FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 4. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Većina saborskih klubova podržala je danas konačni prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju, pozdravljajući ukidanje zabrane prosvjedovanja na Markovu trgu nakon sedam godina. "Ovime pokazujemo da se kao vlast ne bojimo naroda kao što su se bojali oni koji su 2005. donijeli zakon koji je još i danas na snazi", poručila je Gordana Sobol u ime SDP-a. HDZ je prozvala da je zakonom zabranio javna okupljanja na Markovu trgu isključivo iz političkih razloga, kako bi "osigurao mir pod svojim prozorima, vjerojatno ne sluteći da je time od Markova trga stvorio određeni mit, utvrdu koju je valjalo osvojiti". "Cilj prosvjednika u zadnjih sedam godina bio je probiti se do Markova trga i osvojiti tvrđavu koju je HDZ izgradio oko glavnih institucija države", poručila je Sobol. Zakonske izmjene podržao je i Silvano Hrelja (HSU), ističući da na Markovu trgu nikada nije bio zabilježen ni jedan incident tijekom prosvjeda, osim uoči donošenja važećeg zakona 2005., i to, napomenuo je, na prosvjedu koji je spontanto organiziran zbog uhićenja generala Ante Gotovine. Sonja Koenig (HNS) kazala je kako vladajuća kolaicija ispunjava svoje izborno obećanje da svi građani svoje nezadovoljstvo mogu izraziti pred Saborom i Vladom.

ZAGREB - Nakon osam godina javnost će institucijama vlasti napokon moći poslati poruku koji su joj ciljevi, izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, predstavljajući u Hrvatskom saboru konačni prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju, kojim se ukida zabrana prosvjedovanja na Markovu trgu. Ostojić je podsjetio da je Ustavni su lani ukinuo sporne odredbe Zakona kojima je bivša, HDZ-ova vlast zabranila javno okupljanje na 100 metara od zgrada Sabora, Vlade i Ustavnog suda, čime je zapravo onemogućen prosvjed na Markovu trgu. Ta se zabrana, napomenuo je, odnosila i na skupine manje od 20 ljudi, iako one ne znače s obzirom na brojnost ne predstavljaju javno okupljanje. Vlada stoga predloženim izmjenama ponovno dopušta okupljanja na Markovu trgu, ali uz određena ograničenja, za koja je Ostojić rekao kako su u granicama razmjernosti i nužnosti te u skladu s UN-ovom Deklaracijom o ljudskim pravima. Izmijeni li Sabor zakon kako to predlaže Vlada, javna okupljanja i prosvjedi na Markovu trgu bili bi dopuštena već za desetak dana, pri čemu bi pristup sudionika okupljanja bio ograničen na 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda.

PULA - Savjetnica pulskog gradonačelnika Borisa Miletića i članica IDS-a 32-godišnja Martina Duras Pauletić, čije je tijelo nađeno 10. lipnja u podstanarskom stanu u Puli, počinila je samoubojstvo trovanjem plinom, izvijestila je danas istarska policija i time otklonila sumnje da je njezina smrt povezana s ubojstvom ili nekim drugim kaznenim djelom. Sve provedene radnje potvrđuju da je pokojna počinila samoubojstvo tako što je boraveći sama u stanu otvorila plin na plinskom štednjaku koji je udisala sve dok nije udahnula toksičnu količinu gradskog plina - 15 posto ugljičnog monoksida i 68 posto karboksihemoglobina - što je dovelo do trovanja. Ta koncentracija daleko je veća od koncentracije koja je smrtonosna za većinu ljudi srednje dobi i razvijenosti, rekao je glasnogovornik policije Valter Opašić na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare. Naglasio je da drugim toksikološkim vještačenjima u uzorku krvi pokojne nije utvrđena prisutnost alkohola, droge, psihotropnih tvari i njihovih metabolita. Dodao je kako su forenzičari utvrdili da su plinske instalacije i priključci bili ispravni. Oni su isključili mogućnost tehničkog kvatra i istjecanje plina na plinskim trošilima kao uzrok smrti, dodao je.

ZAGREB - U povodu izricanja prvostupanjske presude prvom potpredsjedniku hrvatske vlade na Županijskom sudu u Kaposvaru, katolički tjednik "Glas Koncila" u novom broju piše da su političari pripadnici aktualne vladajuće garniture s obzirom na aktualni slučaj prvog potpredsjednika Vlade na iznimno važnom i velikom ispitu i sva će javnost znati kako su ga položili ili ga nisu položili, a uspjeh odnosno neuspjeh na tom ispitu otkrit će i stvarni njihov odnos prema općemu dobru cjelokupnoga hrvatskog društva. U komentaru "Političari na etičkom ispitu" glavni urednik Ivan Miklenić piše da o odnosu prema tom slučaju ovisi pozitivna ili negativna recepcija cijele Kukuriku koalicije u Hrvatskoj, ali i u kvalificiranoj europskoj i svjetskoj javnosti. "Političari pripadnici vladajuće koalicije suočeni su s problemom koji je do najmanjeg detalja transparentan te im je uskraćena mogućnost zamagljivanja ili reinterpretiranja toga slučaja, kao i manipuliranja okolnostima pa će konačna odluka otkriti njihovo pravo lice", smatra komentator. Podsjeća da nije nepoznato, ne samo u Hrvatskoj, da političari često gaze i ustavne i zakonske odredbe kao i elementarna etička načela, no to ipak čine, kako dodaje, samo onda kad to mogu od javnosti sakriti ili kad to mogu javnosti prikazati s nekim pozitivnim predznakom, pa najšira javnost ostane u nejasnoćama.

ZAGREB - Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, na čvoru Oštrovica u smjeru Rijeke zatvoren je izlazak prema Crikvenici i Krku, pa se koriste izlazi Vrata, Delnice ili Kikovica, izvijestio je jutros HAK. U smjeru Zagreba vozi se nesmetano. Na autocesti A2 Zagreb-Macelj, u zoni čvora Zaprešić zatvoreni su pretjecajni traci. Izlazak teretnih vozila pojačan je na GP-ima Bregana i Pasjak, ulazak na Maclju. Trajekti plove redovito.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙