FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 12. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

KNIN - U povodu sutrašnjeg Dana grada Knina i blagdana njegova zaštitnika sv. Ante, predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u Kninu položio vijenac ispred Spomenika hrvatske pobjede "Oluja '95". Vijence su položili i predstavnici tijela vlasti Šibensko-kninske županije te Grada Knina, kao i predstavnici braniteljskih udruga, te vojske i policije. Danas će se održati svečana sjednica kninskog Gradskog vijeća na kojoj će se, kako je najavljeno, predsjednik Josipović obratiti nazočnima. Prije svečane sjednice najavljen je kraći susret predsjednika Republike s građanima Knina.

ZAGREB - Učenice osnovne i srednje škole Ivona Farkaš i Klara Đurkin dobitnice su ovogodišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, koja im je danas svečano uručena u Banskim dvorima. Ivona Farkaš, učenica osmog razreda Osnovne škole "Kralj Tomislav" iz Našica, nagrađena je zbog opiranja nasilju u školi, pokrenula je projekt sportom protiv nasilja te sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama kao promotorica ideje o socijalnoj osjetljivosti. Klara Đurkin učenica je četvrtog razreda Gimnazije iz Čakovca, a kao predsjednica razreda doprinjela je stvaranju tolerantne atmosfere, sudjeluje u Nacionalnom vijeću učenika te kao delegatkinja učenika iz Hrvatske na međunarodnim konferencijama posvećenima ljudskim pravima i nenasilju u školama. Nakon što su im čestitali i nagrade uručili premijer Zoran Milanović i ministar obrazovanja Željko Jovanović, nagrađene učenice zahvalile su svima koji su ih hrabrili i poticali u promicanju tolerancije i nenasilja, a posebno roditeljima Luke Ritza koji je, kao 18-godišnjak, prije četiri godine ubijen kao žrtva vršnjačkog nasilja. U ime povjerenstva za dodjelu nagrada Suzana Ritz je naglasila kako se nagrada, koja nosi ime njezinog sina, dodjeljuje u spomen na sve mlade ljude koji, kao žrtve maloljetničke delikvencije, danas nisu sa svojim roditeljima, obiteljima, prijateljima. Odraslima je poručila: "Ne brinite se što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju". Dobitnicama je putem video poruke čestitao i predsjednik Ivo Josipović.

DUBROVNIK - Granični prijelaz za pogranični promet Unka, smješten u samom gradu Mekoviću, koji je određen za promet stanovništva iz pograničnog područja Hrvatske i BiH, od 1. lipnja do 30. rujna privremeno je prekategoriziran u granični prijelaz za međunarodni promet, te ga mogu koristiti svi hrvatski državljani i stranci, priopćeno je danas iz dubrovačko-neretvanske Policijske uprave. Iz policije pozivaju građane da što češće koriste taj granični prijelaz kako bi se tijekom ljetnih mjeseci smanjile gužve na graničnom prijelazu Metković.

RIJEKA - Na Županijskom sudu u Rijeci danas su nepravomoćno u ponovljenom suđenju osuđeni Željko Šuput na četiri godine i Milan Panić na tri i pol godine zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Korenici krajem 1991. i početkom 1992. godine. Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Jasenke Kovačić utvrdilo je da su njih dvojica kao pripadnici specijalne postrojbe milicije u sastavu oružanih snaga samoproglašene SAO Krajine tukli i zlostavljali na druge načine zatočene Nikolu Nikolića, Milu Lukača i Pericu Bičanića. Trojica zarobljenika zadobila su brojne tjelesne ozljede. Oni i ostali zarobljenici držani su u zatvoru bez osnovnih higijenskih uvjeta, na hladnoći, bez dovoljno hrane i vode, utvrđeno je. Panić i Šuput se brane sa slobode a danas su bili na izricanju presude. U pritvoru su proveli oko godinu i 11 mjeseci od 2006. do 2008. godine.

VIROVITICA -Vozač osobnog automobila virovitičkih registarskih oznaka poginuo je jutros na izlazu iz Virovitice u sudaru s kamionom vinkovačkih registarskih oznaka, izvijestila je virovitičko-podravska policija. Glasnogovornik virovitičko-podravske Policijske uprave Josip Štajdohar potvrdio je da je do nesreće došlo kad je vozač automobila, iz nepoznatih razloga, prešao na suprotnu stranu kolnika kojom se kretao kamion. Od siline udara, automobil je završio u putnom jarku, a kamion u polju kukuruza uz cestu. Nesreća se dogodila oko 7 sati, na izlazu Virovitice prema Grubišnom Polju. Zbog očevida je promet na ŽC 4051 bio zatvoren do 10 sati.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙