FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 11. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović danas je Hrvatskom saboru predložio da SDP-ovca Mihaela Zmajlovića imenuje novim ministrom zaštite okoliša i prirode, ističući kako od njegova ministarstva očekuje da, osim kao čuvar okoliša, bude i ekonomski aktivno za razvoj Hrvatske. "Od Ministarstva zaštite okoliša očekujem da bude i ekonomski aktivno. Očekujemo ideje i projekte, ne samo obrambeni stav koji je nužan, nego i proaktivan, agresivan stav", poručio je Milanović u Banskim dvorima gdje je predstavio Zmajlovića kao svog kandidata za ministra. Istaknuo je da se nakon iznenadne ostavke dosadašnje ministrice Mirele Holy te provedenih konzultacija odlučio za ministra predložiti Zmajlovića, SDP-ovog saborskog zastupnika i gradonačelnika Jastrebarskog te mladog ekonomista koji je, kazao je, u lokalnoj politici ostvario zapažene rezultate. Napomenuo je da se Zmajlović na početku svoje, s obzirom na dob (34 godine), plodne karijere bavio ekologijom i zaštitom okoliša te da je u tom smislu poznavanje materije jako dobra stvar, ali i naglasio da je ministarska dužnost političko mjesto na kojemu se provodi politika Vlade u suradnji sa stručnjacima u ministarstvima. U Banskim dvorima očekuju da će Sabor ovoga tjedna, možda već u srijedu, potvrditi Zmajlovića kao novog ministra, a doznaje se i da će ga u zastupničkim klupama zamijeniti čelnica riječkog HSU-a Ljiljana Cvjetović. Na mjestu gradonačelnika Jastrebarskog, doznaje se, Zmajlovića bi trebao zamijeniti njegov dosadašnji zamjenik Zvonimir Novosel.

ZAGREB - Bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy podnijela je danas u Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe zbog povrede zaštite privatnosti nakon što je u javnosti objavljen njezin e-mail u kojem je od predsjednika Uprave HŽ Holdinga tražila zaštitu supruge stranačkog kolege. Holy, koja je zbog tog e-maila podnijela ostavku, kaznenu prijavu podnijela je zbog sumnje na neovlašteno prisluškivanje i nadzor elektroničke pošte, čime joj je prekršeno pravo zaštite privatnosti, što je, istaknula je, temeljno ljudsko pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske. Medijima je danas izjavila da je u kaznenoj prijavi opisala kronologiju slučaja te izrazila sumnju da je s objavom njezine e-mail korespondencije povezana glasnogovornica Radimira Čačića Ankica Mamić. Holy je kazala kako joj je zanimljivo što je novinar HTV-a Siniša Kovačić dan prije objave spornog pisma nazvao Ankicu Mamić. Od Mamića i Kovačića Holy očekuje da će objasniti tu povezanost. Upitana hoće li o tome razgovarati s prvim potpredsjednikom vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem odgovorila je da s njim nema više što razgovarati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo kulturnih udruga Hrvata iz Vojvodine, dobitnike Povelje Republike Hrvatske zbog očuvanja hrvatske tradicije i kulture te širenja prijateljstva između dvije zemlje i s njima razgovarao o kulturnim pravima, problemima, dobrim stranama, ali i onome što još treba učiniti. "Sjetili smo se problema koji se odnose na udžbenike i obrazovni sustav, a ono što me posebno razveselilo je to što otkad su dobili Povelju imaju veće uvažavanje u institucijama Republike Srbije", rekao je Josipović. Na pitanje ima li poruku vojvođanskim Hrvatima o tome kako i do koje mjere surađivati s novim srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, Josipović je kazao kako postoje zakoni Republike Srbije koje treba poštivati te suradnja Hrvatske i Srbije vezana za prava nacionalnih manjina. Sve nacionalne manjine trebaju od svojih država tražiti maksimalno, sukladno zakonu i dobroj praksi koja se provodi u zemljama u regiji, poručio je Josipović.

ZAGREB - Predsjedništvo Hrvatske seljačke stranke (HSS) danas bi iz stranke moglo isključiti saborskog zastupnika Damira Bajsa, ako ne provede odluku Glavnog odbora i vrati mandat stranci. Predsjedništvo HSS-a danas će donijeti odluku o političkoj odgovornosti HSS-ova saborskog zastupnika Damira Bajsa zbog nepoštivanja odluke Glavnog odbora stranke o zamjeni izabranog saborskog zastupnika Josipa Friščića, rekao je u izjavi za Hinu predsjednik HSS-a Branko Hrg. Pozvao je Bajsa da do početka sjednice ispoštuje tu odluku i vrati mandat stranci. Bajs je pod suspenzijom s obzirom na to da dosad nije poštovao odluku Glavnog odbora HSS-a, koji je nakon što je za predsjednika stranke izabran Branko Hrg, odlučio da im Bajs vrati mandat i da zamjenik izabranog zastupnika u Hrvatskom saboru bude predsjednik stranke Branko Hrg.

ZAGREB - Sudionici okruglog stola, održanog danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, na temu "kako u školi naučiti matematičko gradivo bez privatnih instrukcija", složili su se oko potrebe osuvremenjivanja nastave matematike i mijenjanja nastavnih programa, posebno u osnovnoj školi, kada se stječu osnovna matematička znanja, neophoda za razumijevanje složenijih matematičkih zadataka. U raspravi o nastavi matematike, u kojoj su sudjelovali nastavnici praktičari i stručnjaci iz različitih područja, Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, upozorio je kako 33 posto hrvatskih 15-godišnjaka nakon osam godina osnovnoškolskog obrazovanja ima ozbiljne probleme s matematičkom pismenošću, po rezultatima Međunarodnog istraživanja PISA (Programme for International Student Assessment) provedenog 2009. godine. Na tom su tragu, istaknuo je, i rezultati državne mature u školskoj godini 2009./2010., koji pokazuju da se taj trend nastavlja i u srednjoj školi jer trećina maturanata nema ni prosječno matematičko znanje. Krivac je, smatra Sirovatka, loše podučavanje matematike u osnovnoj školi, bez usvajanja temeljnih matematičkih koncepata, nakon čega se u srednjoj školi postavljaju prevelika očekivanja koja učenici ne mogu ispuniti. Do 2014. trebala bi biti gotova analiza s jasnim pokazateljima što treba mijenjati u osnovnoškolskoj nastavi matematike u Hrvatskoj, ističe ravnatelj NCVVO-a.

RIJEKA - Dvojica talijanskih državljana osumnjičena su da su kao odgovorne osobe podružnice jedne talijanske tvrtke u Rijeci neistinito prikazivali stanje poslovanja i državni proračun oštetili za više od 12 i pol milijuna kuna, pa je protiv njih podnesena kaznena prijava za ukupno 12 kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta, priopćeno je danas iz primorsko-goranske Policijske uprave. Protiv dvojice talijanskih državljana, 45-godišnjaka i 60-godišnjaka, policija je državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu za šest kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i za šest kaznenih djela krivotvorenja isprave. Kazneno je prijavljena i riječka podružnica talijanske tvrtke.

ZAGREB - Padobranka koja je poginula jučer kod Vrbovca zbog prekasno aktiviranog padobrana je 26-godišnja članica aerokluba iz Zagreba, izvijestila je danas policija. Djevojka je oko 15,25 sati skočila s 900 metara visine s motornog zmaja, a od ozljeda zadobivenih pri padu na tlo umrla je na mjestu događaja, u Gostoviću kod Vrbovca. Bila je opremljena specijalnim letačkim odijelom i padobranom, navodi policija. Motornim zmajem upravljao je 52-godišnjak. Za sada nije utvrđeno zašto je došlo do prekasnog aktiviranja padobrana.

ZAGREB - Izložbom "Pogreb Stjepana Radića kamerama zagrebačkih fotografa" Hrvatski državni arhiv (HDA) započeo je današnje obilježavanje Međunarodnog dana arhiva, koji se ove godine u Hrvatskoj održava na temu "Fotografija kao dokument vremena". Profesionalne i amaterske fotografije Radićeva pogreba, izložene u atriju HDA, prikazuju događaj koji je 12. kolovoza 1928. okupio brojne građane u žalobnoj povorci kroz Zagreb. Dokumentirani su najzanimljiviji trenuci s pogreba, od Seljačkog doma gdje je bilo izloženo njegovo tijelo, a građani su mu iskazivali posljednju počast, preko Jelačićeva trga i spomenika banu koji je također bio ukrašen crnim florom, do pokopa na Mirogoju, gdje ga je ispratilo oko sto tisuća ljudi. Već sama tema Međunarodnog dana arhiva upućuje da je fotografija ravnopravna pisanom arhivskom gradivu što do sada nije bilo tako, a elaborirali smo je kroz fotografije pogreba Stjepana Radića, rođenog na današnji dan prije 141 godinu, čime obilježavamo njegov život i mučeničku smrt nakon atentata u beogradskoj skuštini, rekao je Zvonimir Baričević, autor koncepcije izložbe. Otvorivši izložbu kao središnjeg događaja obilježavanja Međunarodnog dana arhiva, pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović, ustvrdila je kako je ona samo jedan pokazatelj koliko je fotografija kao dokument vremena značajna kao medij.

VARAŽDIN - U Varažinu će se od 14. do 17. lipnja održati Dani suvremenog plesa koji će grad pretvoriti u privremenu zonu suvremene plesne umjetnosti, istaknula je direktorica festivala Sanja Tropp Frühwald predstavljajući danas u Varaždinu program festivala. Na festivalu će nastupiti brojni hrvatski i inozemni umjetnici, među kojima i Nataša Govedić, Deana Gobac, Larisa Lipovac Navojec, Jelena Ivanovic i Alessandro Sciarroni te članovi Nomad Dance Academy Hrvatska, Zagrebačkog plesnog ansambla, Umjetničke organizacije VRUM i Studija za Suvremeni ples. Programi četvrtog izdanja Dana suvremenog plesa bit će održani na devet lokacija u centru grada, među ostalim, na varaždinskoj tržnici, u napuštenim poslovnim prostorima, gradskim ulicama i trgovima te u varaždinskom kazalištu i Gradskom muzeju.

ZAGREB - Povodom obilježavanja 105. obljetnice osnutka Akademije likovnih umjetnosti (ALU) Sveučilišta u Zagrebu danas je u njezinim prostorijama otvorena izložba studentskih radova u sklopu projekta "Energija 2012". Projekt Energija 2012., koji su organizirali Ina i ALU, uključivao je kreativni natječaj, izložbu odabaranih studentskih radova i dodjelu stipendija jednom studentu ALU-a. Izložbu nagrađenih radova otvorio je dekan ALU-a, Dalibor Jelavić istaknuvši kako je projekt Energija 2012. primjer dobre suradnje ALU-a i Ine. Povodom obilježavanja 105. obljetnice postojanja, danas su u ALU otkrivene i skulpture Antuna Augustinčića "Brijunski akt", Želimira Janeša "Vrata Huma sa 12 medaljona kalendarija" i Valerija Michielija Tomića "Portreti Matka Peića, Marina Tartaglie i Ljube Ivančića".

ZAGREB - Dramom "Sreća" Abdullaha Oguza u zagrebačkom Kinu Europa 19. lipnja otvara se Tjedan turskoga filma, u sklopu kojega će se do 24. lipnja, u organizaciji Hrvatsko-turske udruge prijateljstva i Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, prikazati sedam filmova suvremene turske kinematografije. Film "Sreća", adaptacija istoimenog romana Zulfua Livanelija, prati sudbinu mlade djevojke čija obitelj naruči njezino ubojstvo kako bi sačuvala svoju čast jer vjeruju da je, nakon što je pronađena onesviještena, njezina čistoća oskvrnjena.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙