FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napetost oko Sirije i prognoze o padu američkih zaliha podigli cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 26. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema razini od 92 dolara za barel nakon što su mogućnost pada američkih zaliha sirove nafte i napetost oko Sirije prigušile bojazni da europski lideri na predstojećem summitu neće uspjeti riješiti dužničku krizu u regiji.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 66 centi na 91,67 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu na 91,01 dolara. Na američkom tržištu cijena je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan i barelom se trgovalo po 79,26 dolara.

Zemlje članice NATO-a osudile su u utorak Siriju zbog prošlotjednog obaranja turskog vojnog zrakkoplova. Ankara je upozorila Damask da više ne poduzima takve korake.

"Stanje oko Turske i Sirije vjerojatno je potaknulo blagi val kupovina. Tržište je proteklih tjedana bilježilo solidan pad cijena pa današnji rast cijena ne iznenađuje", kazao je Tony Machacek iz Jefferies Bachea.

Cijene nafte u Londonu pale su za više od 25 posto u odnosu na najvišu ovogodišnju razinu od preko 128 dolara, dosegnutu u ožujku, nakon što je gospodarska nesigurnost prigušila izglede za globalnu potražnju u uvjetima izdašne ponude.

Naftna tržišta poduprle su u utorak i prognoze o padu američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 700.000 barela, a potporu im pruža i prekid opskrbe u Norveškoj i Argentini zbog sindikalnih prosvjeda.

U međuvremenu će se europski čelnici u četvrtak i petak okupiti u Bruxellesu po dvadeseti put a na dnevnom je redu utvrđivanje rješenja za dužničku krizu u Europi. Španjolska je u ponedjeljak zatražila financijsku pomoć za svoje banke a isto je učinio i Cipar.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 88,92 dolara, što je 18 centi više nego na kraju prošlog tjedna u petak.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙