FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 24. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

JADOVNO - Uz spomenik žrtvama ustaškog terora u šumi Jadovno te kod obližnje Šaranove jame u kojoj su nesahranjeni posmrtni ostaci mnogobrojnih žrtava Srba i Židova održana je danas komemoracija. Izaslanik Hrvatskog sabora saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istkanuo je da su zločini u Jadovnom "matica svih kasnijih zločina druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj i BiH". Ustvrdio je da ovakva mjesta pokazuju da je jedina funkcija režima Nezavisne Države Hrvatske bila istrebljenje Židova i Srba. Izrazio je uvjerenje da pjesme Juri i Bobanu i poglavniku NDH pjevaju ljudi koji ne znaju kakav je to zločinački režim bio. Predsjedik koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus javno je zatražio da se ponovno postavi spomen-ploča u uvali Slano na otoku Pagu koja je bila postavljena 2010. i odmah sutradan skinuta. "Istina o strašnim logorima na Velebitu i na Pagu mora doprijeti do hrvatske javnosti, jer će samo tako mladi znati što je bila Nezavisna Država Hrvatska i na čemu se zasnivala", rekao je. U ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Juraj Hrženjak kazao je da je Jadovno bila tvornica ubijanja bez obzira koji podatak o broju ubijenih uzmemo kao vjerodostojan.

SPLIT - Zbog ekocida u svojoj četvrti stanari gradskog kotara Mertojak u Splitu danas su točno u podne u parku pred potokom održali mirni prosvjed pod nazivom "Vratite vodu u gradskom potoku Radoševac" koji je presušio. Za suhi potok krive gradske vlasti, ali i državne ustanove koje su proteklih pola godine obavještavali što se događa s gradskim potokom, no nitko nije reagirao zbog čega su sastavili peticiju koju je od srijede do danas potpisalo više od tisuću građana. "Želimo da nam netko iz grada objasni zašto je presušio simbol našeg kvarta, ovaj prirodni potok koji je postojao prije nego je sagrađeno naselje. Čak je i park sagrađen zbog potoka, a grad Split je naknadno uložio novac i potok popločao. Riječ je o prirodnom starom splitskom potoku koji protječe cijelom dužinom zelenog parka i završava ulijevanjem u more. Naša je jedina namjera da se voda vrati u potok i zato smo danas tu", kazao je Kristijan Mihaljević, predsjednik gradskog kotara Mertojak.

GORNJA STUBICA - U selu Sveti Matej kod Gornje Stubice muškarac u dobi od 65 godina i 18-godišnja djevojka ranjeni su u eksploziji dvije ručne bombe, izvijestila je danas krapinsko-zagorska policija. Bombe je u subotu oko 20 sati u susjedovo dvorište bacio 65-godišnjak, prilikom čega se i sam ozlijedio, kao i djevojka koja je bila u kući pred kojom su bombe eksplodirale. Ozlijeđeni su prevezeni u zabočku bolnicu, i još se ne zna o kako se teškim ozljedama. Policiji zasad nije poznat ni razlog zašto je susjed susjedu u dvorište bacio bombe.

ZAGREB - Nekoliko tisuća knjiga vrijednih nekoliko desetaka tisuća kuna plijen je lopova koji je provalio u kuću na zagrebačkoj Trešnjevci. Nepoznati ljubitelj lijepe književnosti, ili više njih, provalio je između između 10. i 23. lipnja u kuću u Ulici Ćire Truhelke u vlasništvu 77-godišnjaka i 64-godišnjakinje dok ih nije bilo doma i ukrao stare knjige koje su bile posložene u kutije. Vlasnici su se vratili 23. lipnja te shvatili da su ostali bez vrijedne kućne biblioteke. Potom su policiji prijavili provalu i krađu knjiga, izvijestila je policija.

DUBROVNIK - U Dubrovniku će se od 27. do 30. lipnja održati tradicionalni dubrovački Međunarodni operni festival koji je posvećen sjećanju na Tina Pattieru, svjetski poznatog opernog tenora iz Cavtata koji je bio veliko i slavno ime europskih i svjetskih opernih kuća prve polovice 20. stoljeća. Bio je prvak Kraljevske saske dvorske opere u Dresdenu te član Berlinske državne opere. Ovogodišnji Dubrovački operni festival donosi tri večeri: prvu posvećenu mjuziklima pod nazivom "Sjaj muzikla", potom večer posvećenu 220. godišnjici rođenja Gioachina Rossinija te završna večer pod nazivom "Operni kokteli" od dueta do sekseta. Među sudionicima su brojni glazbeni operni pjevači koje će pratiti simfonijski orkestar Albanskog nacionalnog kazališta za operu i balet.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙