FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 21. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Od 1. srpnja ukinut će se šest postotni porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji, predložila je jučer Vlada, a ministar financija Slavko Linić objasnio je da je Vlada u siječnju uvela taj namet jer je bila nezadovoljna ulaganjem dobiti telekomunikacijskih operatera u investicije u Hrvatskoj, kao i s njihovim previsokim tarifama u odnosu na zemlje EU. Od tada smo održali niz sastanaka s operaterima te smo od njih dobili investicijske planove i dokumente po kojima je evidentno da će ulagati u razvoj mreža u Hrvatskoj, kao i da će uskladiti tarife s onima u EU, rekao je Linić. Vlada je također uputila u Sabor u drugo čitanje prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona, u koje su uvrštene neke primjedbe iz dosadašnje rasprave. Prihvaćeno je da Porezna uprava može objavljivati samo dužnike čiji su dugovi stariji od tri mjeseca, te je promijenjena visina duga koji će se objavljivati. Za fizičke osobe koje se bave gospodarskom djelatnošću granica je podignuta na 100.000 kuna umjesto 50.000 kuna, za pravne osobe na 300.000 kuna umjesto 100.000 kuna, a za građane na 15.000 kuna umjesto 10.000 kuna.

ZAGREB - Hrvatski Telekom (HT) i Vipnet pozdravili su odluku Vlade o ukidanju nameta od 6 posto na usluge u mobilnoj telefoniji od 1. srpnja. "Hrvatski Telekom pozdravlja ukidanje poreza od 6 posto koji, kao što smo i ranije naglašavali, predstavlja diskriminirajuću mjeru s obzirom da se njime usporava vitalni dio hrvatskog gospodarstva i kažnjava sektor koji ulaže, radi i provodi reforme", priopćio je HT. Iz Vipneta ističu kako vladina odluka stvara pretpostavke za jači razvoj širokopojasnog interneta, koji je za Hrvatsku neophodan zbog ostvarivanja ciljeva tzv. digitalne agende koja definira dostupnost super brzog broadbanda na nacionalnoj razini do 2020. godine. Također, naglašavaju iz Vipneta, ovime se garantira oživljavanje infrastrukturnih investicija koje će spriječiti Hrvatsku da u tehnološkom smislu zaostane za Europom, što je od velikog značaja imajući u vidu skori ulazak Hrvatske u EU .

ZAGREB- Vlada je jučer predložila ukidanje posebnog poreza na brodice i jahte jer nanosi veliku štetu malim brodogradilištima specijaliziranim za proizvodnju takvih plovila. Poseban porez uveden je u vrijeme početka krize kao pokušaj dodatnog oporezivanja luksuza, no od njega je ostvaren vrlo mali efekt - lani je prikupljeno svega 4,2 milijuna kuna, rekao je ministar financija Slavko Linić. S druge strane, zbog tog poreza stradala su mala brodogradilišta koja proizvode samo brodice i jahte, jer im je poskupjela proizvodnja i pao interes kupaca. Budući da je u malim brodogradilištima zaposleno više od 2500 radnika i dodatno oko 4000 kooperanata, vrijeme je da ukinemo taj porez i time ponovno potaknemo potražnju, rekao je Linić dodavši kako zbog obveza prema EU neće biti ni posebnog poreza na uvoz brodica i jahti. Što se tiče posebnog oporezivanja bogatih ljudi koji si mogu priuštiti jahte, Linić kaže da će se to pitanje riješiti kroz uvođenje poreza na imovinu.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kojim bi se trebao pojednostaviti i pojeftiniti postupak legalizacije. Nakon što sadašnjim zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, koji je stupio na snagu u kolovozu prošle godine, nije postignut zadovoljavajući učinak, novi zakon, ističu u vladi, trebao bi omogućiti više legaliziranih objekata jer će postupak biti jednostavniji i jeftiniji, a od građana se neće tražiti plaćanje naknada, komunalnog i vodnog doprinosa i svih davanja prije dobivanja potrebnog rješenja. Iz Vlade, koja je novi zakonski prijedlog uputila u prvo saborsko čitanje, najavljuju, među ostalim, mogućnost plaćanja naknade u ratama do pet godina, a komunalni i vodni doprinos moći će se platiti nakon legalizacije. Naime, nakon devet mjeseci primjene aktualnog Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama, zaprimljeno je svega 9633 zahtjeva, od čega ih je riješeno manje od tisuću, navode u Ministarstvu graditeljstva.

SPLIT/TROGIR - Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su jučer od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očitu o medijskim najavama mogućeg stečaja brodogradilišta i prenamjenu zemljišta na kojem se ono nalazi u turističke svrhe. Zabrinuti za opstanak Brodotrogira predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodotrogiru Đani Lučin i glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatake -IS u Brodotrogiru Slavko Bilota uputili su Čačiću otvoreno pismo u kojem podsjećaju Čačića kako im je na sastancima u ministarstvu obećano da će se privatizacija provesti po odobrenom programu restrukturiranja koji uz ostalo podrazumijeva nastavljanje brodogradnje kao osnovne i glavne djelatnosti te kako ima zainteresiranih kupaca. "Sumnjamo i bojimo se da se medijskim špekulacijama namjerno napada Brodotrogir kako bi se otjeralo zainteresirane brodovlasnike i ostavio Brodotrogir bez posla da se sustav uruši sam od sebe", navode u pismu sindikalni čelnici koji smatraju da se medijski navodima o stečaju Brodotrogira obeshrabruje potencijalne kupce. Upozoravaju kako su odlučni da se svim sredstvima i sindikalnim akcijama odupru scenariju stečaja i likvidacije Brodotrogira jer drugog izbora nemaju, budući se radi o egzistenciji 1200 radnika, što je jedna četvrtina ukupno zaposlenih na području Trogira.

ZAGREB/ŠIBENIK - U kanalu Sv. Ante kod Šibenika jučer poslijepodne su se sudarile dvije brodice pri čemu je jedna osoba lakše ozlijeđena, izvijestilo je sinoć Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. U sudaru brodice šibenskih oznaka i 12-metarske jedrilice "Ana", na kojoj je bilo pet državljana SAD-a i skiper iz Hrvatske, lakše je ozlijeđen voditelj šibenske brodice koji je nakon pomorske nesreće s oštećenim krmenim dijelom doplovio do lučice Mandalina. Na jedrilici, u vlasništvu varaždinske tvrtke "Laguna" i u charteru tvrtke Full Team, nitko nije ozlijeđen. Jedrilica je vezana u šibenskoj luci i na njoj nema vidljivih oštećenja. Ne zna se kako je došlo do pomorske nesreće koju istražuje šibenska Lučka kapetanija.

(Hina) xso xso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙