FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 12. lipnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

PARIZ - Japanski glavni grad Tokio najskuplji je grad na svijetu za iseljenike, u poretku u kojem je većina europskih gradova nazadovala zbog krize i slabosti eura, prema studiji međunarodne konzalting kompanije Mercer. Kao i prošle godine, Karachi u Pakistanu najmanje je skup grad od 214 koliko ih se istraživalo, a život je ondje triput jeftinijii nego u Tokiju, piše u studiji objavljenoj u utorak. Istraživanje za referentnu vrijednost uzima New York i temelji se na troškovima prijevoza, hrane, odjeće, zabave, kućanskih aparata i stanovanja, "često najvećeg troška za iseljenike", ističe se u tekstu. Uzima u obzir i monetarne razlike, određene naspram američkog dolara, i "želi pomoći vladama i multinacionalnim tvrtkama u procjeni iznosa troška iseljavanja njihovih zaposlenika u svijetu". Na drugom mjestu najskupljih je angolska Lusaka, a slijede Osaka, Moskva i Ženeva.

SYDNEY - Trideset i dvije godine duga pravna zagonetka o smrti bebe u australskoj unutrašnjosti, prikazana i u holivudskom filmskom hitu "Plač u tami", napokon je završena u utorak sudskom presudom da je smrt Azarije Chamberlain skrivio dingo. Sudska presuda temelji se na nalazu mrtvozornika i njome je okončana tri desetljeća duga pravna bitka Azarijinih roditelja, Michaela Chamberlaina i Lindy Chamberlain-Creighton, koja je provela tri godine u zatvoru zbog smrti kćeri prije nego li je oslobođenja krivnje. Slučaj Azarije Chamberlain podijelio je svojedobno australsku naciju i privukao ogromnu pažnju svjetskih medija. Dvomjesečna djevojčica Azaria nestala je iz šatora iz turističkog kampa u blizini Ulurua, monolitne sedimentne stijene, jedne od najpoznatijih australskih atrakcija. Tijelo joj nikad nije pronađeno. Njezini roditelji bili su na roštilju s prijateljima dok je djevojčica spavala u šatoru. Lindy Chamberlain-Creighton od početka je tvrdila da je, pošto je čula krik, vidjela kako dingo odnosi nešto iz šatora. Potraga je odmah pokrenuta, ali djevojčica nije nađena. Lindy Chamberlain-Creighton nitko nije povjerovao i na sudu je prvo osuđena za ubojstvo kćeri, ali je iz zatvora puštena nakon tri godine kada je jedan turist pronašao dio rastrgane Azarijine odjeće. Sve optužbe protiv nje su tada odbačene. Michael Chamberlain izjavio je u utorak da je ovime završena "užasna bitka" i da obitelj sada ima prigodu pustiti "dušu njihove kćeri da počiva u miru". Slučaj je bio pretvoren i u holivudski film u kojem je ulogu oca imao Sam Neill, a majke Meryl Streep, koja je za nju bila nominirana za Oscara.

LONDON - London, grad domaćin ljetnih Olimpijskih igara i proslave dijamantnog jubileja kraljice Elizabete II., najposjećenija je turistička destinacija ove godine, objavila je u ponedjeljak kreditna kuća MasterCard. MasterCardov "Globalni indeks turističkih gradova" predviđa da će u London ove godine zrakoplovima stići 16,9 milijuna ljudi, milijun više nego u drugoplasirani Pariz i daleko više u odnosu na New York koji je na 13. mjestu sa 7,6 milijuna dolazaka. U indeksu se također kaže da će u Londonu, drugu godinu za redom, turisti ostaviti najviše novaca, 21,1 milijardu dolara, više nego u New Yorku gdje će strani gosti potrošiti 19,4 milijarde. "London nudi bolji odnos uloženog i dobivenog od New Yorka", rekao je Yuwa Hedrick-Wong, savjetnik u Mastercardu. Vrlo popularan Bangkok na trećem je mjestu ljestvice s predviđenih 12,2 milijuna turista koji će potrošiti 19,3 milijarde dolara.

ZAGREB/LOS ANGELES Popularna američka glumica Angelina Jolie, koja se već dokazala kao redateljica, mogla bi ponovno iza kamere i to kao redateljica filmske adaptacije erotskog romana "Pedeset nijansi sive", prenose američki mediji. Jolie je navodno već obavila prvi razgovor s predstavnicima filmskog studija Universal Pictures koji je otkupio prava na filmsku adaptaciju romana E.L.James objavljenog 2011., piše novinski portal Deadline. "Pedeset nijansi sive" priča je o 22-godišnjoj studentici Anastaziji Still koju zavodi mladi milijarder Christian Grey, sklon sadomazohističkim perverzijama. Nakon što je objavljen 2001., roman je postigao veliki uspjeh, ali je i naišao na oštre prosvjede dijela javnosti koja je tražila njegovo povlačenje s tržišta. Redateljski prvjenac Angeline Jolie bio je film "U zemlji krvi i meda" o ljubavnoj priči u vihoru rata u BiH.

ZAGREB - Hikikomori poremećaj je ponašanja raširen u Japanu uglavnom kod mladića, a karakteriziraju ga povučen život kod kuće i nedostatak interesa i želje za školom i radom koji traju dulje od šest mjeseci, piše u ponedjeljak Le Monde. Liječnik Alan Teo, psihijatar na Sveučilištu u Michiganu u Ann Arbouru, objavio je u ožujku u Međunarodnom časopisu za socijalnu psihijatriju, članak o prvom slučaju hikikomorija u Sjedinjenim Državama: jednom čovjeku od 30 godina koji je živio izoliran u svojem stanu tri godine. "Prvu godinu proveo je u prilično prostranom WC-u, hraneći se onime što bi mu donijeli", rekao je. "Nije se prao, nuždu je vršio u kante i boce, a vrijeme provodio na internetu i s video-igricama. Već je tako živio nekoliko godina u 20-im godinama. Svaki put patio je od teške depresije", dodao je. Pacijent je pristao podvrgnuti se kognitivno bihevioralnoj terapiji nakon koje je u remisiji. "Tijekom života, hikikomorijem je pogođeno 1,2 posto Japanaca, po jedinoj detaljnoj studiji o epidemiologiji tog fenomena", rekao je profesor Takahiro Kato, s Odsjeka za neuropsihijatriju Sveučilišta u Kyushuu.

RIM - Nekoliko ukrasa otpalo je s poznate rimske fontane Trevi, upozorivši vlasti da jedna od najvećih znamenitosti vječnoga grada treba obnoviti. Tijekom vikenda s vrha fontane palo je nekoliko kamenih listova lovora. Umberto Broccoli, zadužen za zaštitu rimske kulture, ocijenio je da šteta "nije zabrinjavajuća" i smatra da se dogodila vjerojatno zbog prodora vode nakon što je u Rimu u veljači pao jak snijeg. Policija je fontanu ogradila i stručnjaci procjenjuju štetu. Uklonili su još oko pet ukrasa s vrha fontane koji bi mogli otpasti. Dino Gasperini, rimski vijećnik za kulturu, zatražio je novac za zaštitu fontane od druge moguće štete te novu cjelovitu restauraciju. Zadnja restauracija fontane, koja je u sadašnjem obliku dovršena 1762., provedena je prije 20 godina. Premda Broccoli nije zabrinut, talijanska stranka Zelenih upozorila je da su rimski spomenici u jako lošem stanju i najavila kampanju u kojoj će stanovnici grada e-mailom moći upozoriti na opasnosti koje primijete na rimskom kulturnom nasljeđu. Nekoliko manjih dijelova otpalo je ove godine s Koloseuma, koji se sada restaurira.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙