FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 2. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

PARIZ - Francuski ministar gospodarstva i financija Pierre Moscovici pohvalio je u nedjelju dogovor EU-a o eurozoni, rekavši da je optimist, iako predstoji još puno posla. "Nakon dugo vremena, prvi put možemo biti optimisti, premda nam predstoji još puno posla, napose na sastanku euroskupine 9. srpnja", rekao je Moscovici u razgovoru za Le Figaro, objavljen na mrežnoj stranici tog lista. Čelnici 17 zemalja eurozone dogovorili su u petak da se do kraja ove godine uspostavi mehanizam koji će omogućiti da se pod određenim uvjetima banke izravno dokapitaliziraju iz stalnog kriznog fonda EU-a, što je velik napredak jer eventualno spašavanje banaka neće opterećivati nacionalne proračune. Uvjet za to je uspostava stalnog stalnog nadzornog mehanizma u kojem će sudjelovati i Europska središnja banka.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je u nedjelju uništavanje mauzoleja u Timbuktuu u Maliju nazvavši takvo postupanje "potpuno neopravdanim" i zatražio da se očuva kulturno nalsijeđe u toj zemlji. "Napadi na mjesta koja predstavljaju kulturno naslijeđe su potpuno neopravdani", koji je od "svih strana zatražio da pokažu odgovornost i očuvaju kulturno naslijeđe Malija", stoji u priopćenju glavnog tajniak UN-a. Islamisti iz naoružane skupine Ansar Dina (Branitelji islama) koji već tri mjeseca kontroliraju grad, počeli su u subotu rušiti mauzoleje pobožnih muslimana u Timbuktuu i nastavili su to činiti u nedjelju. Salafistička skupina Ansar Din, koja blisko surađuje s Al Kaidom Islamskog Magreba, zauzima se za uspostavu šerijata, islamskog zakona u Maliju i smatra višestoljetna svetišta sufističke grane islama u Timbuktuu idolatrijskima.

WASHINGTON - Milijuni Amerikanaca bili su u nedjelju i dalje bez električne energije, gotovo dva dana nakon silovitih oluja koje su se obrušile na istok Sjedinjenih Država, koji je zahvatio i val neviđene vrućine. Temperature su u nedjelju premašila 38 Celzijevih stupnjeva u mnogim regijama i prijete novim olujama sa snažnim naletima vjetra, upozoravaju meteorološke službe. "Gradove od St. Louisa u Missouriju do Washingtona očekuju iznimno visoke i rekordne temperature", upozorava AccuWeather, privatna meteorološka služba. Najmanje je 11 osoba izgubilo život u olujama u petak navečer, javljaju američki mediji, a u četirima državama, Marylandu, Virginiji, Zapadnoj Virginiji i Ohiju proglašeno je izvanredno stanje. Oko 3,7 milijuna ljudi ostalo je bez električne energije.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙