FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 9. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy izjavila je večeras za Hinu da će zbog povrede zaštite privatnosti u ponedjeljak, 11. lipnja, podnijeti kaznenu prijavu, sukladno naputku ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. Holy je rekla da prijave Državnom odvjetništvu i MUP-u podnosi zbog sumnje na neovlašteno prisluškivanje i nadzor elektroničke pošte, čime joj je prekršeno pravo zaštite privatnosti, što je, istaknula je, temeljno ljudsko pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske. Ministar Ostojić rekao je danas u Splitu da će policija, nakon što Holy podnese prijavu, istražiti okolnosti pod kojima je u javnost izašao njezin email predsjedniku Uprave HŽ Holdinga Reneu Valčiću. "Gospođa Holy je dobila uputu da, kao i svaki drugi građanin, mora podnijeti prijavu nadležnoj policijskoj upravi ili Državnom odvjetništvu nakon čega će se pristupiti provjeri", rekao je ministar Ostojić kojega su novinari na Split Prideu pitali hoće li policija istražiti slučaj "curenja" u javnost email poruke u kojoj se ministrica Holy po stranačkoj, SDP-ovskoj liniji zauzela za jednu djelatnicu HŽ-a, a zbog čega je morala dati ostavku. Holy je napomenula da zbog upućenih joj prijetnji smrću MUP već postupa temeljem prijave Kabineta Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

SPLIT - Drugi Split Pride prošao je bez izgreda i većina sudionika se razišla, a policija je otpratila organizatore i dio sudionika. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić rekla je, obraćajući se tijekom programa Split Pridea održanog na Rivi da je društveni položaj LGBT osoba u Hrvatskoj nepovoljan i da će se obiteljski status istospolnih zajednica u Hrvatskoj jednom morati uskladiti s europskim. Naglasila je da se zauzima za izjednačavanje prava manjinske gay populacije u Hrvatskoj s pravima hetero većine. Zastupnica u Europskom parlamentu Marije Cornelissen je u svojem obraćanju podsjetila kako na lanjskom Split Prideu nije bio nitko iz hrvatske vlade, a danas je, kako je rekla, nazočna jedna četvrtina kabineta, to jest pet ministara. "Prošle godine smo napadnuti i ozlijeđeni od strane ekstremista a danas ih uopće nema, policija je ove godine obavila dobar posao", istaknula je Cornelissen, koja smatra da su ekstremisti na splitskom Prideu prošlost. Koordinatorica jedne od udruga organizatora Mirjana Kučer je istaknula kako se negiranjem prava seksualnoj manjini "opasno približava fašizam". "Mi jesmo manjina i živimo život manjine, ali naša su prava nezaobilazna i neopoziva", istaknula je koordinatorica udruge Domine. Koordinatorica lezbijske udruge Kontra Sanja Juras je ponovila kako je nužno mijenjati zakone da bi djeca iz istospolnih zajednica imala ista prava kao ostala djeca. "Mi nećemo prestati, i organizirat ćemo gay parade sve dok ne dobijemo naša osnovna prava", istaknula je Juras. Split Pride, koji je s udaljenosti od 50-ak metara pratilo stotinjak znatiželjnika, završen je glazbenim programom. Do 15,40 sati privedeno je 40 osoba zbog manjih prekršaja, ponajviše po Zakonu o osobnoj iskaznici i Zakonu o javnom redu i miru. "Ne bilježimo događaje koji se dovode u vezu sa sigurnošću sudionika Split Pridea 2012. i građana Splita", kazao je Paško Ugrina iz PU splitsko-dalmatinske. Današnjim osiguranjem bio je zadovoljan načelnik policijske uprave Ivica Tolušić koji je novinarima izjavio da je očekivao ovako mirnu situaciju. "Više sam nego zadovoljan. Nikakvih incidenata nije bilo. Nema ozlijeđenih i to je najvažnije. Sve je prošlo kako smo i očekivali", kazao je. Ovogodišnji Split Pride osiguravalo je 900 policajaca među kojima je bio i Interventni vod, a iz zraka im je potporu pružao helikopter.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum je priopćio kako mu je drago što je današnji Split Pride u tom gradu prošao bez izgreda, a da su svojim nedolaskom Splićani pokazali da ih parada ne zanima i da nije dobrodošla u Split. "Snage osiguranja bile su jake, a toliko angažiranje policije zapravo je bezrazložno trošenje novca. Gotovo cijeli dan jedan veliki dio grada bio je blokiran, komunikacija središtem Splita bila je otežana, ljudi nisu mogli komotno šetati", istaknuo je Kerum.

VARAŽDIN - Vlasnik T7 grupe Davor Patafta danas je na konferenciji za novinare u Varaždinu izjavio da bi prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić trebao dati ostavku, jer se petlja u resor Ministarstva zaštite okoliša budući da je sinoć u Ministarstvu gospodarstva postignut dogovor u vezi s problemom varaždinskog smeća. "Ako je ministrica Holy dala ostavku jer se petljala u nešto što nije njezin resor, zašto Čačić ne bi dao ostavku jer se petljao u resor Ministarstva zaštite okoliša", ocijenio je Patafta. Dodao je kako smatra da se varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, u vezi s problematikom otpada, ponaša po napucima Čačića, odnosno da je, nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša naredilo zaustavljanje balirke prije nego je Grad našao rješenje za otpad, "trčao političkom tati u Zagreb da riješi problem". Patafta je rekao i da mu je Čačić 2008. dok je bio varaždinski župan, osobno prijetio da će mu uništiti posao ako odbije poslušnost. Kazao je da je, prije nego su varaždinska gradska komunalna tvrtka Varkom i tvrtka T7 VIS sklopili ugovor o interventnom zbrinjavanju komunalnog otpada u novoj tvornici za mehaničko-biološku obradu u Brezju, Čačić od njega tražio da konzultira njegove konzultante jer je, tvrdi Patafta, Čačić imao svoj projekt spalionice otpada na Motičnjaku". "Gospodin Čačić mi je rekao da je kršćanin za kojeg važi 'tko tebe kamenom - ti njega sjekirom'. Rekao mi je da, ako se nećemo u određenim poslovima ponašati u skladu s njegovim političkim i osobnim interesima, nećemo više ništa moći raditi u Varaždinskoj županiji i šire", ustvrdio je Patafta.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pokrenulo je postupak prikupljanja ponuda za izvršenje uklanjanja baliranog otpada s odlagališta Brezje kod Varaždina od zainteresiranih ponuditelja do 14. lipnja, jedan je od zaključaka sa sastanka održanog sinoć u Ministarstvu gospodarstva, a kojeg su vodili prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i zamjenik ministrice zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Na sastanku su bili i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Varaždina na čelu s gradonačelnikom Goranom Habušom. Dogovoreno je da će uklanjanje baliranog otpada od oko 120.000 tona s 40 posto ukupnih troškova sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Grad Varaždin se obvezao da će za nove količine baliranog otpada, sukladno uvjetima pravilnika o gospodarenju otpadom, 11. lipnja 2012. zatražiti privremenu dozvolu nadležnog tijela za gospodarenje otpadom. Do tada će Grad raspisati natječaj za zbrinjavanje tekućeg otpada do završetka kojeg će se otpad privremeno odlagati na novoj lokaciji.

ZAGREB - Prof. dr. sc. Aziz ef. Hasanović izabran je danas u Islamskom centru u Zagrebu za novog predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj (IZH). Time je nakon 22 godine Ševka Omerbašića naslijedio njegov dosadašnji pomoćnik koji je tu funkciju obnašao 14 godina, priopćila je Islamska zajednica u Hrvatskoj. Novoizabrani predsjednik Mešihata Aziz Hasanović zahvalio se na ukazanom povjerenju, istaknuvši da je velika čast, ali i još veća odgovornost biti predsjednikom Mešihata IZH. Također, istaknuo je da će biti predsjednik Mešihata i muftija svima s jasnom vizijom i željom uključenja svih muslimana u izgradnju Zajednice u budućnosti. Zahvalio se muftiji Ševku ef. Omerbašiću na velikom trudu i radu svih ovih godina te je istaknuo njegove zasluge, a kao najveću stabilnost i razvijenost Zajednice danas. Protukandidat ef. Hasanoviću za predsjednika Mešihata bio je kurra hafiz Aziz ef. Alili.

VARAŽDIN - Festival dobrih emocija Špancirfest ove će godine početi 24. kolovoza i trajati do 2. rujna te u svom 14. izdanju šetačima u starogradskoj jezgri Varaždina ponuditi mnoštvo kvalitetnih programa: koncerata, predstava za djecu i odrasle, uličnih programa i kreativno-edukativnih radionica te još mnogo drugih popratnih sadržaja - za sve generacije. Rečeno je to danas na konferenciji za novinare u Varaždinu, na kojoj su predstavnici organizatora festivala – Turističke zajednice grada Varaždina, pokrovitelja – Grada Varaždina te partnera i sponzora, predstavili program Špancirfesta koji će krajem kolovoza ponovno postati mjesto susreta različitih generacija, kultura, životnih stilova i formi umjetničkog izričaja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙