FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost za Španjolsku spustila cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 20. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte spustile su se u srijedu na londonskom tržištu, zadržavši se blizu najniže razine u 17 mjeseci pod pritiskom zabrinutosti zbog visokih španjolskih troškova zaduživanja i slabih izgleda za rast globalne potražnje.

Cijena barela na londonskom je tržištu pala 68 centi, na 95,08 dolara za barel, nakon što je prethodno nakratko kliznula na 94,84 dolara, nadomak najnižoj razini u 17 mjeseci od 94,44 dolara, koju je zabilježila u utorak. Na američkom je tržištu barel bio neznatno jeftiniji i njime se trgovalo po 83,94 dolara.

Očekivanja da bi sastanak nadležnog odbora središnje američke banke FED-a mogao rezultirati poticajnim mjerama za najveće svjetsko gospodarstvo nisu spriječila klizanje cijene nafte u Londonu, koja je u ovom tromjesečju pala 22 posto, što predstavlja njezin najveći tromjesečni pad od konca 2008.

"Ulagači na naftnim tržištima zaključili su da ih ne zanima Fedov sastanak, nisu uračunali u cijene značajne poticaje", rekao je David Morrison iz GFT Globala.

"Njihov zaključak zacijelo se temelji na predviđanjima predstojećih događaja i procjeni da se stanje u Europi neće poboljšati. Istodobno je prognoza za potražnju u SAD-u slaba a i Kina usporava", tumači Morrison.

Američka središnja banka objavit će priopćenje o monetarnoj politici tijekom dana, na kraju dvodnevnog sastanka.

Bojazni da bi rastući prinosi na španjolske državne obveznice mogli u konačnici dovesti do međunarodne pomoći za vladu u Madridu dodatno zatamnjuju ionako turobne izglede za eurozonu. Španjolska je sve bliže tome da postane najveća članica eurozone koja je izgubila pristup tržištima obveznica, nakon što je u utorak platila najvišu kamatu na 12-mjesečne trezorske zapise u povijesti eurozone.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u srijedu na internetskoj stranici da je cijena referentne košarice barela njezine nafte u utorak iznosila 93,73 dolara, što znači da je bila 1,3 dolara niža nego prethodnog radnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙