FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte nadomak najnižoj razini u 17 mjeseci nakon slabih makrogospodarskih pokazatelja iz eurozone

Autor: mkuz
LONDON, 19. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte spustile su se u utorak na londonskom tržištu nadomak najnižoj razini u 17 mjeseci pod utjecajem novih znakova pogoršanja krize u eurozoni, nakon što je njemački indeks gospodarske klime u lipnju zabilježio najveći pad od 1998.

Cijena barela nakratko je potonula na 94,44 dolara za barel, najnižu razinu od siječnja 2011. Potom se stabilizirala na 95,43 dolara, što znači da se barelom trgovalo po 63 centa nižoj cijeni. Na američkom je tržištu barel bio jeftiniji za 19 centi i njegova je cijena iznosila 83,08 dolara.

Tržišta nafte pritisnuo je podatak o najvećem padu indeksa njemačke gospodarske klime ZEW od 1998., signalizirajući da ni najveće europsko gospodarstvo nije imuno na krizu u eurozoni.

Naknadno je pad cijena usporio jer se počelo spekulirati da će tako slabi pokazatelji potaknuti Europsku središnju banku (ECB) da podupre posustali rast novom injekcijom likvidnosti i nižim ključnim kamatnim stopama.

Brokeri ipak upozoravaju da valja očekivati daljnji pad cijena nafte, nakon što je probijena važna granica od 95 dolara za barel.

Slabi pokazatelji iz eurozone pojačali su zanimanje za predstojeće pokazatelje iz Kine, radi novih smjernica o zdravlju drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Tako se očekuje ovotjedna prva procjena aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru u lipnju koji izrađuje banka HSBC a ulagači će pozorno pratiti i sastanak američke središnje banke radi eventualnih signala o novim mjerama potpore gospodarstvu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u utorak na internetskoj stranici da je cijena referentne košarice barela njezine nafte u ponedjeljak iznosila 95,03 dolara, što znači da je bila 99 centi niža nego prethodnog radnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙