FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 30. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MOSTAR - Članovi skupštine dioničara naftne tvrtke "Energopetrol" iz BiH odbili su na jučerašnjoj sjednici prijedlog da većinski vlasnik, hrvatsko-mađarski konzorcij INA-MOL, dokapitalizira poduzeće čime bi povećali udio na više od 80 posto te bi Federacija BiH ostala vlasnik samo pet posto kapitala, objavio je u subotu Dnevni avaz. Pozivajući se na zaključke skupštine dioničara, Avaz piše da je Energopetrol u gubicima od 43 milijuna maraka (oko 170 milijuna kuna) zbog čega je dioničarima u sklopu odluke o utvrđivanju i načinu pokrića gubitka predložena dokapitalizacija tvrtke. Tim bi prijedlogom većinski vlasnik "Energopetrola", konzorcij INA-MOL, koji sada ima 67 posto udjela, preuzeo obvezu podmirenja duga čime bi višestruko smanjio kapital Federacije BiH koji sada iznosi 22 posto. Vlada je uoči jučerašnje sjednice predložila, a predstavnici INA-MOL prihvatili, da se predloži novi plan sanacije gubitaka.

SARAJEVO - Nevladina organizacija Hrvatsko narodno vijeće (HNV) pozvala je u subotu sve političke stranke u toj zemlji da najavljene promjene vlasti temeljene na novom dogovoru o vladajućoj koaliciji provedu rukovodeći se moralnim kriterijima ali prije svega ustavom i zakonima. U izjavi koju potpisuje predsjednik HNV-a fra Luka Markešić navodi se kako je ta organizacije koja okuplja ugledne hrvatske intelektualce i osobe iz javnog života u BiH, razmatrajući trenutačno stanje u BiH, zaključila kako najavljene promjene vlasti mogu biti dobre jedino ukoliko vode općem dobru kao glavnom cilju. U HNV-u su zabrinuti jer u sadašnjim prilikama ne vide mogućnost ostvarenja tog cilja. Posebice su skeptični u odnosu na mogućnost da potrebne promjene osiguraju HDZ BiH i HDZ 1990. čiji bi predstavnici trebali preuzeti dužnosti u izvršnoj vlasti u Federaciji BiH. HVN BiH drži kako su dva HDZ-a u proteklim desetljećima svoje vladavine "svojom katastrofalnom i licemjernom politikom sveli hrvatski narod na nacionalnu manjinu i prosjački štap, izgubivši više od polovice naroda i teritorija na kojem je živio kao svoj na svome". HNV koji je ranije na različite načine davao potporu Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP BiH) sada je međutim i prema toj stranci iznimno kritičan i to upravo zbog odluke da skopi savezništvo s dva HDZ-a. "Posebno nas iznenađuje SDP BiH koja je bila znak nade za izgradnju BiH kao demokratske, pravne, pravedne i sekularne države na putu u euroatlanske integracije i u Europsku uniju", stoji u priopćenju HNV BiH.

ŽENEVA - Međunarodni razgovori o putevima rješavanja sve krvavijeg sukoba u Siriji počeli su u subotu u Ženevi no svjetske sile se još uvijek spore oko pitanja treba li predsjednik Bašar al-Asad imati ulogu u političkoj tranziciji. Kofi Annan, posebni međunarodni izaslanik za Siriju, još se uvijek nada konsenzusu oko njegovog plana stvaranja vlade nacionalnog jedinstva koja bi isključivala proturječne ličnosti, što zapravo znači da bi Asad morao odstupiti s položaja. Annan je u govoru na otvaranju sastanka pozvao svjetske sile da postignu jedinstvo oko mirovnog plana, te je naglasio da bi se kriza mogla pretvoriti u međunarodnu ako se ne riješi. Sirijci "će podnijeti velike žrtve, ali njihove smrti neće biti posljedica samo djelovanja njihovih ubojica nego i vaše nesposobnosti da prevladate podjele", upozorio je Annan. "Ovdje smo kako bismo se dogovorili o smjernicama za političku tranziciju u Siriji koja ispunjava legitimne težnje sirijskog naroda", kazao je. Moskva, dugogodišnja Asadova saveznica, protivi se, međutim, bilo kakvom rješenju koje se Siriji nameće izvana.

REYKJAVIK - Birališta na Islandu otvorena su u subotu prije podne kako bi građani izabrali novog predsjednika između dosadašnjeg Olafura Ragnara Grimssona i Thore Arnorsdottir, televizijske voditeljice bez političkog iskustva. Oko 236.000 Islanđana upisano je u biračke popise. Rezultati se očekuju oko sat vremena nakon zatvaranja birališta, nešto iza ponoći. Grimson (69) je veliki favorit, po istraživanjima javnog mišljenja. Po jednoj od anketa, on bi mogao dobiti oko 57 posto glasova, dok bi njegova protivnica Arnorsdottir trebala dobiti 30,8 posto.

KAIRO - Islamist Mohamed Morsi postao je peti predsjednik Egipta i prvi predsjednik koji je izabran na slobodnim izborima nakon što je u subotu položio službenu prisegu pred visokim ustavnim sudom. Morsi je na dužnosti naslijedio Hosnija Mubaraka, svrgnutog s vlasti u pobuni prošle godine. "Danas je egipatski narod postavio temelje novog života, potpune slobode, prave demokracije", rekao je Morsi u kratkom govoru prilikom polaganja prisege u kojoj je obećao da će poštivati ustav i zakon i štititi interese naroda.

DAKAR - Pripadnici malijske islamističke skupine Ansar Dine, povezane s al-Kaidom, u subotu su uništili mauzoleje u drevnom trgovačkom gradu Timbuktuu koji se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a, rekli su svjedoci. Uništavanje se događa samo četiri dana nakon što je UNESCO prihvatio zahtjev Malija da Timbuktu uvrsti među ugroženu svjetsku baštinu nakon što su u travnju separatisti i islamistički pobunjenici zauzeli dvije trećine sjevera zemlje. "Već su potpuno uništili mauzolej Sidi Mahmuda (Ben Amara) i dva druga. Rekli su da će nastaviti cijelog dana i uništiti svih 16", rekao je telefonom malijski novinar Yeya Tandina, govoreći o 16 najvrijednijjih gradskih grobnica lokalnih svetaca. Ansar Dine zagovara strogu provedbu šerijata, islamskog zakona, u cijeloj zemlji a svetišta u Timbuktuu smatra neislamskim izrazom lokalnog sufijskog ogranka islama.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙