FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štrajk u Norveškoj blizu kraja, cijene nafte pale ispod 100 dolara

Autor: gple
LONDON, 6. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petak ispod razine od 100 dolara za barel na londonskom tržištu jer ulagači očekuju da će norveška vlada dokončati štrajk naftnih radnika a oslabio je i entuzijazam u vezi s poticajnim mjerama središnjih banaka.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 1,03 dolara, na 99,67 dolara. Na američkom je tržištu bila niža za 1,18 dolara i barelom se trgovalo po 86,04 dolara.

Norveška bi vlada već u petak mogla intervenirati u spor radnika na naftnim platformama u Sjevernom moru i njihovih poslodavaca oko mirovina, koji je počeo 24. lipnja i već je smanjio norvešku proizvodnju nafte za oko 13 posto, te proizvodnju prirodnog plina za oko četiri posto.

Zabrinutost zbog opskrbe iz Norveške podigla je u četvrtak cijene nafte na londonskom tržištu na najvišu razinu u mjesec dana, iznad 102 dolara za barel. Naknadno su se spustile nakon što je Europska središnja banka snizila ključne kamatne stope na 0,75 posto a euro oslabio prema dolaru.

Kineska središnja banka i ona u Velikoj Britaniji također su u četvrtak ublažile monetarnu politiku. Time je naglašena zabrinutost za krhko svjetsko gospodarstvo, zbog koje su prigušene i prognoze o potražnji za robom.

"Kinesko sniženje kamatnih stopa bilo je iznenađenje i iako je trebalo funkcionirati kao poticaj, protumačeno je kao znak novih nevolja u gospodarstvu i nije stvarno poslužilo kao nadahnuće", zaključio je Victor Shum iz Purvin & Gertza.

Poslijepodne će ulagači preusmjeriti pozornost na ključan podatak o američkoj zaposlenosti u lipnju kako bi dobili jasniju sliku o zdravlju najvećeg svjetskog gospodarstva. Očekuje se da će pokazati neto otvorenih 90 tisuća novih radnih mjesta u prošlom mjesecu, što bi bilo skromno ali bolje od mršavih svibanjskih 69 tisuća.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 98,43 dolara, što znači da je bila 1,03 dolara viša nego prethodnog radnog dana.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙