FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: smjer tržišta nejasan, ulagači na oprezu

Autor: neba
NEW YORK, 9. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Wall Street vrti se u krug već dva mjeseca, a to bi se moglo nastaviti i ovoga tjedna, premda počinje sezona objave tromjesečnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna oslabio 0,8 posto, na 12.772 boda, a S&P 500 indeks 0,6 posto, na 1.354 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, peti tjedan zaredom, ali mršavih 0,1 posto, na 2.937 bodova.

S&P 500 indeks pao je u četiri od osam posljednjih tjedana, dok je u četiri porastao. Stoga je trenutačno samo 0,1 posto iznad točke na kojoj je bio prije dva mjeseca.

Naznake usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava pritisnula su tržište, pa ulagače nije prošloga tjedna ohrabrilo ni labavljenje monetarne politike središnjih banaka eurozone, Britanije i Kine.

Ulagači se plaše da simultano popuštanje monetarnih politika može značiti da je situacija u gospodarstvima gora nego što se mislilo. Stoga se ovoga tjedna nestrpljivo očekuju novi makroekonomski podaci iz Kine, posebice o bruto domaćem proizvodu.

U anketi Reutersa analitičari očekuju rast BDP-a u drugom tromjesečju za 7,6 posto na godišnjoj razini, nakon 8,1-postotnog rasta u prvom kvartalu.

S nestrpljenjem se očekuje i objava dijelova zapisnika s posljednje sjednice Feda, koji bi mogli pokazati koliko se čelnika američke središnje banke zalaže za daljnje kvantitativno popuštanje monetarne politike, a koliko ih je protiv.

Podaci o zapošljavanju u SAD-u, objavljeni u petak, ostavili su ulagače u nedoumici jer nisu toliko dobri da bi potaknuli optimizam u vezi oporavka tržišta rada, ali ni toliko loši da bi natjerali Fed na hitnu reakciju.

„Trgovci su zadovoljni što mogu unutar određenog raspona ulaziti i izlaziti s tržišta, no prosječni ulagač ne ulazi na ovakvo tržište nejasnoga smjera“, kaže Quincy Krosby, strateg u tvrtki Prudential Financial.

U fokusu ulagača je i europska dužnička kriza. Nakon što je prošloga tjedna Europska središnja banka smanjila ključnu kamatu s 1,0 na rekordno niskih 0,75 posto, ovoga se tjedna očekuje izvješće njezinog čelnika Maria Draghija u Europskom parlamentu.

U ponedjeljak će također ministri financija eurozone raspravljati o operacionalizaciji nedavnih odluka čelnika tog bloka o mogućnosti izravnog financiranja banaka iz kriznih fondova, ali i o korištenju tih sredstava za kupnju obveznica prezaduženih članica eurozone.

Izvješćem Alcoe, najvećeg američkog proizvođača aluminija, u ponedjeljak počinje i sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i banaka, koja će pokazati koliko je usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava utjecalo na prihode i zarade kompanija.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙