FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaustavljen snažan uzlet cijena nafte

Autor: vmom
LONDON, 4. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskim tržištima u srijedu su pale jer se u fokus pozornosti ulagača vratila sumorna gospodarska situacija i odlučili su se na dobitonosne prodaje nakon snažnog skoka cijena od dana ranije.

Tako je cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu smanjena za 49 centi i iznosila je 100,18 dolara, nakon što je dan ranije poskočila više od tri posto zbog većih kupovina pred proslavu američkog Dana nezavisnosti 4. srpnja.

Barel nafte na američkom tržištu pojeftinio je 55 centi, na 87,11 dolara. U utorak je njegova cijena dosegnula najvišu razinu na zatvaranju tržišta od 30. svibnja.

Trgovci očekuju skromniju trgovinu s obzirom da američka tržišta danas ne rade zbog državnog praznika, ali i zbog sastanaka središnjih banaka eurozone i Velike Britanije, koje očekuju u četvrtak.

"Nakon snažnog jučerašnjeg uzleta, uz zatvorena tržišta u SAD-u, tržišta idu u smjeru razina koje je lakše održati. Očekujem malo pesimizma, no pad cijena za jedan posto nakon njihova jačanja za nekoliko posto u nekoliko dana i nije nešto značajno", tumači Filip Petersson, analitičar u banci SEB.

Snažan uzlet cijena nafte u utorak je podršku crpio iz očekivanja novih poticajnih mjera središnjih banaka, a pogodovale su mu i rastuće napetosti zbog iranskog nuklearnog programa koje su podgrijavale zabrinutost u vezi mogućih poremećaja u opskrbi naftom.

Iran je jučer uspješno testirao projektile srednjeg dometa koje bi lako mogle doći do Izraela kao odgovor na prijetnje napadom, čime su dodatno ojačale tenzije između Teherana i Zapada, podižući premiju rizika na cijene nafte.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte izvijestila na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 96,53 dolara, što znači da je bila za 2,36 dolara viša nego prethodnog dana.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙