FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica u potrazi za dobrim vijestima

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 21. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Ulagači na europskim tržištima dionica bili su u četvrtak u potrazi za dobrim vijestima i našli su je u uspješnoj španjolskoj aukciji obveznica, koja je potisnula u drugi plan razočaranje što američka središnja banka ipak nije posegnula za dodatnim mjerama ublažavanja monetarne politike.

Indeks Frankfurtske burze DAX bio je na dobitku 0,4 posto i iznosio je 6.414 bodova a na istom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, koji je dosegnuo 3.139 bodova. Londonski Ftse oslabio je pak 0,3 posto, kliznuvši na 5.603 boda.

Uspješna španjolska aukcija na kojoj je ministarstvo financija prodalo 2,2 milijarde eura srednjoročnih obveznica poduprla je španjolski burzovni indeks Ibex koji je ojačao 0,2 posto, ali i talijanski Ftse MIB, u plusu 0,3 posto.

Ishod aukcije protumačen je kao znak da vlada u Madridu i dalje ima pristup tržištima kapitala. Olakšanje se proširilo i na Italiju, još jednu visoko zaduženu zemlju eurozone.

Tako je nedavno nacionalizirana španjolska Bankia poskočila 12,3 posto, Bankinter dobio je na vrijednosti 5,4 posto, talijanski UniCredit 3,7 posto, Banco Popolare 3,1 posto a Intesa SanPaolo 2,4 posto.

U sumornom makrogospodarskom okruženju, koje je obilježio pad aktivnosti u njemačkom industrijskom sektoru u lipnju i klizanje kineskih aktivnosti na najnižu razinu u sedam mjeseci ulagači su nagrađivali svaku dobru vijesti.

Tako je švicarski proizvođač satova Swatch ojačao 0,7 posto nakon što su najnoviji podaci pokazali da je švicarski izvoz satova u svibnju poskočio čak 16,2 posto u nominalnom izrazu.

Tržišta je razočarao američki Fed koji u srijedu nije ispunio očekivanja i suzdržao se od dodatnog ublažavanja monetarne politike, iako je jasno dao do znanja da je po potrebi spreman poduzeti dodatne mjere potpore gospodarstvu. Takav je rasplet dodatno produbio bojazni za stanje u svjetskom gospodarstvu.

"Tržišta je Fed očito malo razočarao ali mislim da će ipak pokrenuti treći ciklus kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, samo je pitanje vremena", kazao je Daniel McCormack iz Macquarieja.

Strah za gospodarski rast pritisnuo je dionice proizvođača energije i baznih resursa, koji ovise o potražnji iz industrije.

British Petroleum oslabio je 2,2 posto a Anglo American 2,1 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,8 posto, na 8.824 boda.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙