FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah za gospodarski rast i potražnju spustio cijene nafte

Autor: gple
LONDON, 28. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima budući da je strah za gospodarski rast i potražnju u kontekstu dužničke krize u eurozoni potisnuo u drugi plan pad proizvodnje u Sjevernom moru.

Cijena barela sirove nafte na tržištu u Londonu spustila se tako za 1,03 dolara na 92,47 dolara da bi se naknadno oporavila i barelom se trgovalo po oko 92,65 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu na najvišoj razini u nešto više od tjedan dana.

Na američkom tržištu barel je pojeftinio 25 centi i njegova je cijena iznosila 79,96 dolara.

Današnji početak dvodnevnog summita Europske unije u Bruxellesu obilježile su otvorene podjele, očitovane u suprotstavljanju njemačke kancelarke Angele Merkel prijedlozima Francuske i Italije za suzbijanje dužničke krize u eurozoni.

Ne nazire se sporazum o rješenju eskalirajuće dužničke krize koja je prisilila pet zemalja eurozone da zatraže međunarodnu financijsku pomoć.

Tržišta strahuju da će kriza u eurozoni dovesti do recesije i zakočiti rast svjetskog gospodarstva. Potražnja za gorivom u zoni primjene jedinstvene europske valute pada s obzirom na rast siromaštva i nezaposlenosti.

"Strahuje se da će summit EU razočarati", sažeo je raspoloženje na tržištu Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Osjetniji pad cijena na naftnim tržištima zakočila je smanjena proizvodnja u Norveškoj zbog štrajka radnika u naftnom sektoru.

"Norveški štrajk donekle podupire tržište, bar trenutno, ali raspoloženje je jako negativno", konstatirao je Fritsch.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u međuvremenu da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 90,91 dolar, što znači da je bila 78 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙