FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 1. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BEJRUT - Najmanje 21 osoba poginula je u nedjelju u Siriji gdje snage režima predsjednika Bašara al-Asada nastavljaju bombardirati prigradska naselja u Damasku, izvijestili su aktivisti. Vojska je iz topova i tenkova gađala Istočnu Gutu blizu Damaska, javili su Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) sa sjedištem u Velikoj Britaniji i Mjesni koordinacijski odbori (LCC) koji organiziraju borbu na terenu. U subotu su se u Ženevi pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti, Turska i zemlje iz Arapske lige načelno dogovorile o tranziciji u Siriji, gdje se pobuna protiv predsjednika Bašara al-Asada prometnula u oružani sukob.

ANKARA - Sirijski helikopteri nekoliko su puta prošlih dana došli u blizinu granice sa Turskom koja je zbog toga prema granici uputila svoje borbene zrakoplove, objavila je u nedjelju turska vojska. Glavni stožer turskih oružanih snaga naglašava da niti jednom nije došlo do narušavanja suvereniteta turskog zračnog prostora. Sirijski helikopteri su letjeli nad područjem udaljenim oko šest kilometara od granice a turska vojska je kao mjeru opreza iz baze Incirlik prema granici uputila četiri zrakoplova F-16. Još dva zrakoplova poletjela su iz baze na jugu zemlje kad je sirijski helikopter došao u blizinu granice, dodaje se u priopćenju objavljenom na internetu. Napetosti na tusko-sirijskoj granici traju više od tjedan dana nakon što su Sirijci oborili turski zrakoplov F-4.

WASHINGTON - Bijela kuća pohvalila je u nedjelju Europsku uniju zbog toga što je od 1. srpnja zabranila uvoz iranske nafte na svoj teritorij. Europska unija u siječnju je zabranila sklapanje novih ugovora za uvoz iranske nafte, no dopustila je da aktualni ugovori vrijede do 1. srpnja. Prema procjeni EU u 2012. je iranski izvoz sirove nafte pao za 40 posto. Iran je petinu svoje sirove nafte izvozio u EU. Zabrana izvoza sirove nafte iz Irana dio je napora zapadnih zemalja da smanje prihode Teherana i tako ga prisile da odustane od nuklearnog programa za koji Zapad tvrdi da prikriva razvoj nuklearnog oružja, a Iran da je isključivo civilan.

DAKAR - Glavna tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) Fatou Bensouda rekla je u nedjelju da zbog rušenje mauzoleja islamisti, koji kontroliraju grad Timbuktu, na sjeveru Malija, mogu odgovarati na sudu za taj čin koji je ocijenila "ratnim zločinom". Islamisti iz naoružane skupine Ansar Dina (Branitelji islama) koji već tri mjeseca kontroliraju grad, počeli su u subotu rušiti mauzoleje pobožnih muslimana u Timbuktuu i nastavili su to činiti u nedjelju. Rekli su da to čine "u Božje ime" i kao odgovor na odluku UNESCO-a od 28. lipnja da uvrsti Timbuktu na popis ugrožene svjetske baštine. Salafistička skupina Ansar Din, koja blisko surađuje s Al Kaidom Islamskog Magreba, zauzima se za uspostavu šerijata, islamskog zakona u Maliju i smatra višestoljetna svetišta sufističke grane islama u Timbuktuu idolatrijskima.

RIM - Bivši talijanski ministar unutarnjih poslova u vladi Silvija Berlusconija, Roberto Maroni, izabran je u nedjelju za predsjednika Sjeverne lige, na dužnost koju je dosad obnašao povijesni vođa i utemeljitelj stranke Umberto Bossi, koji sada postaje njezin počasni predsjednik. Maroni je bio jedini kandidat, a izabran je na saboru stranke u Assagu blizu Milana. Populistička Sjeverna liga, koja zagovara otcjepljenje bogatog talijanskog sjevera, više od deset godina bila je glavni saveznik Silivija Berlusconija, a nakon njegove ostavke u studenom postala je najveća oporbena stanka tehnokratskoj vladi premijera Marija Montija.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙