FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 24. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Dvije 14-godišnje sestre blizanke i 60-godišnjakinja iz Češke koje se nakon jučerašnje teške prometne nesreće češkog autobusa liječe u zagrebačkim bolnicama izvan su životne opasnosti, doznaje se jutros u bolnicama. Jedna djevojčica i 60-godišnjakinja su spremne za transport u Češku ako češka strana to odluči, a jedna djevojčica još nije spremna za to i nalazi se u šok sobi, ali je izvan životne opasnosti. Pročelnik Zavoda za traumatologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb (Rebro) dr. Slavko Davila izjavio je kako se ta djevojčica nalazi na jedinici intenzivnog liječenja i bez svijesti je. Noćas su joj operirane obje potkoljenice i natkoljenica, djevojčica je stabilno i dalje se nalazi na kirurškoj opservaciji. Njezina sestra blizanka je pri svijesti.

GOSPIĆ - Od 40 putnika koji su jučer zbog prometne nesreće smješteni u bolnicu u Gospiću njih 25 napustit će danas bolnicu i organizirano otići u domovinu. Veleposlanik Češke Republike Karel Kühnl kazao je da je Češka vlada u 11 sati uputila vojni zrakoplov u Zemunik kako bi u popodnevnim satima njihovi državljani bili prevezeni u Češku. U zrakoplovu će biti i liječnici i psiholozi. Na liječenju u Gospiću ostat će još nekoliko dana samo oni pacijenti koji još nisu potpuno spremni za transport. Kühnl je kazao da se riješava problem što je dio turista izgubio svoje dokumente. "Nadam se da će dio njih nakon izlaska iz bolnice putovnice pronaći među prikupljenom prtljagom no ne budu li nađeni dokumenti, veleposlanstvo će im izdati privremene dokumente", rekao je. Češki kriminalist psiholog kazao je da su češki pacijenti dobro, a da su njihove psihičke reakcije normalne za situaciju u kojoj su se našli tim prije kad se zna da su neki od njih izgubili rođake i djecu.

ZAGREB - Hrvatska sutra slavi 21. obljetnicu neovisnosti obilježavajući dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Sabor je 25. lipnja 1991. pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, a taj povijesni datum danas se slavi kao Dan državnosti i državni je praznik. Tu povijesnu odluku Sabor je donio na temelju plebiscitarne volje hrvatskih građana iskazane na referendumu 19. svibnja 1991. "S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta", istaknuo je tadašnji predsjednik države, dr. Franjo Tuđman u govoru zastupnicima Sabora prigodom donošenja Ustavne odluke o samostalnosti Republike Hrvatske.

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić svim je pomorcima čestitao sutrašnji Međunarodni dan pomoraca. "Među zanimanjima za koje se bez dvojbe može reći da je i poziv je i zanimanje pomoraca jer traži mnogo odricanja u privatnom životu i potpunu posvećenost poslu. Život pomorca nikad nije bio lagan, pa ni danas, unatoč nizu tehnoloških mogućnosti koje su na raspolaganju i pomorskom prometu, nerijetko pomorci budu izloženi opasnostima i po svoj život. Jedna od takvih opasnosti je sve učestalije piratstvo na morima", stoji u čestitki. Ministar Hajdaš Dončić podsjeća da je upravo s ciljem rješavanja problema piratstva i zaštite života hrvatskih pomoraca Hrvatski sabor ove godine u svibnju usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova, koji omogućava ukrcaj oružane pratnje u područjima od visokog rizika. Svjesni težine ovog zanimanja, izuzetno važnog za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i dalje će promicati pomorska zvanja i unapređivati sustav izobrazbe pomoraca.

ZAGREB - Maloljetna djevojka utopila se jutros oko 8,40 sati u rijeci Kupi, izvijestila je zagrebačka policija. Sedamnaestogodišnja djevojka kupala se na kupalištu u Pisarovini. U jednom trenutku je potonula, te je nakon desetak minuta pronađena. Vozilom hitne medicinske pomoći prevezena je u Zagreb u Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, gdje je i preminula, rečeno je u policiji.

OSIJEK - Osječko-baranjska policija uhitila je 45-godišnjaka s osječkog područja kojeg tereti da je u svome domu uzgajao marihuanu. Temeljem naloga osječkog Županijskog suda jučer je obavljena pretraga doma osumnjičenog 45-godišnjaka, s prebivalištem u mjestu nedaleko Osijeka, tijekom koje je pronađeno nekoliko desetaka zasađenih stabljika marihuane, priopćila je policija. Osumnjičenik je, jučer, u večernjim satima priveden pritvorskom nadzorniku ove PU.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙