stranicu na kineskom jeziku u sklopu svojih stalnih napora za približavanje međunarodnim čitateljima. Internetska stranica cn.nytimes.com pokrenuta je u četvrtak ujutro po kineskom vremenu i nudi kineskim čitateljima pregled globalnih političkih, gospodarskih i kulturnih događanja. Novinari i prevoditelji radit će na vijestima koje će se objavljivati na novoj internetskoj stranici New York Timesa, a kineski čitatelji će osim prijevoda tekstova najboljih i nagrađivanih novinara NYT-a moći čitati i autorske priloge kineskih novinara. Na stranici će se objavljivati oko 30 članaka dnevno, s tim da će oko dvije trećine biti prijevodi, a jednu trećinu će pisati kineski urednici i lokalni novinari. Glasnogovornica novina Eileen Murphy zanijekala je bilo kakav sporazum s kineskim vlastima o sadržaju, rekavši da će o sadržaju odlučivati New York Times. "Znamo da kineski čitatelji povremeno nemaju pristup pojedinim člancima na kineskim web stranicama stranih medijskih organizacija. S tim bismo se mogli i mi suočiti, ali se nadamo da se to neće dogoditi", rekla je Murphy.

TEHERAN - Učenje Talmuda, svete knjige judaizma, odgovorno je za širenje droge u svijetu, a glavni raspačivač je Izrael, rekao je iranski potpredsjednik Mohamad Reza Rahimi. "Širenje droge u svijetu posljedica je učenja Talmuda (...) koji želi uništiti svijet", kazao je Rahimi u utorak na međunarodnoj konferenciji o trgovini drogom koja se održava u Teheranu uz sudjelovanje međunarodnih diplomata. "Talmud uči da je dopušteno bogatiti se zakonitim i nezakonitim sredstvima, što (židovima) daje pravo da unište svijet", dodao je Rahimi, a prenosi u srijedu predsjedništvo na svojoj internetskoj stranici. "Cionistički režim je glavni krivac za krijumčarenje droge (u svijetu)", kazao je. Iranski čelnici redovito pozivaju na uništenje Izraela koji nazivaju "tumorom" na Bliskom istoku, ali su sve dosad rijetko napadali judaizam. No Teheran je već ranije optuživao izraelske službe da potiču konzumaciju droge u Iranu kako bi oslabile islamski režim. Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman osudio je tu izjavu kao antisemitizam "najgore vrste" i kritizirao zapadne diplomate zbog dolaska na konferenciju. "Činjenica da predstavnici UN-a i europskih zemalja još sudjeluju na konferencijama organiziranim u Teheranu na kojima se čuju antisemitske izjave najgore vrste, daje legitimnost režimu ajatolaha koji je prava prijetnja svjetskom miru", rekao je Lieberman u priopćenju. "Iranski režim ne čine budale, već fanatici, antisemiti s razrađenom strategijom i s pomno utvrđenim međunarodnim programom kojega je jedna od glavnih zadaća, kao što otvoreno kažu, uništenje izraelske države", dodao je. Iranske čelnike usporedio je nacističkim režimom, istaknuvši da je i "Hitler govorio ludosti, ali i uspio provesti svoje planove". Premda su danas "okolnosti drukčije", međunarodna zajednica se mora "osvijestiti", ocijenio je.

Iran je raskrižje za preprodaju droge koja dolazi iz Afganistana, a namijenjena je zapadnim zemljama. Više od dva milijuna Iranaca uzima narkotike, po službenim procjenama koje prenose mediji. Iranske vlasti još od revolucije 1979. ratuju s krijumčarima koji čine polovicu zatvorenika u zemlji i svake godine pogube ih na stotine.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙